Αντιμέτωποι με ένα… τσουνάμι ανεξόφλητων και συσσωρευμένων οφειλών εκτιμούν ότι θα έρθουν από τον ερχόμενο μήνα επιτελείς της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της αποστολής των λογαριασμών, οι οποίοι είναι παραφουσκωμένοι και σχεδόν αδύνατον να αποπληρωθούν.
Ως συνέπεια των αλόγιστων αυξήσεων στην κατανάλωση ρεύματος, διαβλέπουν την εκτόξευση των περιπτώσεων ρευματοκλοπής στην οποία ούτως ή άλλως η Ρόδος βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα!
Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, ωστόσο φαίνεται πως ούτε τα περιστατικά που οδηγούνται στη δικαιοσύνη, λειτουργούν αποτρεπτικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα καταγράφεται “όργιο” κλοπής ρεύματος με τα περιστατικά να μην έχουν τέλος!
Τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, καταβάλλονται προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου, όμως -όπως προκύπτει από τα στοιχεία- η ρευματοκλοπή… πάει σύννεφο στα δωδεκάνησα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη «δ», επιτελικό στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ.
Στους παραβάτες συγκαταλέγονται εκτός από ιδιώτες και επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν και την μεγαλύτερη ζημιά, όπως δηλώθηκε αρμοδίως, όχι μόνο λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης, αλλά επειδή εκεί εστιάζεται, κυρίως, το πρόβλημα της ρευματοκλοπής.
Πάντως, ζητήθηκε από τα επιτελικά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ,, να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εντοπιστούν οι παραβάτες και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις, ώστε να σταματήσει η οικονομική «αιμορραγία» της επιχείρησης, που κάθε χρόνο εκτιμάται ότι χάνει εκατομμύρια ευρώ συνολικά, από τις ρευματοκλοπές.
Μάλιστα, όπως δηλώθηκε προς την «δημοκρατική», τα περιστατικά παράνομης επανασύνδεσης ηλεκτροδότησης, που διεκόπη λόγω συσσωρευμένων οφειλών, είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά της συστηματικής ρευματοκλοπής που συνήθως αφορά σε «πειραγμένους» μετρητές, που καταγράφουν την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με αυτήν που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο αριθμός των εντοπισμένων κρουσμάτων δεν αρκεί από μόνος του για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για τις διαστάσεις του φαινομένου, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι στα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ πιο εντατικοί οι έλεγχοι των συνεργείων του σε όλη την Ελλάδα ενώ στη Ρόδο και στην Κω, στα τελευταία χρόνια οι διαπιστωμένες παραβάσεις ανέρχονται σε μερικές… εκατοντάδες και εκτιμάται ότι άλλες τόσες δεν έχουν εντοπιστεί!
Η πρακτική είναι γνωστή: Συνήθως με τη βοήθεια ειδικών που γνωρίζουν «τη δουλειά» προχωρούν σε παρεμβάσεις με διάφορους τρόπους στο ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο είτε να το παρακάμψουν είτε να καταγράφει μικρότερες καταναλώσεις από τις πραγματικές. Έτσι, μπορεί αρχικά να εξασφαλίζουν μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο κινδυνεύουν με συλλήψεις και βαριά πρόστιμα μιας και η ρευματοκλοπή είναι ποινικό αδίκημα.
«Πειραγμένοι» μετρητές
Συνήθως αναλαμβάνουν δράση… πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι λειτουργούν ομαδικά, έχουν συγκεκριμένο πελατολόγιο και ξέρουν τους τρόπους για να μειώσουν σταδιακά κάθε μήνα τις κιλοβατώρες, έτσι ώστε να μην κινήσουν υποψίες στους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Η πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή, τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση, είναι μία από τις πρακτικές ρευματοκλοπής. Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρχει καταγγελία, ώστε να γίνει ο έλεγχος από το αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή.
Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους, που παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή. Συχνό, είναι και το φαινόμενο της τοποθέτησης μαγνητών, ώστε να γυρίζει λιγότερο ή καθόλου ο δίσκος του μετρητή. Κάποιοι άλλοι με ένα ειδικό σπρέι ψεκάζουν τις επαφές αυτές για να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.
Η ρευματοκλοπή δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και άκρως επικίνδυνη. Όλοι οι μετρητές συνεχίζουν να έχουν τάση, ακόμη και αν το ρεύμα είναι κομμένο που σημαίνει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση απο κάποιον ερασιτέχνη μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία.
Οι έλεγχοι
Οι ελεγκτές του ΔΕΔΔΗΕ έχουν εντολές, σε περίπτωση που εντοπίσουν παράβαση, να βγάλουν φωτογραφίες. Αφαιρούν το ρολόι και το μεταφέρουν σφραγισμένο στην υπηρεσία. Στον καταναλωτή μπαίνει καινούργιο ρολόι καθώς ο εντοπισμός της παράβασης από ένα συνεργείο δεν ισοδυναμεί και με καταδίκη. Μάλιστα, ο καταναλωτής μπορεί με δικό του εμπειρογνώμονα να ελέγξει το ρολόι στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να χαράξει την υπερασπιστική του γραμμή.
Οι ποινές
Ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει το ρεύμα η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται με αντικειμενικό τρόπο.
Επί της αξίας του ρεύματος επιβάλλονται προσαυξήσεις.
Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν και ποινικές. Μέχρι στιγμής, στα δικαστήρια για αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ποινές που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.
Πηγή:www.dimokratiki.gr