Πριν λίγο έγινα μάρτυρας σε κάτι που δεν μπορώ να αφήσω να περάσει έτσι.
Ένα νέο παλικάρι έπεσε άσχημα με το ποδήλατό του στον ποδηλατόδρομο στο Ψαλίδι.
Ο λόγος; Συρματοπλέγματα και φύλλα πεταμένα μέσα στη διαδρομή. Ναι, στον ποδηλατόδρομο. Εκεί που υποτίθεται πως είναι ασφαλές να κυκλοφορείς.
Σταμάτησα αμέσως με τη μηχανή μου, έβαλα αλάρμ και έτρεξα να του δώσω πρώτες βοήθειες. Το παιδί ήταν κάτω, χτυπημένο. Κάλεσα το ΕΚΑΒ το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα και μπραβο στα παιδιά που ήρθαν γρήγορα. Αλλά αυτό που με εξόργισε περισσότερο ήταν το εξής:
Δεν σταμάτησε κάνεις άλλος να βοηθήσει και το χειρότερο?
Πέρασε περιπολικό της αστυνομίας από το σημείο. Είδε το παιδί κάτω, εμένα σταματημένο με αλάρμ, και ΔΕΝ σταμάτησε καν. Ούτε ένα “χρειάζεστε βοήθεια;”. Τίποτα. Απόλυτη αδιαφορία.
Και ρωτάω:
Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτόν τον ποδηλατόδρομο;
Ποιος επιτρέπει να υπάρχουν συρματοπλέγματα εκεί που περνάνε παιδιά, τουρίστες, οικογένειες;
Ποιος αποφάσισε ότι η ασφάλεια είναι προαιρετική;
Δεν γίνεται να μας ρίχνουν το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης, να γράφουν και καλός κανουν για κράνη και ταχύτητα, όταν οι ίδιοι οι δρόμοι είναι δολοφονικοί και υπάρχει πλήρης αδιαφορία από τις αρχές. Δεν γίνεται να μιλάμε για “πράσινη μετακίνηση” και να αφήνουμε τους ποδηλατόδρομους σε αυτή την κατάντια. Δεν γίνεται να περνάει περιπολικό και να μην σταματάει όταν βλέπει άνθρωπο τραυματισμένο.
Οι αρμόδιοι του Δήμου, του Επαρχείου της Περιφέρειας να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Όχι αύριο. Τώρα. Πριν το επόμενο παιδί δεν σηκωθεί!!!
Αναγνώστης