Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις κατέθεσαν αίτηση στο «ΝΗΣΙδΑ» - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

08/12/2020
662 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αρχικά, σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος, για την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων οριζόταν το διάστημα από 21/10/2020 έως και την καταληκτική ημερομηνία 23/11/2020. Στη συνέχεια, με απόφαση του Περιφερειάρχη, δόθηκε παράταση μέχρι τις 02/12/2020 ανεβάζοντας το χρονικό διάστημα σε περισσότερες από 40 ημέρες.

Η παράταση κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί, προκειμένου να ικανοποιηθεί το τεράστιο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική δημόσια δαπάνη των δράσεων της πρόσκλησης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», ανερχόταν σε 35.000.000 €, η οποία  χωρίστηκε σύμφωνα με τις 4 κατηγορίες δικαιούχων, ως εξής:

•Δικαιούχοι κατηγορίας Α  (Δευτερογενής τομέας – Χονδρικό εμπόριο): 9% στου συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης

•Δικαιούχοι κατηγορίας Β (Τριτογενής τομέας – Τουρισμός – Υπηρεσίες): 34% στου συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης

•Δικαιούχοι κατηγορίας Γ (Τριτογενής Τομέας – Εμπόριο): 43% στου συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης

•Δικαιούχοι κατηγορίας Δ (Τριτογενής τομέας – Εστίαση): 14% στου συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης

Στη διακριτή, τέταρτη (Δ) κατηγορία των δικαιούχων του προγράμματος, όλοι οι ΚΑΔ της εστίασης είχαν στη διάθεσή τους εγγυημένο κεφάλαιο 5.000.000 ευρώ  για να μοιραστούν,  όπως διακριτή κατηγορία αποτελούσαν και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, στις οποίες, με απόφαση του Περιφερειάρχη, διατέθηκε το 50% του αρχικού κεφαλαίου των 30.000.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον, όπως διαπιστώθηκε ήταν τόσο μεγάλο, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος των οικονομικών αναγκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα και να καλυφθούν οι ανάγκες όσων κατέθεσαν αίτηση στήριξης θα απαιτούνταν ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ! Εκείνο όμως που θα πρέπει, να επισημανθεί ότι, και πάλι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ικανοποιηθεί περίπου το 1/4 των αιτούντων, δηλαδή περίπου 4.000 επιχειρήσεις στο Νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μερίδα του λέοντος στις αιτήσεις έχει ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, ακολουθεί το λιανικό εμπόριο η μεταποίηση και το χονδρικό εμπόριο, και τέλος η εστίαση. Μάλιστα λόγω της διακριτής κατηγορίας για την ενίσχυση της εστίασης που αποφάσισε ο περιφερειάρχης σημειώθηκε πολύ έντονο ενδιαφέρον και μάλιστα επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι δεν είχαν σκοπό να υποβάλουν αίτηση το έκαναν τελικά καθώς εκτίμησαν ότι είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες με τα νέα δεδομένα να χρηματοδοτηθούν.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που ενώ το επιθυμούσαν δεν πρόλαβαν για διάφορους λόγους να καταφέρουν να καταθέσουν αίτηση ενώ και τα λογιστήρια είχαν τεράστιο φόρτο εργασίας σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες καθώς συνέπεσαν με το κλείσιμο του μήνα Νοέμβρη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολυσυζητημένης νέας Παράτασης για το κλείσιμο του προγράμματος υπήρχαν επιχειρήματα και από την πλευρά εκείνων που ζητούσαν περισσότερο χρόνο λόγω διαφόρων καταστάσεων αλλά και από την πλευρά εκείνων που είχαν έγκαιρα και εντός της προθεσμίας καταθέσει την αίτησή τους.  Σε κάθε περίπτωση πάντως αν δινόταν και άλλη παράταση, θα υπήρχαν ακόμα περισσότερες αιτήσεις και θα αυξανόταν ο αριθμός των μη ικανοποιημένων. 

Επισημάνσεις

Με αφορμή το κλείσιμο του προγράμματος για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ρωτήθηκε σχετικά ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων Χαράλαμπος Λουκαράς, ο οποίος και εκείνος από την πλευρά του αποτύπωσε το τεράστιο ενδιαφέρον που σημειώθηκε από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι όπως σε όλες τις περιφέρειες έτσι και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και δεν μπορούν να καλυφθούν με τα ποσά των αντίστοιχων προγραμμάτων.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στις δυσχέρειες που υπήρξαν σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα των αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζει ένα τεράστιο αριθμό χρηστών καθημερινά με διάφορες προθεσμίες από όλα τα προγράμματα, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται πολλές δυσλειτουργίες. 

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαρά, καθημερινά υπήρχε μία δυσλειτουργία του συστήματος από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα που δυσκόλευε το έργο όσων ήθελαν να μπουν σε αυτό με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εργάζονται αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί που η κίνηση περιοριζόταν.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο και έπρεπε εξ αρχής να απλοποιηθεί ο τρόπος λειτουργίας του. 

«Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης θα έπρεπε να υπήρχε ένα προκαταρκτικό στάδιο καταχώρισης κάποιων στοιχείων βαθμολόγησης, να βγει ένας πίνακας κατάταξης με βάση τα οικονομικά στοιχεία, να βγει ο βαθμός που παίρνει ο καθένας με βάση τα χρήματα που δίνει η περιφέρεια, να βγουν αυτοί που μπορούν να πάρουν τα χρήματα και κατόπιν να προσκληθούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και όσα χρειάζονται.

Και όχι να μπουν στη διαδικασία να συγκεντρώσουν χαρτιά, να πληρωθούν χρήματα και να σπαταληθούν εργατοώρες χωρίς κανένα όφελος.  Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν χρήματα να ικανοποιηθούν όλοι και το γνώριζαν όλοι εκ των προτέρων, κάτι που συνέβαινε σε όλες τις περιφέρειες, θα έπρεπε να υπήρχε ένα προκαταρκτικό στάδιο» δήλωσε ο κ. Λουκαράς στη «Ροδιακή».

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να γίνει η πληρωμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Τονίζεται βέβαια ότι θα γίνει έλεγχος στις επιχειρήσεις για τη διάθεση του ποσού που θα λάβουν.

Rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ