Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Αναβρασμός για την επίταξη εκτάσεων: Το υπουργείο καλεί σε σύσκεψη, οι νησιώτες ετοιμάζουν πορεία

11/02/2020
61 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Αντιδράσεις για την επίταξη ακινήτων και εκτάσεων σε νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου με σκοπό τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Κινητοποίηση την Πέμπτη και οργή για την απόφαση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ακινήτων και εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

"Το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά στην έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας", τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Την Πέμπτη έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σχετικής σύσκεψης στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ωστόσο, οι φορείς των νησιών τονίζουν ότι όχι μόνο δεν θα δώσουν το παρών, αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

"Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα". Ο ίδιος σημείωσε ότι έμαθε για την επίταξη λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς.

Από πλευράς του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε στην ίδια εκπομπή ότι σε κανέναν Έλληνα σε καιρό ειρήνης δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος "επίταξη".

"Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά" είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε: "Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών".

Σημειώνεται πως όπως γράφουν τα Παιχνίδια Εξουσίας, "γαλάζιοι" βουλευτές από τους νομούς του Νοτιοανατολικού Αιγαίου προειδοποίησαν πως υπό την πίεση των αντιδράσεων στα νησιά τους, δεν μπορούν να ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι "οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν την άρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών" και προσθέτει: "Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει "κλειστό" και την άλλη δήθεν "ελεγχόμενο". Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η "τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα", αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες. Η κυβέρνηση οφείλει:

-Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

-Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)

-Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός – και όχι δύο – κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί

-Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

-Λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου".


news247.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Β. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Β. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 11/02 - 12:21
Για την κατασκευή κλειστού κέντρου προσφύγων στην Κω
Η επίταξη εκτάσεων της Κω από την Ελληνική Κυβέρνηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος θυμίζει την επίταξη για λόγους δημόσιας ωφέλειας εκτάσεων πριν από 87 χρόνια της φασιστικής Ιταλικής Κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της πόλης Κω.Τότε πράγματι υπήρχε δημόσια ωφέλεια για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων κατοίκων του 1933.Σήμερα ποίον είναι το δημόσιο συμφέρον ή ωφέλεια για τη διπλή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στον τέταρτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας που είναι η Κως; Ανοίγουμε έτσι, αντί να κλείνουμε πληγές. Ας το ξανασκεφτεί η Κυβέρνηση.
Σπινθάκης Χαρίδημος
Σπινθάκης Χαρίδημος 11/02 - 11:56
Μελοντικός Δημότης Κω
Ένα πράγμα , εάν δεν σκάσει η βόμβα μέσα στο σπίτι σου δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό που συμβαίνει μία βόλτα όμως σε παρακείμενους χώρους χρειάζεται. Άνθρωποι να κουβαλούν από παλέτες στρώματα ξαπλώστρες σπασμένες παραλιών κτλ

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ