Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Έντονες αντιδράσεις στο Μαστιχάρι για την κατασκευή αντλιοστασίου του βιολογικού καθαρισμού, πάνω στον αιγιαλό

07/09/2022
376 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η κατασκευή ενός αντλιοστασίου στην Κω μέσω του οποίου τα λύματα από την Αντιμάχεια και το Μαστιχάρι θα μεταφέρονται στην υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Καρδάμαινας του δήμου Κω. Αν και οι επαγγελματίες παραδέχονται ότι είναι ένα σημαντικό έργο για την ποιότητα ζωής, διαφωνούν τόσο για το σημείο που θα κατασκευαστεί αλλά και για την τοποθέτηση των φρεατίων κατά μήκος της αμμουδιάς.

«Η περιοχή μας είναι ήδη επιβαρυμένη καθώς η κατασκευή του λιμενοβραχίονα πριν από αρκετά χρόνια προκάλεσε προβλήματα διάβρωσης ενώ κατά περιόδους τα φύκια που συγκεντρώνονται με την αποσύνθεσή τους προκαλούν προβλήματα έντονης δυσοσμίας. Η κατασκευή του αντλιοστασίου για τη μεταφορά λυμάτων στον Βιολογικό γίνεται μπροστά από τις επιχειρήσεις μας, τη βιτρίνα του Μαστιχαρίου, και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη τουριστική κίνηση της περιοχή, επιδεινώνοντας την κατάσταση», είπε στη Greenagenda.gr ο ιδιοκτήτης επιχείρησης στο επίμαχο σημείο, Αντώνης Γκίκας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, τίθεται και θέμα για τη νομιμότητα του έργου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γεωργία Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Μαστιχάρι. Η ίδια καταγγέλλει ότι η ΔΕΥΑ Δήμου Κω ξεκίνησε να κατασκευάζει το κεντρικό αντλιοστάσιο μπροστά από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο λιμάνι του Μαστιχαρίου, το οποίο είναι το δεύτερο σε εμπορική κίνηση μετά το κεντρικό λιμάνι της Κω. Σύμφωνα με την κ. Παπαγεωργίου, το αντλιοστάσιο έχει χωροθετηθεί κατά 15-20 μέτρα πάνω στον αιγιαλό.

Η κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζει ότι «κάποιοι επιδιώκουν να μας καταστρέψουν τα καταστήματα. Δυστυχώς κάτοικοι και επισκέπτες θα είναι αναγκασμένοι να τρώνε και να μυρίζουν τη δυσοσμία του αντλιοστασίου».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η Κτηματική Υπηρεσία της Ρόδου δεν είχε αποφασίσει την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, παρ' όλα αυτά οι εργασίες ξεκίνησαν. Οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών ήταν και ο λόγος που διακόπηκε προσωρινά το έργο, με την παρέμβαση του Λιμεναρχείου.

Πάντως, σήμερα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ορισμού της χερσαίας ζώνης με την έκδοση του ΦΕΚ και αυτό σημαίνει ότι ο δήμος μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνεχίσει το έργο της κατασκευής του αντλιοστασίου.

«Το αντλιοστάσιο θα είναι η καταστροφή του χωριού μας, των παιδιών μας, του περιβάλλοντος, καθώς εδώ έχουμε πολλά προστατευόμενα είδη. Αρκετά φρεάτια του δικτύου περνούν μέσα από την παραλία, ο κόσμος και τα παιδιά μας θα είναι πάνω από αυτά, θα βάζουν τις πετσέτες τους και θα ξαπλώνουν. Συγγνώμη, αλλά αυτά τα πράγματα στερούνται λογικής. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στο έργο, είμαστε ενάντια της τοποθεσίας του αντλιοστασίου αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις βιολογικού. Τους κάναμε καταγγελία γιατί ήταν παράνομη και αμέσως σταμάτησαν κι επειδή το έργο πρέπει να τελειώσει άμεσα χαρακτήρισαν την περιοχή χερσαία ζώνη λιμένος, λόγω του ότι υπάρχει ένα μικρό λιμάνι για τη σύνδεση Μαστιχάρι –Κάλυμνο», καταγγέλλει η κ. Παπαγεωργίου.

Οι επαγγελματίες έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο και θα ζητήσουν από το δημοτικό λιμενικό ταμείο τα σχετικά έγγραφα για την έγκριση της χερσαίας ζώνης και τους φακέλους από τη ΔΕΥΑ Δήμου Κω για την κατασκευή του αντλιοστασίου και τη νομιμότητά του.

«Αναζητούμε μια συναινετική λύση ώστε να μη δημιουργηθεί όχληση και να καμφθούν οι αντιρρήσεις των επαγγελματιών. Εξετάζονται όλες οι δυνατότητες», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ του Δήμου Κω Κώστας Ζαχαρός.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο χρόνος πιέζει για να ολοκληρωθεί άμεσα.

 

greenagenda.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ