Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Τελευταία σχόλια

Ανώνυμος: Σήμερα (14:37)
Κως - Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχει ο φόρος εδώ να μην πληρώνουν που η χώρα δεν έχει λεφτά καλέ τη μας λέει καλά στα γράφουν ποιο πάνω ότι ταξίδια πας στην Ευρώπη όχι μόνο εσύ και όλοι η ξενοδόχοι . Που θα έπρεπε να πηγαίνετε μόνο Ελλάδα να αφήνετε τα λεφτά στη χώρα που τα οικονομαται αλλά εδώ ταιριάζει η παροιμία άλλου τα αυγά και αλλού τα κακαρισματα .
ΔΗΜΟΤΗΣ: Σήμερα (14:37)
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ - Φόρο ανθεκτικότητας πληρώνουν και οι επισκέπτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συμφωνώ θα το δεχόμασταν εφόσον όλοι αυτοί οι φόροι ήταν με κάποιο τρόπο άμεσα ανταποδοτικοί για τον τόπο μας! Ξέρουμε πολύ καλά που καταλήγουν όλα αυτά τα χρήματα.
Ανώνυμος: Σήμερα (14:37)
Μαλιστα - Γράφει κάποιος για ένα θέμα,σοβαρό.Σε όλους τους προορισμούς υπάρχει αυτός ο φόρος και τον γνωρίζουν όλοι.Λυσεις ψάχνουμε να μην κτυπαει κατευθείαν στο μάτι τόσο πολύ.Ναι αυξήθηκε υπερβολικά με στόχο να κτυπήσει τα Airbnb,τελείως άσχετη κίνηση από την πιο αποτυχημένη υπουργό της κυβέρνησης,την Κεφαλογιαννη.Κτυπαει τον τουρισμό έτσι.Αντι οι ξενοδόχοι να προσπαθούν να βγάλουν το μάτι σε άλλους κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό,να κάτσουν να κάνουν πρόταση για μείωση του τέλους,από την μια,από την άλλη να περάσει στη τιμή του δωματίου να το εισπράτουν τα τουριστικά πρακτορεία ή οι πλατφόρμες και να τον αποδίδουν .Οσο για τους γραφικούς που απλά για όλα τα θέματα τους φταίει η κυβέρνηση να το κοιτάξουν.Εχουν κάποια πρόταση;Υπάρχει κάποιος με το ραβδί να καταργήσει τους φόρους να να αυξήσει τις παροχές;Δοκιμάσαμε τους μεσίες και κόντεψε να το διαλύσουμε το μαγαζί.
Ανώνυμος: Σήμερα (14:37)
ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. - ΜΗΝΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ. ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΙ ΑΦΕΛΗΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΕΙ. ΑΥΤΗ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΟ ΜΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ, ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΚΑ, ΕΝΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ.
Ανώνυμος: Σήμερα (14:37)
Κως - Φορος ανθεκτικοτητσς λεγεται αυτος ο φορος που πληρωνουν οι τουριστες οταν ερχονται. Τον φορο διαμονης τον πληρωνουν οι ξενοδοχοι. Και οι δυο φοροι επρεπε να πηγαινουν στους δημους για ανταποδοτικα εργα. Δυστυχως πανε στο βαρελι διχως πατο της κυβερνησης και το ξεκοκκαλιζουν οι ημετεροι
ΕΠΩΝΥΜΟΣ : Σήμερα (14:37)
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Α.Α.Ε. - ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ ;
Κώος : Σήμερα (14:37)
Προς ΝΔΚΡΑΤΗΣ - Σε όλων τον κόσμο μας κυβερνούν οι μασωνοι και κλέβουν παντού και στην Ευρώπη εσύ είσαι μεγάλο πρόβατο και ακολουθείς την ΝΔ εκτός αν πληρώνεσαι από εκεί κάποιο επίδομα... καλά τα λέει ο Μηνάς...
Ανώνυμος: Σήμερα (14:37)
Ρενάτα - Αφου εισαστε μεσα στο ΔΣ της Ενωσης Ξενοδοχων γιατι οταν ερχονται οι κυβερνητικοι και μη βουλευτες δεν κανετε παρασταση να τα πειτε αυτα αλλα τρεχετε να σφιξετε χερια και να βγειτε καμια ξωφαλτση φωτογραφια? Θα μου πειτε κανω επαναστατικη γυμναστικη για τους Κωους οχι παραεξω... Κακως κατεβειτε οι Ξενοδοχοι του Νησιου με εσας επικεφαλη και τριξτε τα δοντια στην κυβερνηση Αυτο μαλιστα να το χειροκροτησουμε ολοι και να πουμε να μια σωστη υποψηφιοτητα για Δημαρχος της Κω το εχετε? αν οχι καθηστε εκει που καθεστε καλα εισαστε
Ανώνυμος: Σήμερα (14:37)
Για γέλια γαλάζιες ακρίδες - Ρε εσείς οι νεοδημοκρατες την παλεύετε; Ο άλλος λέει στηρίζουμε την κυβέρνηση μας..βρε καλά σας κάνουν μαζοχες
ΝΔΚΡΑΤΗΣ: Σήμερα (14:37)
ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΑΣ ΑΠΟΤΙ ΒΛΕΠΩ - Μηνά, ταξιδιάρη (με την καλή έννοια), σε ποια Ευρωπαϊκή χώρα πήγες και δεν πλήρωσες το αντίστοιχο τέλος; Την Κυβέρνηση μας την στηρίζουμε πάντα. Όχι όταν αφορά το επάγγελμα μας να την κατακρίνουμε.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

M. Xατζημιχαήλ: Φόρος Διαμονής ή Φόρος της Ντροπής; Αντί για καλωσόρισμα, χαράτσι…

09/10/2025
384 Εμφανίσεις
10 Σχόλια

Η Ελλάδα, η χώρα που ζει από τον τουρισμό, η χώρα που πουλάει στον κόσμο τη λέξη φιλοξενία, αποφάσισε να φορολογεί τους επισκέπτες της επειδή… τόλμησαν να την διαλέξουν για τις διακοπές τους. Το λεγόμενο “Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση” είναι η πιο παράλογη και η πιο προσβλητική φορολόγηση που εφαρμόστηκε ποτέ στον τουρισμό.


Αντί για καλωσόρισμα, χαράτσι

Ο τουρίστας φτάνει στο νησί, κουβαλά τις αποσκευές του, πληρώνει το ταξίδι του, το αεροπλάνο, το ταξί, το ξενοδοχείο, τα φαγητά, τα μαγαζιά, τους φόρους που ήδη ενσωματώνονται σε κάθε ευρώ που ξοδεύει. Και με το που κάνει check-in, του λέμε με χαμόγελο: “Καλώς ήρθες στην Ελλάδα…., τώρα πλήρωσε κι έναν φόρο επειδή μας επέλεξες.”
 Πέντε, δέκα ή δεκαπέντε ευρώ τη νύχτα, ανάλογα με τα αστέρια του ξενοδοχείου. Όχι για τις υποδομές, όχι για την καθαριότητα, όχι για το περιβάλλον, αλλά για ένα κρατικό ταμείο που καταπίνει λεφτά και δεν επιστρέφει τίποτα.


Ο ξενοδόχος στο απόσπασμα

Το κράτος βρήκε πάλι την εύκολη λύση: Ο ξενοδόχος. Ο άνθρωπος που πληρώνει μισθούς, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, δημοτικά τέλη, τέλη παραλίας, τέλη μουσικής, τέλη παντός είδους, θα γίνει και εισπράκτορας του κράτους.
 Θα ζητιανεύει το “Τέλος Ανθεκτικότητας” από τους πελάτες του, θα το καταθέτει στο δημόσιο ταμείο, και αν καθυστερήσει έστω μια ημέρα, θα πληρώσει και πρόστιμο.
 Αν ο πελάτης αρνηθεί να πληρώσει, το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά, ο ξενοδόχος θα το αποδώσει από την τσέπη του. Δεν έχει δικαίωμα διαγραφής, ποσού που δεν έχει πληρωθεί. 

Όταν ο πελάτης πληρώσει με κάρτα (οι περισσότεροι έτσι πληρώνουν), ο ξενοδόχος θα χρεωθεί και το ποσοστό της τράπεζας.
 Το κράτος τον έχει κάνει υπάλληλό του χωρίς μισθό. Έναν ταμία της γραφειοκρατίας, σε μια δουλειά που δεν είναι δικά του.


Η δυσαρέσκεια του επισκέπτη γίνεται πλήγμα για όλους

Μεγάλο ποσοστό των τουριστών δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη αυτού του φόρου, ή φαντάζονται ένα λογικό ποσό 2-3 Ευρώ την ημέρα. Όταν με το «καλώς ήλθατε» ακούν από τον Receptionist ότι πρέπει να πληρώσουν 100, 200 Ευρώ ή και παραπάνω, πολλοί δυσανασχετούν, στους περισσότερους το βλέπεις στα πρόσωπά τους. Και τότε βγαίνουν οι κριτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Trip-advisor, στο Booking.com: “Hiddentax”, “extrafeeatcheck-in”, “unexpectedpayment”. 

Ειδικά από τότε που διπλασιάστηκε αυτός ο φόρος, οι αντιδράσεις των τουριστών είναι ακόμα εντονότερες. Και βέβαια δεν εκτίθεται το κράτος. Το ξενοδοχείο εκτίθεται! Ο προορισμός εκτίθεται!
 Μήπως Αυτό το “Τέλος Ανθεκτικότητας” είναι τελικά το τέλος της αξιοπρέπειας του Ελληνικού τουρισμού.


Η αντίφαση μιας τουριστικής πολιτικής χωρίς λογική

Και όλα αυτά, σε μια χώρα που ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό. Μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει κάθε χρόνο για τα “ρεκόρ αφίξεων” και τα “δισεκατομμύρια εισροών”, αλλά αποφασίζει να επιβάλει φόρο στη διαμονή του ίδιου του επισκέπτη που τα φέρνει.
 Μια χώρα που διαφημίζεται με το “Welcome to Greece” και την ίδια στιγμή αντί να τον κεράσει ένα ούζο, του απλώνει το χέρι για χαράτσι.
 Μια πολιτεία που θέλει να χτίσει “ανθεκτικότητα” πάνω στην πλάτη του ξενοδόχου, του εργαζόμενου και του τουρίστα.
 
 

Ούτε ένα ευρώ στον τόπο

Αν έμενε έστω ένα μέρος αυτών των χρημάτων στον τόπο που τα παράγει, θα μπορούσαμε να το δεχτούμε.
 Αν πήγαινε στους δήμους, να φτιαχτούν δρόμοι, πεζοδρόμια, επεξεργασία νερού, πάρκα, υποδομές.
 Αλλά όχι! Τα χρήματα φεύγουν, πάνε Αθήνα, και χάνονται. Ούτε ένα Ευρώ δεν επιστρέφει στο νησί, στην πόλη, στο χωριό που υποδέχθηκε τους τουρίστες.
 Το αποτέλεσμα; Οι προορισμοί παραμένουν ίδιοι, οι τουρίστες πληρώνουν περισσότερα, οι ξενοδόχοι αγανακτούν, και το κράτος πανηγυρίζει για την “ενίσχυση των δημοσίων εσόδων”.

Απλά είναι τα πράγματα

Δεν μπορείς να αυτοαποκαλείσαι και να διαφημίζεσαι ως η γενέτειρα της φιλοξενίας και να φορολογείς τη φιλοξενία. Δεν μπορείς να διαφημίζεις “το χαμόγελο της Ελλάδας” και να απλώνεις το χέρι για εισπράξεις χαράτσι με το που μπαίνει ο πελάτης στο ξενοδοχείο. Δεν μπορείς να λες “ευχαριστούμε που μας επιλέξατε” και να το συνοδεύεις με μια απόδειξη φόρου.
 Η φιλοξενία δεν είναι αριθμός, είναι στάση ζωής, είναι πολιτισμός. Και αυτό το μέτρο είναι προσβολή και για τα δύο.

Μια στοιχειώδης δίκαιη πρόταση 

Επειδή καταλαβαίνω ότι φόρος μου μπαίνει δύσκολα καταργείται, το “Τέλος Ανθεκτικότητας” πρέπει να μειωθεί άμεσα στα προ της αύξησης επίπεδα, και ένα σοβαρό ποσοστό του να μένει στους τοπικούς δήμους για έργα που αφορούν τον τόπο. Έτσι, ο επισκέπτης θα βλέπει ότι τα χρήματά του πιάνουν τόπο, κυριολεκτικά.
 Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει σεβασμό τόσο στους επιχειρηματίες που κρατούν ζωντανό τον τουρισμό, όσο και στους επισκέπτες που τον στηρίζουν με την παρουσία τους.

Αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά τουριστική χώρα, ας επιστρέψουμε στη βάση μας: να σεβόμαστε και να ευχαριστούμε τον επισκέπτη, όχι να τον φορολογούμε επειδή ήρθε.


(Άρθρο toy Μηνά Χατζημιχαήλ, Αντ/δρου Ένωσης Ξενοδόχων Κω και Μέλους του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε.)

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 10
Ανώνυμος
Ανώνυμος 11/10 - 13:14
Κως
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχει ο φόρος εδώ να μην πληρώνουν που η χώρα δεν έχει λεφτά καλέ τη μας λέει καλά στα γράφουν ποιο πάνω ότι ταξίδια πας στην Ευρώπη όχι μόνο εσύ και όλοι η ξενοδόχοι . Που θα έπρεπε να πηγαίνετε μόνο Ελλάδα να αφήνετε τα λεφτά στη χώρα που τα οικονομαται αλλά εδώ ταιριάζει η παροιμία άλλου τα αυγά και αλλού τα κακαρισματα .
ΔΗΜΟΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΗΣ 11/10 - 12:55
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Φόρο ανθεκτικότητας πληρώνουν και οι επισκέπτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συμφωνώ θα το δεχόμασταν εφόσον όλοι αυτοί οι φόροι ήταν με κάποιο τρόπο άμεσα ανταποδοτικοί για τον τόπο μας! Ξέρουμε πολύ καλά που καταλήγουν όλα αυτά τα χρήματα.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 11/10 - 10:38
Μαλιστα
Γράφει κάποιος για ένα θέμα,σοβαρό.Σε όλους τους προορισμούς υπάρχει αυτός ο φόρος και τον γνωρίζουν όλοι.Λυσεις ψάχνουμε να μην κτυπαει κατευθείαν στο μάτι τόσο πολύ.Ναι αυξήθηκε υπερβολικά με στόχο να κτυπήσει τα Airbnb,τελείως άσχετη κίνηση από την πιο αποτυχημένη υπουργό της κυβέρνησης,την Κεφαλογιαννη.Κτυπαει τον τουρισμό έτσι.Αντι οι ξενοδόχοι να προσπαθούν να βγάλουν το μάτι σε άλλους κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό,να κάτσουν να κάνουν πρόταση για μείωση του τέλους,από την μια,από την άλλη να περάσει στη τιμή του δωματίου να το εισπράτουν τα τουριστικά πρακτορεία ή οι πλατφόρμες και να τον αποδίδουν .Οσο για τους γραφικούς που απλά για όλα τα θέματα τους φταίει η κυβέρνηση να το κοιτάξουν.Εχουν κάποια πρόταση;Υπάρχει κάποιος με το ραβδί να καταργήσει τους φόρους να να αυξήσει τις παροχές;Δοκιμάσαμε τους μεσίες και κόντεψε να το διαλύσουμε το μαγαζί.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 11/10 - 08:19
ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.
ΜΗΝΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ. ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΙ ΑΦΕΛΗΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΕΙ. ΑΥΤΗ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΟ ΜΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ, ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΚΑ, ΕΝΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 11/10 - 08:05
Κως
Φορος ανθεκτικοτητσς λεγεται αυτος ο φορος που πληρωνουν οι τουριστες οταν ερχονται. Τον φορο διαμονης τον πληρωνουν οι ξενοδοχοι. Και οι δυο φοροι επρεπε να πηγαινουν στους δημους για ανταποδοτικα εργα. Δυστυχως πανε στο βαρελι διχως πατο της κυβερνησης και το ξεκοκκαλιζουν οι ημετεροι
ΕΠΩΝΥΜΟΣ
ΕΠΩΝΥΜΟΣ 11/10 - 05:22
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Α.Α.Ε.
ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ ;
Κώος
Κώος 11/10 - 00:41
Προς ΝΔΚΡΑΤΗΣ
Σε όλων τον κόσμο μας κυβερνούν οι μασωνοι και κλέβουν παντού και στην Ευρώπη εσύ είσαι μεγάλο πρόβατο και ακολουθείς την ΝΔ εκτός αν πληρώνεσαι από εκεί κάποιο επίδομα... καλά τα λέει ο Μηνάς...
Ανώνυμος
Ανώνυμος 10/10 - 23:31
Ρενάτα
Αφου εισαστε μεσα στο ΔΣ της Ενωσης Ξενοδοχων γιατι οταν ερχονται οι κυβερνητικοι και μη βουλευτες δεν κανετε παρασταση να τα πειτε αυτα αλλα τρεχετε να σφιξετε χερια και να βγειτε καμια ξωφαλτση φωτογραφια? Θα μου πειτε κανω επαναστατικη γυμναστικη για τους Κωους οχι παραεξω... Κακως κατεβειτε οι Ξενοδοχοι του Νησιου με εσας επικεφαλη και τριξτε τα δοντια στην κυβερνηση Αυτο μαλιστα να το χειροκροτησουμε ολοι και να πουμε να μια σωστη υποψηφιοτητα για Δημαρχος της Κω το εχετε? αν οχι καθηστε εκει που καθεστε καλα εισαστε
Ανώνυμος
Ανώνυμος 10/10 - 23:03
Για γέλια γαλάζιες ακρίδες
Ρε εσείς οι νεοδημοκρατες την παλεύετε; Ο άλλος λέει στηρίζουμε την κυβέρνηση μας..βρε καλά σας κάνουν μαζοχες
ΝΔΚΡΑΤΗΣ
ΝΔΚΡΑΤΗΣ 10/10 - 19:59
ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΑΣ ΑΠΟΤΙ ΒΛΕΠΩ
Μηνά, ταξιδιάρη (με την καλή έννοια), σε ποια Ευρωπαϊκή χώρα πήγες και δεν πλήρωσες το αντίστοιχο τέλος; Την Κυβέρνηση μας την στηρίζουμε πάντα. Όχι όταν αφορά το επάγγελμα μας να την κατακρίνουμε.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ