Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ελλείψεις σε ιατρεία και Κέντρα Υγείας: Στελέχωση ζητούν οι δήμαρχοι στα μικρά νησιά

18/05/2024
65 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με πολύ θετικές ενδείξεις ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στα νησιά μας που γεμίζουν κόσμο, τουρίστες και ντόπιους, όμως, η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων παραμένει ελλιπής και χρειάζεται ενίσχυση, όπως δηλώνουν στη «δ» δήμαρχοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προειδοποιούν ότι θα καταρρεύσουν υγειονομικά τα νησιά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να καλύψει τα κενά με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από γειτονικές μονάδες υγείας, είτε από νοσοκομεία της Αθήνας. Έτσι και φέτος, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών θα κληθούν άλλη μια φορά να καλύψουν οι αγροτικοί γιατροί που εργάζονται στα περιφερειακά ιατρεία των νησιών, οι οποίοι όμως να σημειωθεί ότι είναι ανειδίκευτοι. Οι δε αγροτικοί γιατροί με βάση σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη θα κληθούν σύντομα να διαδραματίσουν και ρόλο… προσωπικού γιατρού στη νησιωτική χώρα!
Στην προσπάθεια θωράκισης των νησιών έχει εντατικοποιηθεί και η «επιστράτευση» στρατιωτικών γιατρών- οπλιτών που υπηρετούν την θητεία τους. Και όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών στα μικρονήσια που οι ασθενείς μεταφέρονται στη γειτονική Τουρκία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.


Επιδότηση γιατρών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
«Προκηρύξεις για προσωπικό γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει, παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Με 1.850 ευρώ στον γιατρό και με 800 ευρώ σε νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις προσωπικό. Το κόστος ζωής είναι πολύ μεγαλύτερο» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στο πλαίσιο έρευνας για την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ των νησιών.
Και όμως υπάρχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση και μάλιστα από την έναρξη της θητείας της (2015) με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, εγκρίθηκε ομόφωνα η επιδότηση γιατρών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Επίδομα 450 ευρώ μηνιαίως προσφέρει η ΠΝΑι για 85 θέσεις επίκουρων και αγροτικών ιατρών, προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη των κενών θέσεων στα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές μεγαλύτερων νησιών, με το παράδειγμά της να μιμούνται εν συνεχεία και άλλες Περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα και Δήμοι υιοθέτησαν την «συνταγή» παρέχοντας δωρεάν στέγη, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς». Ένα τέτοιο νησί είναι το Καστελλόριζο. Μάλιστα, ο Δήμος του νησιού προσέφερε πέρυσι επιπλέον 500 ευρώ μηνιαίως και στέγη για τη διαμονή των γιατρών. Ο Δήμος Σύμης προσφέρει 700 ευρώ για στέγαση στους αγροτικούς γιατρούς και 800 ευρώ στον ειδικευόμενο.


Ο δήμαρχος Μεγίστης Νικόλαος Ασβέστης

Με μία αγροτική ιατρό και έναν οπλίτη ιατρό είναι στελεχωμένο το ΠΠΙ Καστελλορίζου, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Μεγίστης Νικόλαος Ασβέστης.
«Το οργανόγραμμα του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης αποτελείται από ένα ιατρό γενικής ιατρικής, δύο επιμελητές, δύο αγροτικούς, δύο νοσοκόμες και μία μαία. Δυστυχώς, όμως, αυτή τη στιγμή στελεχώνεται με μόνο μία αγροτική ιατρό και έναν οπλίτη ιατρό. Ωστόσο, ο Δήμος μας προσφέρει σε όποιον ιατρό γενικής ιατρικής καλύψει την θέση ως κίνητρο 500€ μηνιαίως και διαμονή. Επίσης, το ίδρυμα Γαληνός προσφέρει και εκείνο 400€, με κανένα όμως αποτέλεσμα. Οι προσπάθειες που έχουμε καταβάλει είναι πολλές, με διάφορα σχετικά έγγραφα προς το αρμόδιο Υπουργείο. Ακόμη αιτηθήκαμε την εξαίρεση αύξηση των μισθών των ιατρών γενικής ιατρικής κατά 12.000€ ετησίως, το οποίο είναι εφικτό καθώς ο αγροτικός ιατρός δεν μπορεί να βγάλει γνωμάτευση με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται άσκοπες αεροδιακομιδές και στο σύνολο να ξεπερνάνε τις δέκα ετησίως όπου η κάθε μία να αγγίζει τις 25.000€. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και το παραϊατρικό προσωπικό που υπάρχει και καλύπτει τις θέσεις απουσιάζει συνεχώς με αναρρωτικές άδειες, ή με διάφορες αποσπάσεις, αυτό συνάγει ότι φαίνονται καλυμμένες οι θέσεις και δεν μπορεί κανένας άλλος να απασχοληθεί σε αυτές.
Το νησί μας, απέχει 70 ναυτικά μίλια από το νησί της Ρόδου και η μετακίνηση των πολιτών για λόγους υγείας είναι πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έτσι πολλοί πολίτες επιλέγουν ως μέσω διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τα Νοσοκομεία της Τουρκίας (!) με την οποία βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής».
Ο κ. Ασβέστης ευχαριστεί τον διοικητή Μικρών Νήσων για τις προσπάθειες που καταβάλει «και μας στέλνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετακινούμενους ιατρούς, αλλά το πρόβλημα παραμένει και ταλανίζει χρόνια το νησί με τον φόβο και το παράπονο να παραμένει στις καρδιές των δημοτών του ακριτικού Καστελλόριζου. Εν τούτοις, υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως η ύδρευση, η διαχείριση στερεών αποβλήτων κ.α. όπου έχουμε ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα, αλλά λόγω έλλειψης τεχνικών υπηρεσιών η διαδικασία καθυστερεί και το πρόβλημα παραμένει. Το Καστελλόριζο όπως και άλλα 50 νησιά υπάγονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την οποία και διεξάγονται οι διάφορες προγραμματικές συμβάσεις, όμως λόγω φόρτου εργασίας υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και από εκεί», αναφέρει καταλήγοντας.


Ο δήμαρχος Αγαθονησίου  Ευάγγελος Κόττορος
Την πλήρη απογοήτευσή του για τις ελλείψεις στο χώρο της Υγείας και την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού, εξέφρασε μιλώντας στη «δ» ο δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος. Ο κ. Κόττορος υποστήριξε ότι η δυσαρέσκεια είναι έκδηλη σε όλους τους κατοίκους του ακριτικού νησιού και θα εκδηλωθεί στην κάλπη ως μομφή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, στο Πολυδύναμο Ιατρείο Αγαθονησίου υπηρετεί μόλις μια αγροτική ιατρός που έχει φθάσει στα όριά της και απειλεί να παραιτηθεί, καθώς δεν υπάρχει ούτε μόνιμη νοσηλεύτρια! Το Ιατρείο εξυπηρετείται «μπαλωματικά» με νοσηλεύτρια που μετακινείται από τους Λειψούς ή την Πάτμο ανά δύο με τρεις εβδομάδες και παραμένει στο νησί για δύο με τρεις ημέρες. Ο κ. Κόττορος πρόσθεσε ότι προ διμήνου επισκέφθηκε τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα θέματα Υγείας και από τη συνάντηση τον ενόχλησε το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του για την αναπλήρωση της μόνιμης νοσηλεύτριας που αποσπάσθηκε στην Πάτμο.
Ο κ. Κόττορος εξέφρασε την πικρία του και για την πορεία των έργων στο νησί, υποστηρίζοντας ότι προχωράνε με αργούς ρυθμούς, ενώ είναι πρωτοφανής η γραφειοκρατία και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στις διαδικασίες των έργων. «Είναι πρωτοφανής η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουμε. Είμαι 18 χρόνια δήμαρχος και πρώτα φορά επικρατεί τέτοια κατάσταση. Πέραν από το μείζον θέμα της Υγείας, πρόβλημα έχουμε και με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Σε ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα δεν έχουν καν προκηρύξει τις προσλήψεις με τους εποχικούς και έχω μείνει με έναν εργάτη καθαριότητας. Σε λίγο θα πιάσω και εγώ τη σκούπα να καθαρίζω!», είπε μεταξύ άλλων.


Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος δήλωσε στη «δ» ότι «Αυτή τη στιγμή υπηρετούν δύο αγροτικοί ιατροί στο ΠΠΙ Λειψών, όμως η απαίτησή μας από το υπουργείο είναι να διορίσει μόνιμο γενικό ιατρό ή παθολόγο. Προκηρύσσεται κάθε χρόνο η θέση, αλλά δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
Σε επικοινωνία με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Χ. Ροϊλό μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι γίνονται όλες εκείνες οι διαδικασίες από την πλευρά της υπηρεσίας προκειμένου να σταλεί γιατρός τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά στον εξοπλισμό του Ιατρείου είμαστε πλήρεις, όπως είμαστε πλήρεις και στον ιατρικό προληπτικό έλεγχο χάρη στις κινητές ιατρικές ομάδες με σκάφη (Ομάδα Αιγαίου και Σύμπλευση) που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο.


Ο δήμαρχος Χάλκης  Άγγελος Φραγκάκης
Ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης τόνισε ότι «Η πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας στα μικρά ακριτικά νησιά της Ελλάδας όπως η Χάλκη αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα με πολλαπλές προκλήσεις. Η δυσκολία πρόσβασης στα νησιά, ιδιαίτερα σε κακές καιρικές συνθήκες, καθιστά πολύ δύσκολη την επίσκεψη γιατρών και την άμεση μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία. Η έλλειψη ισχυρών κινήτρων για εγκατάσταση και παραμονή ιατρών στα νησιά οδηγεί σε υποστελέχωση των τοπικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας κάτι το οποίο βασανίζει και το νησί μας ειδικότερα κάθε καλοκαίρι που οι ανάγκες ανεβαίνουν εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του τουρισμού.
Ο υψηλός αριθμός ηλικιωμένων στα μικρά νησιά αυξάνει την ανάγκη για φροντίδα υγείας, ασκώντας πίεση στις ήδη περιορισμένες δυνατότητες. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι το νησί διαθέτει ένα ποιοτικό Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, το “Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός”, το οποίο αποτελεί μια σημαντική επένδυση στο μέλλον των κατοίκων και του νησιού. Με προσεκτικό σχεδιασμό, συνεργασία και δέσμευση, μπορεί επανδρωθεί σωστά και να παρέχει υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας σε όλους και να συμβάλλει στην ευημερία του νησιού. Για αυτό ακριβώς τον λόγο θέση μας είναι ότι η παροχή οικονομικών κινήτρων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και στεγαστικές λύσεις, θα μπορούσαν να προσελκύσουν ιατρικό προσωπικό το οποίο θα επιθυμούσε να παραμείνει στη Χάλκη. Η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στα μικρά ακριτικά νησιά της Ελλάδας αποτελεί μια πολυδιάστατη πρόκληση που απαιτεί συνεργασία από διάφορους φορείς. Η υλοποίηση στοχευμένων μέτρων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα υγείας για τους κατοίκους των νησιών».


H δήμαρχος Τήλου  Μαρία Καμμά
«Χωρίς μόνιμο ειδικευμένο γιατρό με 5 όμως θέσεις νοσηλευτών καλυμμένες και με αγροτικούς κυρίως οπλίτες που ταυτόχρονα με την θητεία τους κάνουν και το αγροτικό τους» είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τήλου, δηλώνει η δήμαρχος Μαρία Καμμά.
«Από το 2012 που “έφυγε” ο Τάσος Αλιφέρης, το νησί είναι χωρίς μόνιμο γιατρό κάτι το οποίο δυσχεραίνει την συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού του νησιού, αφού το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων είναι μεγάλο. Παρόλα αυτά όμως, η Τήλος, κατάφερε να αυξήσει την κοινότητά της, ο αριθμός των μαθητών της να ξεπερνά τους 80 και να αναλογιστείς ότι την δεκαετία του ‘90 κινδύνευε να κλείσει το σχολείο» υπογραμμίζει η κα. Καμμά.
«Καταφέραμε μετά από πιέσεις και άψογη συνεργασία τόσο με το Κέντρο Υγεία Ρόδου, την Β΄ ΔΥΠΕ και προσωπικά με γιατρούς που έχουν διάθεση για προσφορά και που δημόσια θέλω να ευχαριστήσω, να έχουμε στο νησί κάθε μήνα, σημαντικές ειδικότητες, όπως γενικής ιατρικής, παιδίατρο, πνευμονολόγο, καρδιολόγο» εξηγεί η δήμαρχος κα Καμμά, που λέει όμως εμφατικά ότι πρέπει να υπάρξει μόνιμη λύση για τα μικρά νησιά! «Οι θέσεις αυτές πρέπει να καλυφθούν με ειδικευμένους γιατρούς, Γενικής Ιατρικής, με εμπειρία προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα περιστατικά και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα είναι ΜΟΝΟΙ τους. Οι προτάσεις μας, για μόνιμη λύση υγειονομικής κάλυψης του νησιού μας και όχι μόνο, έχουν κατατεθεί προ πολλού και όχι μία φορά, στο αρμόδιο Υπουργείο ακόμη και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Και αναμένουμε» καταλήγει.


Ο δήμαρχος Σύμης  Λευτέρης Παπακαλοδούκας
Όσον αφορά στη στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι η εικόνα με τις ελλείψεις παραμένει η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. «Τα ασθενοφόρα στα νησιά πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένα. Δηλαδή οδηγός, γιατρός και νοσηλευτής, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα επείγοντα περιστατικά και να μην χάνεται χρόνος, μέχρι να ολοκληρωθεί η αεροδιακομιδή» τονίζει ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, καθώς στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν μόνο 3 αγροτικοί γιατροί.


Ο δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος
Ο δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος υπογραμμίζει ότι παρά τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Κάσου, παραμένει υποστελεχομένο μέχρι και σήμερα. «Έχουν προηγηθεί διαμαρτυρίες φορέων, αλλά και κατοίκων του νησιού, έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και επίσκεψή μου στον αρμόδιο υπουργό. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπηρετεί ένας αγροτικός γιατρός!
«Αυτή τη στιγμή ένας γιατρός υπαίθρου είναι υπεύθυνος για τους 1.200 μόνιμους κατοίκους του νησιού που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνουν ακόμα και τους 4.000 σε ημερήσια βάση.
Το προηγούμενο έτος παρά τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και τα αλλεπάλληλα βαριά έκτακτα περιστατικά μια γιατρός αφέθηκε μόνη να υπηρετεί 7 ημέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο και τονίζουμε να είναι υπεύθυνη για 4.000 άτομα που βρέθηκαν στο νησί κατά τους μήνες αιχμής.
Ακόμα οδηγός ασθενοφόρου για τη μεταφορά των περιστατικών δεν υπάρχει και τα χρέη αυτά, αυτήν την στιγμή εκτελεί ένας εκ των αντιδημάρχων!» αποκαλύπτει ο δήμαρχος κ. Ερωτόκριτος.
«Η Η.Ν. Κάσος ζητά την αυτονόητη κοινωνική ισονομία στις υπηρεσίες υγείας που αυτήν την στιγμή δεν την έχει. Ζητούμε την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων του νησιού μας και ιδιαιτέρως των ευπαθών ομάδων, των παιδιών, των καρκινοπαθών αλλά και των ηλικιωμένων από γιατρό ειδικότητας και αυτή την στιγμή δεν την έχουμε παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά μας.
δημοτική αρχή επιδιώξαμε να καλύψουμε τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες με την τακτική επίσκεψη εθελοντικών κλιμακίων γιατρών και όμως αυτό δεν είναι αρκετό γιατί οι κάτοικοι έχουν την ανάγκη περίθαλψης 365 ημέρες το χρόνο και όχι για δύο μέρες κάθε τέσσερις μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ερωτόκριτος.
Μάλιστα η Κάσος είναι από τα νησιά που με δαπάνες του δήμου έχουν εξοπλίσει το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΠΙ Κάσου, ώστε να συμβάλουν στην διευκόλυνση του δύσκολου έργου του ελάχιστου προσωπικού. Όπως επίσης υπάρχει διαθέσιμος ακτινολογικός εξοπλισμός, αλλά απουσιάζει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό (τεχνολόγος χειριστής) για να το λειτουργήσει. Έτσι οι Κασιώτες αναγκάζονται τραυματισμένοι να μεταβαίνουν σε άλλο νησί για να εξυπηρετηθούν.
«Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας, ζητήσαμε την τοποθέτηση του απαραιτήτου προσωπικού για την λειτουργία και του μικροβιολογικού και του ακτινολογικού εργαστηρίου και πάλι δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
Με την επιχειρησιακή υποβάθμιση της μοναδικής δομής υγείας του νησιού γιατί θα πρέπει να τονίσουμε ότι για την εύρυθμη λειτουργία του ΠΠΙ Κάσου προβλέπεται η τοποθέτηση δύο γιατρών υπαίθρου και ενός ειδικότητας Γενικής ιατρικής ή Παθολογίας. Κι όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όμως δεν θα πάψουμε να δίνουμε μάχες για το αυτονόητο. Οι Κασιώτες έχουν το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στις αυτονόητες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και αυτό βροντοφωνάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις «Δωρεάν υπηρεσίες υγείας χωρίς εκπτώσεις!», τονίζει ο δήμαρχος κ. Ερωτόκριτος. Πηγή:www.dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ