Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Οπτικές ίνες: Πώς και πότε θα φτάσουν σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και Κάλυμνο

12/01/2023
520 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το mega project για το Ultra Fast Broadband (UFBB) που θα καλύψει με οπτικές ίνες περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Επειτα από καθυστερήσεις περίπου ενός χρόνου από την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, το έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με προϋπολογισμό 870 εκατ. ευρώ, αναμένεται σύντομα να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.

 

Συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο διάστημα (εντός των επόμενων εβδομάδων) θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους δύο αναδόχους του UFBB, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom, που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη χορήγηση στους καταναλωτές νέων επιδοτούμενων vouchers για πολύ γρήγορες συνδέσεις Ιντερνετ. Ειδικότερα, οι νέες συνδέσεις FTTH θα είναι τουλάχιστον 100 Mbps και άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.

 

Παράλληλα, εντός του 2023 αναμένεται η υλοποίηση και της δράσης Gigabit Voucher Scheme, που στοχεύει να κάνει πιο προσιτές σε καταναλωτές και επιχειρήσεις συνδέσεις με ταχύτητα λήψης δεδομένων που θα φθάνει τουλάχιστον τα 250 Mbps, επίσης με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης αυτής θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται η επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης, καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών.

 

Το έργο UFBB

 

Με το UFBB περίπου 810 χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα (κυρίως σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον) θα αποκτήσουν συνδέσεις Ιντερνετ, ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps. Πρόκειται για έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους (με 400 εκατ. ευρώ), αλλά και από το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ (με άλλα 300 εκατ. ευρώ).

 

Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος του UFBB είναι να καλυφθούν εγκαίρως οι προβλέψεις συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit».

 

 

Το UFBB χωρίζεται σε εφτά γεωγραφικές περιοχές. Αν οι προσφορές ήταν τρεις, όπως αρχικά επιθυμούσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι δύο ανάδοχοι θα αναλάμβαναν από δύο περιοχές και ένας τρεις. Τώρα με τους δύο αναδόχους (ΟΤΕ και Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή), ο ένας θα αναλάβει να αναπτύξει ευρυζωνικό δίκτυο σε τέσσερις υπο-περιοχές του έργου και ο άλλος σε τρεις.

 

Τα δύο προαναφερόμενα σχήματα ήταν τα μόνα από τους αρχικά οκτώ ενδιαφερομένους που κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές, με τους Wind, Vodafone, ΔΕΗ, AVAX, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ και Ιντρακόμ να μένουν εκτός της διαδικασίας, παρότι συμμετείχαν στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

 

Ποιοι απλώνουν τα γρήγορα δίκτυα και σε ποιες περιοχές

 

ΟΤΕ. Ανακηρύχθηκε ανάδοχος και θα αναλάβει τις ζώνες 1, 3 και 7.

 

  • Η 1η γεωγραφική ζώνη αφορά τις περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ροδόπης, Δράμας, Ηλείας, Εβρου και Ξάνθης.
  •  
  • H 3η Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Σύρου, Ανδρου, Θήρας, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου και Ευβοίας.
  •  
  • H 7η Λασιθίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αν. Αττικής και Δυτικής Αττικής.

 

Kοινοπραξία Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή. Αναδείχθηκε ανάδοχος για τις ζώνες 2, 4, 5 και 6.

 

  • Η 2η γεωγραφική ζώνη αφορά τις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς, Φλώρινας, Κέρκυρας, Πέλλας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων.
  •  
  • H 4η Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Ζίου, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Χαλκιδικής.
  •  
  • H 5η Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας.
  •  
  • H 6η Κοζάνης, Γρεβενών, Αργολίδας, Λακωνίας, Ημαθίας, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πειραιώς και Νήσων Αττικής.

 

 

Πώς λειτουργούν οι οπτικές ίνες

 

Οι οπτικές ίνες είναι μικρού μήκους νήματα από πλαστικό ή γυαλί, τα οποία όταν δρουν ως σύνολο 10άδων ή 100άδων δημιουργούν ένα καλώδιο. Αυτό το καλώδιο μεταδίδει ψηφιακά δεδομένα με κύματα φωτός, με ταχύτητα 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο! Στη μια πλευρά του καλωδίου υπάρχει ο πομπός όπου μεταφέρει τα κύματα φωτός, ενώ από την άλλη πλευρά είναι ο δέκτης. Οι οπτικές ίνες ως ξεχωριστό νήμα έχουν το μέγεθος μιας ανθρώπινης τρίχας! Τα καλώδια αυτά περιβάλλονται από καουτσούκ ή ατσάλι για μεγαλύτερη προστασία και ανθεκτικότητα.

 

Τι είναι το Fiber to the Ηome (FTTH)

 

Ο όρος Fiber to the Home (FTTH) υποδηλώνει τη χρήση της οπτικής ίνας μέχρι και το σπίτι. Η εγκατάσταση των νημάτων αυτών στον προσωπικό χώρο προϋποθέτει την εγκατάσταση υποδομών που φθάνουν κοντά στα κτίρια (FttB – Fiber to the Building), τα οποία ο πάροχος έχει σκοπό να τροφοδοτήσει.

 

Η βασική διαφορά μεταξύ

 

των οπτικών ινών και του «κλασικού Ιντερνετ» – DSL είναι πως οι πρώτες μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα φωτός, ενώ το δεύτερο ταξιδεύει μέσα από τον ηλεκτρισμό. Συνεπώς, η πρώτη σύνδεση είναι ταχύτερη σχεδόν 100 φορές παραπάνω! Η ευρυζωνική τεχνολογία οπτικών ινών είναι ταχύτερη και προσφέρει πιο σταθερή απόδοση από μια τυπική σύνδεση τηλεφωνικής γραμμής. Είναι ιδανική για όλη την οικογένεια. Με streaming περιεχόμενο 4K, με το gaming να γίνεται απαιτητικό, με την τηλεργασία να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των εργαζομένων, οι ανάγκες για μόνιμη και υψηλής διαθεσιμότητας σύνδεση είναι αυξημένες. Επίσης, υψηλές ταχύτητες και μεγάλη διαθεσιμότητα απαιτούν οι εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που ετοιμάζονται να εισβάλουν στην καθημερινότητά μας υποσχόμενες νέες εμπειρίες στην ψυχαγωγία, την κατανάλωση, την ενημέρωση, την εργασία, την εκπαίδευση.

 

Πηγή: ot.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ