«Εγινε μια ηρωική προσπάθεια, για να λειτουργήσει ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας», δηλώνει σε συνέντευξή της στη «δ», η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Ντίνα Σβύνου και υπογραμμίζει:
«Η τουριστική περίοδος φτάνει στο τέλος της, τα ταμεία είναι μείον… Όμως αυτό που μένει είναι το πολύ καλό πρόσωπο που επέδειξε η τουριστική Ελλάδα, η υπευθυνότητα με την οποία λειτούργησαν οι επιχειρήσεις και ειδικά οι ξενοδοχειακές, τηρώντας με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Η κυρία Σβύνου, αναφέρεται και στα μέτρα στήριξης που θα χρειαστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις όχι απλά για να ορθοποδήσουν, αλλά για να επιβιώσουν από τη βαθιά αυτή κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και τονίζει ότι πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η Ντίνα Σβύνου μιλά για τις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των επαγγελματιών του κλάδου και την εκ νέου υποψηφιότητά της με επικεφαλής του συνδυασμού τον κ. Γρηγόρη Τάσιο. «Tην τριετία που διανύσαμε, ως ΔΣ της ΠΟΞ επιδείξαμε ιδιαίτερη συνδικαλιστική δυναμική, ενώ κληθήκαμε -μεταξύ άλλων- να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση στα ιστορικά δεδομένα του τουρισμού, με σημαντικές για τη βιωσιμότητα του κλάδου διεκδικήσεις. Σε όλο αυτό, πρωταγωνιστής ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος έβαλε σε προτεραιότητα τον κλάδο και έδωσε έναν σκληρό αγώνα. Δικαιώθηκα που τον στήριξα και ελπίζω το εκλογικό σώμα της ΠΟΞ να μου δώσει τη δυνατότητα να τον στηρίξω ξανά και να συνεχίσω δίπλα του και με το υπόλοιπο ΔΣ τον αγώνα για την προάσπιση του κλάδου», δηλώνει η κυρία Σβύνου.
• Κυρία Σβύνου η σεζόν οδεύει στο τέλος της. Ποια είναι η αποτίμηση τελικά;
Έγινε μια ηρωική προσπάθεια, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, να λειτουργήσει ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας… Η τουριστική περίοδος φτάνει στο τέλος της, τα ταμεία είναι μείον-αναμενόμενο άλλωστε- αλλά αυτό που μένει είναι το πολύ καλό πρόσωπο που επέδειξε η τουριστική Ελλάδα, η υπευθυνότητα με την οποία λειτούργησαν οι επιχειρήσεις και ειδικά οι ξενοδοχειακές, τηρώντας με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ανοίγοντας προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία και την εργασία ακόμα και με προδιαγεγραμμένα τα αρνητικά τους οικονομικά αποτελέσματα.
• Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας για τον κλάδο του τουρισμού και τους ανθρώπους; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ποια μέτρα στήριξης θα απαιτηθούν;
Τα δύσκολα τα είδαμε αλλά θα βιώσουμε ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις το χειμώνα που έρχεται. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω οι εργαζόμενοι με τη διασφάλιση ενός μηνιαίου εισοδήματος που θα τους επιτρέψει την αξιοπρεπή τους επιβίωση μέχρι να ξανανοίξει η τουριστική περίοδος, αλλά και οι επιχειρηματίες προκειμένου να μπορέσουν να έχουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους τον Απρίλιο του 2021 και να στηρίξουν και εκείνοι με τη σειρά τους τους εργαζόμενους και την επαναφορά στην κανονικότητα.
Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι επέρχεται μια ανακατάταξη των δεδομένων στον τουριστικό επιχειρηματικό χάρτη. Θα χρειαστούν οπωσδήποτε επιπλέον ενέσεις ρευστότητας για το άνοιγμα των επιχειρήσεων αλλά εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων ως προς τις καταβολές των φορολογικών τους υποχρεώσεων, σε νέες παρατάσεις ρυθμίσεων, σε ευελιξία εργασιακών σχέσεων. Το βασικότερο και πολύ ουσιαστικό ζητούμενο είναι μέτρα εμπροσθοβαρή, όπως πχ η μείωση του ΦΠΑ διαμονής-εστίασης σε 6% και 13% αντίστοιχα, που αφενός θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν, αφετέρου θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
Όσο καλές προθέσεις και αν επέδειξε η κυβέρνηση, δεν υπήρξε από την αρχή μια συγκεκριμένη στρατηγική τόσο ως προς τη λειτουργία της τουριστικής περιόδου όσο και ως προς τα μέτρα υπέρ εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Διαρκείς παρατάσεις των αρχικών αποφάσεων, αλλαγές υπουργικών αποφάσεων, τροποποιήσεις και νέα μέτρα ανά εβδομάδα κατέστησαν ακόμα δυσκολότερο το δικό μας εγχείρημα να λειτουργήσουμε εν μέσω πανδημίας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Πρέπει επίσης να στηριχθούν με νέα μέτρα οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, που είναι καταδικασμένες να λειτουργήσουν σε ένα δύσκολο χειμώνα χωρίς πελατεία. Για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το δικαίωμα της αναστολής εργαζομένων, του ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών πρέπει οπωσδήποτε να παραταθούν έως τον Απρίλιο του 2021!
• Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2021; Θα μπορέσει η τουριστική βιομηχανία να «ανεβάσει στροφές», ακόμη και εάν συνεχισθεί η πανδημία; Πιστεύετε ότι θα επιστρέψουμε σε πιο… κανονικούς ρυθμούς; Ποιες είναι οι προβλέψεις του ΙΤΕΠ;
Δεν θέλω καν να σκέφτομαι το σενάριο της συνέχισης της πανδημίας στην τουριστική περίοδο του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μιλήσουμε για έναρξη επανάκαμψης είναι η εύρεση του εμβολίου… γιατί τελικά το εμβόλιο είναι ο ξενοδόχος, δεν μπορούμε να λογαριάζουμε χωρίς αυτό!
Αν λοιπόν υποθέσουμε πως το εμβόλιο θα βρεθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, τότε η ανάκαμψη θα αρχίσει από το 2021 και στο καλό σενάριο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Είναι τόσο έντονοι οι οικονομικοί κλυδωνισμοί του 2020 που θα χρειαστεί μια σειρά ετών ώστε να επανέρθουμε στα επίπεδα του 2019. Χρειάζεται επίσης πολύ προσοχή, δεδομένων των οικονομικών ενισχύσεων που δόθηκαν σε κάποιες επιχειρήσεις (σχεδόν το 50% πήραν έγκριση σε χρηματοδοτικές ενισχύσεις -με πολύ μικρότερο ποσοστό αυτών που κατάφεραν να εκταμιεύσουν-βάσει μελέτης του ΙΤΕΠ), ώστε να μην βρεθούμε με επιχειρήσεις υπερχρεωμένες που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
• Πάντως η διαφαινόμενη συρρίκνωση των πτητικών προγραμμάτων, δεν φαίνεται να αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία… Πώς πιστεύετε ότι θα συμπεριφερθούν οι τουριστικές αγορές που επίσης επηρεάζονται (λιγότερο ή περισσότερο) από την πανδημία του Covid-19;
Όπως ήδη ανέφερα, θα έχουμε ανακατατάξεις. Βαδίζουμε σε ένα 2021 που όπως φαίνεται από το προγραμματισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων θα κινηθεί σε επίπεδο αφίξεων στο 70% του 2019. Η χώρα μας βγήκε νικητής σε αυτό το δύσκολο αγώνα ως προς το έξωθεν τουριστικό της πρόσωπο. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται πως θα κρατηθούμε σε υψηλά επίπεδα ζήτησης στη μικρότερη πίτα που θα υπάρχει και το 2021…
• Ανανεώσατε πρόσφατα τη θητεία σας ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και είστε εκ νέου υποψήφια για το ΔΣ της ΠΟΞ με τον κ. Γρηγόρη Τάσιο. Διατελέσατε σε αυτή τη θητεία αντιπρόεδρος της ΠΟΞ. Πώς κύλησε αυτή η θητεία της ΠΟΞ και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού;
Η ΠΟΞ είναι το ανώτατο συνδικαλιστικό μας όργανο και αποτελεί στοιχειώδη μας υποχρέωση, ως ένας εκ των βασικότερων τουριστικών προορισμών, να συμμετέχουμε σε αυτό. Tην τριετία που διανύσαμε, ως ΔΣ της ΠΟΞ επιδείξαμε ιδιαίτερη συνδικαλιστική δυναμική, ενώ κληθήκαμε -μεταξύ άλλων- να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση στα ιστορικά δεδομένα του τουρισμού, με ηχηρές και σημαντικές για τη βιωσιμότητα του κλάδου διεκδικήσεις. Σε όλο αυτό, πρωταγωνιστής ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Τάσιος Γρηγόρης, ο οποίος κάνοντας πέρα την προσωπική του πολιτική πορεία έβαλε σε προτεραιότητα τον κλάδο και έδωσε έναν σκληρό αγώνα. Δικαιώθηκα που τον στήριξα και ελπίζω το εκλογικό σώμα της ΠΟΞ να μου δώσει τη δυνατότητα να τον στηρίξω ξανά και να συνεχίσω δίπλα του και με το υπόλοιπο ΔΣ τον αγώνα για την προάσπιση του κλάδου.
• Θα ήθελα να κλείσουμε με την απονομή της διάκρισης “Greek Hospitality Mentor” στα Greek Hospitality Awards 2020. Τι σημαίνουν αυτές οι διακρίσεις για εσάς;
Οπωσδήποτε το να σε ξεχωρίσουν ανάμεσα σε τόσα πρόσωπα που λειτουργούν και προσφέρουν στον τουρισμό είναι όχι απλά ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση αλλά και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που έρχονται. Και σίγουρα δεν θα έφτανα στο σημείο αυτό αν δεν υπήρχαν πρόσωπα που με στήριξαν τόσο σε προσωπικό, όσο σε επαγγελματικό αλλά και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό η διάκριση έχει συλλογικό χαρακτήρα και δεσμεύομαι με συνοχή να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επόμενη μέρα στον τουρισμό.
Πηγή:www.dimokratiki.gr