Μεγάλη διάκριση και τιμή για τον καθηγητή πληροφορικής και ρομποτικής κ. Αλέξανδρο Καΐσερλη ο οποίος είναι μέλος του κέντρου νεότητας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόσφατα βρέθηκε στο Στρασβούργο με τα άλλα μέλη του κέντρου όπου έγιναν διεξοδικές συζητήσεις για το μέλλον σχετικά με το πλαίσιο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής ρομποτικής, η τεχνητή νοημοσύνη, είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο δυστυχώς είναι άγνωστο από τους περισσότερους. Τι είναι, που την βρίσκουμε και πως λειτουργεί παραμένει ασαφές για πολλούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, από το συμβούλιο της Ευρώπης έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα έτσι ώστε να γίνει σωστή ενημέρωση πάνω σε αυτήν την τεχνολογία.
Σωστή ενημέρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την τεχνητή νοημοσύνη
«Μαζί με μια ομάδα 11 ανθρώπων, διαφόρων ειδικοτήτων γύρω από την εκπαίδευση και την επιστήμη των υπολογιστών, έχουμε την χαρά και την τιμή να εργαζόμαστε σε θέματα που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, και κυρίως την εκπαίδευση πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με αυτήν. Μετά την επίσκεψη μας στο Στρασβούργο και στο YouthCenter, αναπτύξαμε περισσότερο τα θέματα τα οποία ελπίζουμε να θέσουν τις βάσεις έτσι ώστε να γίνει η αρχή για την σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για τους νέους, αλλά και εκπαίδευση σε όλους αυτούς που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, αλλά και ανθρώπων που είναι επικεφαλής σε εκπαιδευτικά προγράμματα.»
Να σημειωθεί ότι είναι πολύ μεγάλη η επιτυχία του Αλέξανδρου που συμμετέχει στην ομάδα που απαριθμεί μόλις 11 μέλη μεταξύ των οποίων 3 Έλληνες. Η ομάδα συγκροτήθηκε το 2020 και δούλευε διεξοδικά σε όλη την διάρκεια της πανδημίας αξιοποιώντας την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Πριν λίγες ημέρες, οι επιστήμονες έκαναν την πρώτη τους συνάντηση δια ζώσης στην καρδιά της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Μπήκαν ακόμη πιο γερά τα "θεμέλια" για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην γηραιά ήπειρο.
Ποια τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης
« Κάποια από τα θέματα που έχουμε αναπτύξει αφορούν το μοντέλο επάρκειας γνώσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και ορισμένες οδηγίες διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς ή και μεθόδους για το πως πρέπει να παρουσιάσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στους νέους. Ένα μοντέλο που έχει να κάνει με την μη τυπική εκπαίδευση για τους νέους. Αυτό το μοντέλο ικανοτήτων θα πρέπει να απαντά στο τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι ώστε να μπορούν να εκτιμούν και να γνωρίζουν για την τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε να παίρνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να μπορούν να ζουν γνωρίζοντας πλήρως το περιβάλλον τους, όπου αυτή χρησιμοποιείται σε κοινωνίες όπως οι ψηφιακές.»
Σύμφωνα με τον καθηγητή πληροφορικής, σε συνέχεια με το μοντέλο επάρκειας γνώσεων, θα δημιουργηθούν κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπου θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξερευνηθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με την μεροληψία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων.
Εκστρατεία ενημέρωσης από το YouthCenterτου Συμβουλίου της Ευρώπης
Τέλος όπως μας εξηγεί αναλυτικά ο κ. Καΐσερλης, θα δημιουργηθούν άρθρα και πηγές σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και όλη την επιστήμη γύρω από αυτήν, όπου θα μπορούν να πληροφορηθούν οι υπεύθυνοι στην εκπαίδευση, αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Αυτά τα άρθρα και οι πηγές θα προσφέρουν βασικές πληροφορίες σχετικά με την Τεχνητή νοημοσύνη και τους νέους και θα παρουσιάζουν με ξεκάθαρο τρόπο θέματα στην τεχνητή νοημοσύνη και επίσης θα παρουσιάζουν στους οργανισμούς νέων την εργασία που γίνεται από το κέντρο Νέων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Μέσα από αυτήν την εργασία, ελπίζουμε να γίνει και η αρχή έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι νέοι, αλλά οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε θέματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές μεθόδους και τις διαδικασίες, έτσι ώστε να παρουσιαστεί η σημαντικότητα αυτής της τεχνολογίας, και να γίνει σωστή ενημέρωση αλλά και κυρίως εκπαίδευση σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτήν, και αφορούν όλους μας.»
Σάντυ Λαδικού