Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου

06/11/2023
117 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Από το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκε τροποποίηση της προκήρυξης του δεύτερου κύκλου του καθεστώτος «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων» του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 ως προς την προθεσμία υποβολής προτάσεων.

Σκοπός του καθεστώτος είναι η χορήγηση ενισχύσεων σε ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως τη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της επικράτειας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Σήμερα, επ’ ευκαιρία της παράτασης, θα υπενθυμίσουμε τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης προκήρυξης.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ΦΕΚ, ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2023 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 75.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Τα υπόλοιπα 75.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός
Το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε:
α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις.
γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις.
δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).

Τα ποσοστά ενίσχυσης μπορούν να φτάσουν έως και το 75% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.

Υπαγόμενα σχέδια
Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται προς ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο, πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Δημιουργία νέας μονάδας.
- Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
- Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί απ’ αυτήν.

- Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Ειδικά, επιλέξιμα προς ενίσχυση στο συγκεκριμένο καθεστώς είναι επενδυτικά σχέδια που αφορούν:
α. Ιδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων.

β. Εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας.

γ. Επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, για δύο τουλάχιστον έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, με την προϋπόθεση ότι μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία 4 τουλάχιστον αστέρων.

δ. Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων.

ε. Ίδρυση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτηρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων.

στ. Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων.

ζ. Ίδρυση ή εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον σωρευτικά:
ζα. Φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας».

ζβ. Υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε μία από τις ακόλουθες περιοχές:
• Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.

• Περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.
• Νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

ζγ. Κατατάσσονται σε κατηγορία πέντε (5) κλειδιών, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 12868/ 24.7.2018 (Β΄ 3119) απόφαση του υπουργού Τουρισμού.

ζδ. Διατηρούν ελάχιστο αριθμό 20 ενοικιαζόμενων δωματίων, όπως αναγράφονται στα αδειοδοτικά έγγραφα.

η. Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων.

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ.-Αv.), στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://opsan.mindev.gov.gr).

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ:
https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/prokirikseis.
Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 29.12.2023.


Της Μαίρης Πασπαλιάρη (στέλεχος της AMBIO A.E.) στην «Καθημερινή»


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ
ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ 06/11 - 22:20
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ. ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΝΗΣΙ ΕΧΕΙ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ. ΑΣ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ Η ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ; ΚΡΙΜΑ!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ