Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Εξωφρενική αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε νησιά της Δωδ/σου

25/11/2022
104 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ραντεβού το… 2025 για τις νέες αντικειμενικές αξίες δίνει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «μπαίνουν στο ψυγείο». Κάθε άλλο.

Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δύο projects με υψηλό βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας, τα οποία δεν αποτελούν απλώς στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών, αλλά προϋπόθεση ώστε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και οι γκρίζες ζώνες, που ταλαιπώρησαν ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και τη φορολογική διοίκηση και τους ίδιους τους φορολογουμένους.

Η πιο απαιτητική άσκηση, που έχει δυσκολέψει και τους πιο έμπειρους τεχνοκράτες των αρμόδιων υπηρεσιών, είναι η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα και των τελευταίων περιοχών που έμειναν εκτός μετά τη μεγάλη μεταρρύθμιση του 2020-2021.

Οπως αναφέρει αρμόδια πηγή, πρόκειται για 2.500 οικισμούς, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 19% του συνόλου των οικισμών. Εδώ κρύβεται, όμως, το πρώτο μυστικό αυτών των περιοχών, που ετοιμάζονται να μπουν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Σε όρους πληθυσμού, οι εν λόγω οικισμοί αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της επικράτειας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι πρόκειται όχι απλώς για απομακρυσμένους, αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών, αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες ζώνες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή:

• Σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος.

• Σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα.

• Σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα. «Μιλάμε για απομακρυσμένες περιοχές, που βρίσκονται κυρίως σε νησιά», σημειώνει η ίδια πηγή, αποκαλύπτοντας έτσι ένα μυστικό και διαλύοντας τον μύθο ότι οι «αχαρτογράφητες» περιοχές βρίσκονται χαμένες κάπου στους ορεινούς όγκους της Β. Ελλάδας. Το γεγονός ότι βρίσκονται σε νησιά σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών βρήκε… φλέβα χρυσού; «Οχι, πρόκειται για περιοχές με χαμηλή εμπορική αξία, εξ ου και οι περισσότερες είναι εγκαταλελειμμένες», απαντά η ίδια πηγή, και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ενεργή οικονομική δραστηριότητα, συναλλαγές και αγοραπωλησίες ακινήτων, ο προσδιορισμός της αξίας, άρα των τιμών ζώνης, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής. Αυτό που τονίζει, όμως, ο ίδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η διαδικασία «σκοντάφτει» πριν καν προβληματιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το πόσο αξίζει ένα ακίνητο σε αυτούς τους οικισμούς.

Στην πραγματικότητα, οι δυσκολίες ξεκινάνε στο σημείο «0», δηλαδή σε αυτά καθαυτά τα όρια των οικισμών! «Δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν τα όριά τους, άρα δεν μπορούν να γίνουν διαγράμματα», αποκαλύπτει ο ίδιος παράγοντας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι, για να ολοκληρωθεί η ένταξη και των τελευταίων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4-5 μήνες ακόμα.

• Και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι.

Δεύτερη ευκαιρία

Κι ενώ ο γρίφος των τελευταίων ζωνών παραμένει επί του παρόντος άλυτος, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δήμους «κρύφτηκαν» και δεν έστειλαν γνώμη πριν από τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης που ανακοινώθηκαν το περσινό καλοκαίρι και τέθηκαν φέτος σε ισχύ. Η λέξη «κρύφτηκαν» δεν είναι τυχαία, καθώς, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, πέρα από τους δήμους που παρέλειψαν να αποστείλουν γνώμη, υπήρξαν πολλοί -κυρίως σε πλούσια νησιά- που απέφυγαν να ανταποκριθούν, ευελπιστώντας ότι θα γλυτώσουν την εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτή δικαιολογείται από την «έκρηξη» των εμπορικών τιμών. Στην πραγματικότητα, μόλις το 10% των δήμων απέστειλαν γνώμη, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι το υπουργείο Οικονομικών περιμένει αιτήματα από το 90% των δήμων για επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης με βάση νέα στοιχεία. Αυτό που κάνουν, δε, σαφές από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι, αν και όπου κριθεί αναγκαίο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, καθώς δεν πρόκειται για προσφυγές και ακύρωση διοικητικών πράξεων (της απόφασης προσδιορισμού των τιμών ζώνης εν προκειμένω).

Η περίπτωση της Αστυπάλαιας, όπου έκανε και τη σχετική δήλωση ο πρωθυπουργός, δεν είναι η μόνη όπου οι τοπικές Αρχές έχουν εκφράσει παράπονα για τη μεγάλη και -κατά τη γνώμη τους- αδικαιολόγητη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Πρώτη υποψήφια προς αποστολή γνώμης είναι η Ιθάκη, όπου η διαφορά μεταξύ παλιάς και νέας τιμής ζώνης έφτασε στο 250% (!), ενώ ανάλογα αιτήματα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από την Κω (+107%), τη Ρόδο (+200%), το Ναύπλιο (+69%) και την Κεφαλλονιά (+78%). Αντιθέτως, δεν αναμένεται κινητικότητα από δήμους της Αττικής που είδαν μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, όπως, για παράδειγμα, το Π. Φάληρο.

Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν με νόημα ότι «η υποβολή γνώμης με νέα στοιχεία δεν συνεπάγεται διορθώσεις μόνο προς τα κάτω», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κάποιοι μπορεί να… πάνε για μαλλί και να βγουν κουρεμένοι, ήτοι να βγουν από τη διαδικασία με μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, όπως για παράδειγμα στη Γλυφάδα, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι σκέπτονται να κινήσουν τη διαδικασία των διορθώσεων για την περιοχή-φιλέτο κάτω από το Ελληνικό… Πηγή:www.dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ