Η κακή διαχείριση των σκουπιδιών στην Κάλυμνο και οι επιπτώσεις που έχει στο νησί μας και στην τσέπη μας, πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών.
Στον Δήμο της Κω δεν επιβλήθηκε ποτέ πρόστιμο για παράβαση των νόμων διαχείρισης των απορριμμάτων. Από το 1997 λειτουργεί ο ΧΥΤΑ. το 2007 λειτούργησε η πρώτη επέκταση του και από το 2013 υπάρχει μηχάνημα χειροκίνητης διαλογής για ανακύκλωση, που λειτουργεί εντελώς δωρεάν για τον Δήμο μας.
Τώρα, μας παρουσιάζουν με τον φόβο προστίμου από την Ε.Ε. ένα πρόγραμμα 110 εκατομμυρίων ευρώ για τα σκουπίδια Κω και Καλύμνου.
Από αυτά, τα 40 εκατομμύρια ευρώ καλείται να τα πληρώσει η Κως. Αντί, λοιπόν, αυτά τα χρήματα να πάνε στην παιδεία και στην υγεία, δίνονται για να εγκαταστήσει ένας μεγάλος ιδιώτης μέτοχος ένα αυτόματο μηχάνημα διαλογής στον ΧΥΤΑ της Κω.
Το χειρότερο; Θα πληρώνουμε αυτόν τον μέτοχο από 50 έως 70 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που του στέλνουμε, και μάλιστα για 27 ολόκληρα χρόνια! Αν μάλιστα στο μέλλον μια άλλη δημοτική αρχή καταφέρει να κάνει ανακύκλωση στην πηγή (στα σπίτια μας) και του στέλνουμε λιγότερα σκουπίδια, θα πληρώνουμε και ρήτρα (πρόστιμο) επειδή έχασε κέρδη! Αυτή είναι η σύμβαση που προωθείται. Τα σκουπίδια είναι «χρυσός» και κάποιοι μεθόδευσαν να τον εκμεταλλεύεται άλλος για σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν ήδη μια τετραμελής οικογένεια πληρώνει πάνω από 100 ευρώ τον χρόνο «καπέλο» στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ για την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα πληρώνει και δημοτικά τέλη καθαριότητας.
Ο σημερινός Δήμαρχος συμφώνησε και υπέγραψε, όπως υποστηρίζει ο Περιφερειάρχης. Αλλά ακόμα κι αν δεν υπέγραψε —όπως λέει ο ίδιος ο Δήμαρχος— το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η κυβέρνηση με νόμο αφαίρεσε τους ΧΥΤΑ από τους Δήμους και τους παρέδωσε στον ΦΟΣΔΑ.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος δεν συμφώνησε, όμως αυτό δεν σταμάτησε ένα πρόγραμμα που ζημιώνει οικονομικά τους πολίτες και μας στερεί το δικαίωμα να προσλάβουμε ντόπιους επιστήμονες για να λύσουν τα δικά μας προβλήματα.
Αυτή η αρνητική εξέλιξη πρέπει να μας οδηγήσει σε αποφάσεις στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να ψηφίσουμε με βάση τις γνωστές υποσχέσεις, τα μεγάλα λόγια και τις εκθέσεις ιδεών για έργα που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Πρέπει να απαντήσουμε σε ένα και μόνο κρίσιμο ερώτημα:
Με ποιον τρόπο και με ποια εργαλεία ο Δήμος μας θα γίνει αυτόνομος και δυνατός, ώστε να λύνει τα προβλήματά μας, να τον σέβονται και να μπορεί να λέει «Όχι» όταν χρειάζεται;
Αυτό πρέπει να σκεφτεί κάθε συμπατριώτης μας πριν φτάσει στην κάλπη. Γιατί όταν ένας Δήμος είναι αδύναμος διοικητικά και οικονομικά, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εξαρτημένο από τον Δήμαρχο και όταν η κοινωνία είναι διχασμένη ή αδιάφορη, τότε είναι βέβαιο ότι άλλοι θα κάνουν κουμάντο στη ζωή και στην τσέπη μας.
Όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με τα σκουπίδια μας και με πολλά άλλα.
Κ. Καϊσερλης π. Δήμαρχος Κω και Πρόεδρος του Ομίλου για τη Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση.