Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Προσωπικός ιατρός: Ποιες αλλαγές έγιναν την τελευταία στιγμή – Τι προβλέπεται για τις επισκέψεις

25/07/2022
88 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό ιατρό, όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας. Η εγγραφή αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του προσωπικού ιατρού από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό έχει δημοσιευτεί από τον Ιούνιο και η σχετική πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί να παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στην πλειονότητα των Περιφερειών της χώρας ο απαιτούμενος αριθμός έχει ήδη καλυφθεί.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στη διαδικασία, τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους πολίτες. Ειδικότερα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπου η διαδικασία παρατείνεται για τους ιατρούς, να μετατίθεται για τους πολίτες μετά την 1η Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, η «πρεμιέρα» του θεσμού ενδέχεται να καθυστερήσει στη μειονότητα των Περιφερειών οι οποίες δεν είναι ακόμα έτοιμες, μεταξύ αυτών και η Αττική.

Περισσότερες επιλογές ιατρών

Με βάση και τις τελευταίες αλλαγές, δίνονται περισσότερες επιλογές στους πολίτες, ώστε να εντοπίσουν έναν προσωπικό ιατρό κοντά στην περιοχή τους, αφού θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ περισσότερων ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς, πλέον και Ιατρούς Εργασίας, αλλά και ιδιώτες γιατρούς με τις ίδιες ειδικότητες, οι οποίοι δεν μπορούσαν με βάση το αρχικό σχέδιο να συμμετάσχουν στο σύστημα, επειδή διατηρούσαν κάποια άλλου είδους συνεργασία με το δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, με την ψήφιση του Ν. 4958/22 ΦΕΚ 142/Α, προστέθηκε σε κάθε ιατρό που ασκεί νόμιμα το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα η δυνατότητα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημόσιου τομέα. Εντούτοις, κατέστη σαφές ότι δεν δίνεται -και ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας να δοθεί- η δυνατότητα συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Κατά συνέπεια, μόνο οι γιατροί που θα υπογράψουν σύμβαση με τον Οργανισμό θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί ιατροί. Τι σημαίνει αυτό; Εάν ο πολίτης έχει έναν ιδιώτη «προσωπικό» ιατρό που δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ, τυπικά δεν θα μπορεί είναι ο προσωπικός ιατρός του, ακόμα και αν είναι πρόθυμος να καταβάλει ο ίδιος την αμοιβή του. Ναι μεν θα έχει το δικαίωμα να τον διατηρήσει, όμως δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τα «προνόμια» των εγγεγραμμένων πολιτών, ούτε να αποφύγει τις λεγόμενες «ποινές», που έχουν καθοριστεί για όσους δεν έχουν εγγραφεί στη σχετική λίστα.

Όπως προβλέπεται από την σύμβαση του ιατρικού προσωπικού, η επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό θα διαρκεί 15 λεπτά. Τα ραντεβού θα κλείνονται από τους πολίτες μέσω της ΗΔΙΚΑ, ενώ δεν θα πληρώνουν την επίσκεψη ακόμη κι αν ο προσωπικός τους ιατρός τους δει εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ