Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Να αποφυλακιστεί ζητά 38χρονος που καταδικάστηκε για διακίνηση μεταναστών στην Κω

04/05/2023
192 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Να αφεθεί ελεύθερος, έως την εκδίκαση της υπόθεσής του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ζητά από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου 38χρονος Έλληνας, που έχει καταδικαστεί ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που άρχισε να εξαρθρώνεται τον Νοέμβριο του 2020 στην Κω, όπου δραστηριοποιούνταν διακινώντας παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στη χώρα μας, τους οποίους «φιλοξενούσαν» στο νησί και στη συνέχεια τους προωθούσαν στην ενδοχώρα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2022 από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Κακουργημάτων και στο εδώλιο του δικαστηρίου βρέθηκαν έξι άτομα, από τα οποία μόνο ένας αθωώθηκε, ενώ στον 38χρονο Έλληνα και σε έναν 26χρονο αλλοδαπό τουρκικής καταγωγής επιβλήθηκαν «βαριές» ποινές, καθώς φέρονται να είχαν «αρχηγικούς» ρόλους στην οργάνωση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, 38χρονος Έλληνας και 26χρονος αλλοδαπός τουρκικής καταγωγής καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 36 ετών (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 125.000 ευρώ έκαστος με τις εφέσεις τους να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να οδηγηθούν στη φυλακή και ο 38χρονος Έλληνας να προσφύγει στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (έφεσή του).
Η αίτησή του θα εξεταστεί στις 11 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρωτόδικα, το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου είχε κρίνει ένοχους και τους λοιπούς τρεις συγκατηγορούμενους των δύο ανδρών και συγκεκριμένα επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή σε 32χρονο ιδιοκτήτη ξενοδοχείου μέσα στο οποίο διέμειναν για δύο ημέρες, πέντε αλλοδαποί από αυτούς που τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να «βοήθησαν», ενώ συνολική ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε και στην 51χρονη ιδιοκτήτρια άλλων καταλυμάτων στην Κω.

Επίσης, ένοχη κρίθηκε και ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου η οποία καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και έξι μηνών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της εμφάνισής της μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν πρωτόδικα οι κ.κ. Κατερίνα Βολονάκη, Νικήτας Μπόλκας, Βασίλης Πάππου και Γιάννης Μπαλαλής. Τέλος, το ίδιο δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Αλεξανδρή έκρινε αθώο 42χρονο αλλοδαπό που επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση.

Στο δικαστήριο μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία στη δικογραφία που να ενοχοποιούν τον 42χρονο εκτός από τις καταθέσεις που είχαν δώσει δύο συγκατηγορούμενοί του.

Η επιχείρηση για την διαλεύκανση της υπόθεσης
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης, οργανώθηκε επιχείρηση αποτελούμενη από προσωπικό τόσο των υπηρεσιών του Λιμενικού όσο και της αστυνομίας καθώς και από στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν για τη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια τους φιλοξενούσαν σε ξενοδοχεία στην Κω.


Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2020 από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για την υπόθεση αυτή:

«Στην εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα - διαμονής τους στην Κω και εν συνεχεία διευκόλυνσης προώθησής τους στην ενδοχώρα, προέβησαν τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω, με τη συνδρομή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω (ΚΕΑ), στελεχών της Β΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ήτοι του Τμήματος Ασφαλείας Κω με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. (Ο.Π.Κ.Ε) και στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και διεξαγωγή συντονισμένης ευρείας αστυνομικής επιχείρησης στη νήσο Κω.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εξονυχιστικών αστυνομικών ελέγχων, πρώτες πρωινές ώρες της 06/11/2020, συνελήφθησαν, πέντε (05) αλλοδαποί εντός της πόλης της Κω, πλησίον επιβατικού λιμένα Κω, εκ των οποίων οι δύο (02) κατείχαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία και κατασχέθηκαν, ενώ οι τρεις (3) στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Κατόπιν περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, με τη συστηματική αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε από τη Λιμενική Αρχή Κω, συνελήφθησαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τέσσερις (04) ημεδαποί ηλικίας 38, 42, 32 και 51 ετών και ένας (01) 28χρονος αλλοδαπός, για παράβαση του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) καθώς και των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/2014 .

Ο 42χρονος ημεδαπός φερόταν ως ηγετικό στέλεχος αυτής, ενώ ένας επιπλέον αλλοδαπός, φερόμενος επίσης ως ηγετικό στέλεχος, αναζητούνταν.

Συγκεκριμένα: α) ο 38χρονος ημεδαπός και ο 26χρονος αλλοδαπός (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος) φέρονταν να φρόντιζαν για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Κω, εν συνεχεία τη διευκόλυνση μετακίνησής τους εντός της νήσου,

β) ο 32χρονος και η 51χρονη ημεδαποί τούς εξασφάλιζαν κατάλυμα εντός των ξενοδοχειακών τους μονάδων, γ) ενώ από το προανακριτικό υλικό προέκυψε ότι ο 42χρονος ημεδαπός φερόταν να είχε τον ρόλο του επικεφαλής και συντόνιζε όλες τις ενέργειες των μελών του κυκλώματος.


Επιπρόσθετα, κατά τη διενέργεια νομότυπης κατ΄ οίκον έρευνας σε ιδιοκτησία της 51χρονης, εντοπίστηκαν ακόμη τρεις (03) ανήλικοι αλλοδαποί οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Αρνούνται τις κατηγορίες
Πάντως, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και απολογούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται, ενώ οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων επισήμαναν πως δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για παράνομους αλλοδαπούς αλλά και τη μικρή διάρκεια της παραμονής τους στις ιδιοκτησίες τους.


rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ