Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ε. ΚΑΡΑΝΙΚΑ: ΑΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΘΑ ΕΛΑΤΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ( ; )

14/03/2022
285 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Γράφει η Ελλη Καρανίκα, Αναισθησιολόγος MSc , PhD Συντονίστρια Δ/θύντρια ΕΣΥ

Την 1/3/18 δημοσιευτηκε στο ΒτΚ ένα κειμενο με τον τίτλο αυτό, που ειχε σταλει από την υπογραφουσα σε ολους τους βουλευτες του νησιου, κυβερνητικους και αντιπολιτευσης.Είχε γραφτει με αφορμή την πρόταση του Βουλευτή Δ/νήσου κ. Μ. Κόνσολα  για συγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλή σχετικα με τα προβλήματα υγείας στα νησιά του Αιγαίου (26/2/18). Ειχαν δημοσιευτει τότε οι θεσεις πολιτικών και ιατρικων θεσμικων Οργανων που δηλωναν κατηγορηματικα οτι ακομη και η στοιχειωδης αυξηση της στελεχωσης του νοσοκομειου θα μειωσει σημαντικα τις επειγουσες διακομιδες ασθενων του Νοσοκομειου μας.  Ακριβως 3 χρονια μετα, στο ΒτΚ  της 1/3/22, επανερχεται το ιδιο ακριβως θεμα και διατυπωνονται οι ιδιες ακριβως θεσεις !

Προσωπικες εκτιμησεις ή καλοπροαιρετες προθεσεις , χωρις ομως τεκμηριωση με καποια επιστημονικη  μελετη οικονομολογων  υγειας δημιουργουν λαθεμενες προσδοκιες στον κοσμο αλλά κυριως δρομολογουν αναποτελεσματικες  διεκδικησεις απο οσους ειναι σε θεσεις ευθυνης.  Να διευκρινίσουμε απο την αρχή οτι η αύξηση του ιατρονοσηλευτικου Προσωπικου και η στελεχωση με βασικες ειδικοτητες ειναι απαραιτητη κι αναγκαια συνθηκη για την στοιχειωδη λειτουργια του νοσοκομειου. Αυτο ομως δεν συνεπαγεται την ελαττωση των διακομιδων.

  Ο αντιλογος δεν αφορα το κοστος των  διακομιδών- που ειναι αναμφιβολα μεγαλο. Αφορά την αναποδεικτη επιχειρηματολογια οσων τοποθετουνται στο θεμα με εντυπωσιακη βεβαιοτητα, υπογραμμιζοντας υποδιπλασιασμο των διακομιδων (αρα και του κοστους) αν αυξηθει ο αριθμος των γιατρων σε καθε κλινικη. Δηλαδη θα εχουμε τις μισες διακομιδες αν υπηρετουν 3 (ή περισσοτεροι- λεμε τώρα!) παιδιατροι, ακτινολογοι, καρδιολογοι, παθολογοι κλπ . Η ανεπαρκης στελεχωση σε ιατρικο προσωπικο φαινεται λογικοφανης εξηγηση των διακομιδων αλλά ειναι ατεκμηριωτη και απλοϊκη.

Το ερωτημα “γιατι γίνονται διακομιδες” μπορει να απαντηθει απο τους γιατρους που κανουν διακομιδες. Τουλαχιστον οι επαγγελματίες υγείας  οφείλουμε να εκτιμάμε ορθο-λογικά και βιωματικα το θεμα ώστε να  μην αποπροσανατολίζονται  πολίτες  και ...πολιτικοί!Σύμφωνα, με τις θέσεις γνωστών  Οικονομολόγων  Υγείας του ακαδημαϊκου χωρου, η αύξηση του αριθμού γιατρών μιας κλινικής  δεν  εξασφαλίζει a prioriτην  μείωση  των  επειγουσών διακομιδών στον ίδιο εργασιακό  χώρο, αν οι λοιπές παραμέτροι μενουν αμετάβλητες. (Δεν μιλαμε για τις διακομιδες ενος Α.Ι. ή Κ.Υ. π.χ. Ψεριμου, οπου ολες οι διακομιδες επιβαλλονταν επειδη δεν υπηρχε καν γιατρος!).Στο παρακάτω κείμενο, τιθενται μερικα ενδεικτικά παραδείγματα  από το  Νοσοκομειο μας , στην παρουσα χωροταξικη κατασταση με τον παροντα Οργανισμο, για να αντιληφθουμε το θέμα με βαση την καθημερινή εμπειρία μας και την κοινή λογική, οχι με δυσνοητα οικονομικοτεχνικα στοιχεια .

Ανατρέχοντας στις διακομιδές  βλέπουμε  ότι   οι  περισσότερες διακομιδές   δεν σχετίζονται με την ανεπαρκή  δύναμη  της κλινικής ή απλώς την  έλλειψη κάποιων συσκευών:

1) Η συχνότερη αιτία διακομιδών του τομέα, ειναι τα θύματα τροχαίων, με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ιδιως το καλοκαίρι .Οσοι χειρουργοί ομως και να΄ρθουν, δεν  μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες Νευροχειρουργικής κλινικής ωστε να καλυπτουν υπηρεσίες  που χρειάζονται οι πολυτραυματιες. Ακομη και νευροχειρουργος να ερθει ( με καποιον ...ελληνικο τροπο -αφου δεν προβλεπεται στον υπαρχοντα Οργανισμο), δεν μπορει να χειρουργησει χωρις στελεχωμενη κλινικη με εξειδικευμενο προσωπικο, τεχνολογικο εξοπλισμο ή Μονάδα Εντατικής.

 Αρα θα διακομιζονται ακομη κι αν υπηρετουσαν 5-6 γενικοι χειρουργοι ή/και νευροχειρουργος. 2)Ακομη και να αυξηθουν οι 3 καρδιολογοι, με δεδομενο οτι δεν υπαρχει αιμοδυναμικο επεμβατικο εργαστηριο και καρδιολογικη μοναδα και συνεπώς δεν μπορουν να γινονται στεφανιογραφιες, αγγειοπλαστικη (μπαλονακι) κ.α., δεν θα μειωθουν οι διακομιδες των εμφραγματων-αλλη συχνη αιτια επειγουσας διακομιδης- , ουτε των ανευρυσματων, των μυοκαρδιτιδων κ.α. 3) Σημερα η προσληψη Παθολογων ειναι επιτακτικη οχι μονο για την επαρκη διαχειριση των παθολογικων περιστατικων αλλά ακομη και για την λειτουργια της κλινικης! Εστω, ομως οτι το συμπαν συνομωτει υπερ της Κω κι ερχονται 3-4 παθολογοι!

 Δεν προκειται να σταματησουν να διακομιζονται π.χ. οι βαρεως πασχοντες ασθενεις που μπορει να χρειαζονται εξειδικευμενη εργαστηριακη διερευνηση, PET, μαγνητικη τομογραφια, επεμβατικη ακτινολογια, παραγωγα αιματος, μετρησεις υψηλης τεχνολογίας ή οι αναπνευστικοι ασθενεις (ΧΑΠ) που διασωληνωνονται και χρειαζονται ειδικες μοναδες αναπνευστικης, μακρας υποστηριξης ή τα αγγειακα εγκεφαλικα επεισοδια που χρειαζονται αμεση αγγειογραφια εγκεφαλου, θρομβολυση ή εφαρμογη υψηλου ρισκου πρωτοκολλων διαχειρισης αιμορραγιας-θρομβωσης με σοβαρες επιπλοκες κλπ. 4)Προφανως, ενας Ογκολογος θα ελαττωσει καθοριστικα την ταλαιπωρια των καρκινοπαθων που χρειαζεται να πηγαινοερχονται στην Αθηνα. Ομως αυτο δεν ελαττωνει τις επειγουσες διακομιδες, στις οποιες αναφερομαστε. Αλλο η προγραμματισμενη μετακινηση άλλο η επειγουσα διακομιδηΑκόμη και στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που χρειαζεται η πρόσληψη νεφρολογου για την εξυπηρετηση μεγαλυτερου αριθμου νεφροπαθων, δεν θα μειωσει την αναγκαια διακομιδη ενος αιφνιδια επιβαρυμένου ασθενή π.χ για θρομβωση φιστουλας που θα χρειαζεται αγγειοχειρουργο. 

5)Αντιθετα, σε άλλες κλινικές π.χ Μαιευτική, παρά τον όγκο εργασιών της, η μείωση ή αύξηση των Γυναικολόγων ελάχιστα  θα επηρεάσει τον  αριθμά  επείγουσας  διακομιδής,επειδή η κλινική διαχειρίζεται κυρίως υγιείς   νεαρες γυναικες, που σπανια θα εμφανισουν μια επειγουσα παθολογια (π.χ. ατονια μητρας, εκλαμψια κ.α.).Και τοτε, αναγκαστικα πρεπει να αντιμετωπισθουν αμεσα με τις τοπικες δυνατοτητες, δεν υπαρχει χρονος για διακομιδη.6) Για τον ιδιο λογο, παρότι η στελέχωση είναι μονήρης σε ΩΡΛ, Ουρολογική, Οφθαλμολογική κλινική, είναι σχεδόν μηδαμινές οι επείγουσες διακομιδές, πλην εξαιρετικων περιπτωσεων που και παλι δεν οφειλονται στην μονηρη υπηρετηση. Εξαλλου, δεν εγινε καποια επειγουσα διακομιδη επειδη δεν ειχαμε αλλεργιολογο,ρευματολογο,νευρολογο ακομη και πνευμονολογο-για να αναφερω μερικες απο τις ειδικοτητες που λειπουν απο το νοσοκομειο μας και αφορουν προβληματα υγειας πολλων ασθενων. Η εμπειρια εχει δειξει οτι για να αξιοποιηθει πλήρως μια ιατρικη ειδικοτητα χρειαζεται μια αντιστοιχη οργανωμενη κλινικη, με ικανο αριθμο έμπειρου ιατρονοσηλευτικου προσωπικου. 

7)Αλλο παραδειγμα:Εστω οτι γινονται 3 και παραπανω οι παιδιατροι (λεμε τωρα!).Περιμενει κανεις μειωση διακομιδών  των προωρων νεογνών που εμφανιζουν  αναπνευστική δυσχέρεια ή παιδιών με αιφνίδια εμφάνιση σοβαρού προβλήματος; π.χ. επιληπτικών σπασμών, καρδιολογικου ή ενδοκρινολογικου προβληματος κλπ. που χρειαζονται διερεύνηση κι αντιμετωπιση σε ΜΕΘ νεογνων ή εξειδικευμενο παιδιατρικο νοσοκομειο αντιστοιχα; Ρητορικο ερωτημα-προφανης η αρνητικη απαντηση. Βεβαιως, η αποδεδειγμένη αδυναμια λειτουργιας ΜΕΘ/ΜΑΦ στο παρον νοσοκομειο, εχει πολυσυζητηθει, επι ματαιω, οπως φαινεται αφου κατα καιρους επανερχεται στα πεδια διεκδικησεων.Θα κανουμε ΜΕΘ νεογνών, ενηλίκων, εμφραγματιών κλπ; “Γιατί όχι”, θα αναρρωτηθούν (;) κάποιοι. Απλουστατα, διοτι είναι ανέφικτο, κι επιπλεον δυνητικα επικινδυνη η αποπειρα λειτουργιας εξειδικευμενων δομων υγειας, χωρις τηρηση των βασικων προδιαγραφων ποιοτητας κι ασφαλειας!! Η γνωση ισχυροποιει την διεκδικηση κι αποτρεπει την παραιτηση. 

Στην σημερινη υγειονομικη και οικονομικη συγκυρια, οι προτασεις που εχουν μια ελπιδα υλοποιησης σε βαθος χρονου, οφειλουν να είναι τεκμηριωμένες ,προσαρμοσμένες στις τοπικες συνθηκες και κυρίως εφαρμόσιμες.Προϋποθεση, η Πολιτεια να εχει την πολιτικη βουληση να συμπεριλαμβανει αυτες τις προτασεις στην συνεχη βελτιωση του συστηματος παροχης υπηρεσιων υγειας στον πολιτη. 

Βάσει του παραπάνω σκεπτικού και των ενδεικτικών παραδειγμάτων, όπου “όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν”, η αυξηση του ιατρονοσηλευτικο Προσωπικου δεν φαινεται την πραξη να συνεπαγεται οπωσδήποτε μείωση των αναγκαίων διακομιδών ουτε βεβαια και την ποιοτικη αναβαθμιση των παρεχομενων υπηρεσιων στον ιδιο χωρο, με τον ιδιο οργανισμο, με την ιδια υποδομη, με τις ιδιες αντιληψεις και πρακτικες.  Η  αριθμητική αύξηση γιατρών σε ένα τμήμα ή νοσοκομείο  δικαιώνεται στην πράξη  εφόσον   παρέχει μετρήσιμη  αύξηση ποιότητας και εύρους  ιατρικών υπηρεσιών. Κι αυτο αποτελει τομεα ...εμπολεμης ζωνης! Ασχετα ομως με την πιθανολογουμενη μειωση των διακομιδων, η αυξηση των προσληψεων σε ολες τις υπηρεσιες του νοσοκομειου, ειναι επιτακτικη αναγκαιοτητα.

Σε ενα νέο Νοσοκομείο, καποια απο τα παραπανω απαιτούμενα μπορουν να εξασφαλιστουν , ωστε αρκετες διακομιδες πιθανον θα ελαττωθουν..

 Η Πολιτεία οφειλει να λάβει υπόψη και τις τοπικές προτάσεις  των αρμοδιων φορεων αλλά να αποφασίσει βάσει επιστημονικών μελετών και συγχρονων προδιαγραφών, τηρώντας κριτική απόσταση...ασφαλειας από αναρμόδιες ή αδαεις παρεμβάσεις και υπερφιαλα σχέδια που ακούγονται όμορφα αλλά διαψεύδονται άσχημα.Ποσες διαψευσεις να αντεχουμε σε μια ζωη για να συνεχιζουμε να πιστευουμε και να προσδοκουμε;!...



Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
ΝΟΣΟΚΟΜΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΑ 15/03 - 13:13
ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΚυράΈλλη Είσαστε μια πολύ καλή δημοσιογράφος αν δεν κάνω λάθος. θα μπορούσατε να γίνεται μια καλή πρόεδρος του νοσοκομείου .Γιατί δεν το κάνετε? σας εμποδίζουν?

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ