Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σε Κυκλάδες και Δωδ/νησα η ακριβότερη βενζίνη

14/11/2023
133 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με την μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα με την ακριβότερη βενζίνη σε όλη τη χώρα!
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται από 1,824 η χαμηλότερη (Νομαρχία Πειραιώς) έως 1,98 ευρώ η υψηλότερη (Νομός Ευρυτανίας) στα Δωδεκάνησα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2,039 ευρώ το λίτρο και στις Κυκλάδες στα 2,133 ευρώ, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στην νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα.
Η κατάσταση αυτή με τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες να έχουν την υψηλότερη τιμή καυσίμων πανελλαδικά, τείνει πλέον να παγιωθεί οδηγώντας σε μια βίαιη ανακατανομή των εσόδων-εξόδων των κατοίκων των νησιών οι οποίοι αδυνατούν να διαχειριστούν τη λαίλαπα των συνεχόμενων ανατιμήσεων που έχει βγάλει εκτός προϋπολογισμού τα νοικοκυριά.
Οι σημαντικότερες ανατιμήσεις παρουσιάζονται στα λαχανικά, στα φρούτα, στα έλαια και ακολουθούν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, όπως επίσης σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται και στην παροχή υπηρεσιών.
Η αύξηση της τιμής των καυσίμων, προκαλεί σοκ στα νησιά κι έχει οδηγήσει σε ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων.


Η αύξηση του μεταφορικού κόστους έχει αυξηθεί σημαντικά και σε ένα μεγάλο βαθμό μετακυλίεται στον καταναλωτή, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να απορροφήσει ο έμπορος ή η επιχείρηση τη διαφορά του κόστους. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα μικρά νησιά, που πρέπει να επιβαρυνθούν και το κόστος της μεταφόρτωσης από την Αθήνα στη Ρόδο και από τη Ρόδο στα υπόλοιπα νησιά.Πλέον πολλοί εργαζόμενοι, όπως συνέβη κατά κόρον το καλοκαίρι με τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους εποχικά εργαζόμενους, επιλέγουν να μεταβαίνουν στην εργασία τους με τα πόδια όπου το επιτρέπουν οι αποστάσεις, περπατώντας ακόμα και για παραπάνω από μισή ώρα ενώ η βενζίνη… ρεφενέ για ομαδικές μεταβάσεις με τη χρήση οχημάτων εκ περιτροπής σε πιο μακρινές αποστάσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ανάμεσα στους εργαζόμενους για να μπορέσουν να περιορίσουν το κόστος των καυσίμων.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι κάτοικοι του νησιού επιλέγουν τη δημοτική συγκοινωνία από τα ιδιωτικά τους οχήματα η κυκλοφορία των οποίων καθίσταται ασύμφορη εξαιτίας των τιμών των καυσίμων, ενώ οι μαθητές που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία της ΔΕΣ ΡΟΔΑ ξεπερνούν τους 2.000 από προς και τα σχολεία τους τόσο εντός της πόλεως Ρόδου όσο και από τα χωριά με τον αριθμό να καταγράφει αυξητικές τάσεις, αφού συμφέρει περισσότερο να καταβάλλεται καθημερινά το αντίτιμο του μαθητικού εισιτηρίου, από το να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ και μάλιστα εν μέσω του χειμώνα που αναμένεται νέος πονοκέφαλος για τους καταναλωτές με τους λογαριασμούς ρεύματος και την δύσκολη -όπως εξελίσσεται- εξίσωση της θέρμανσης οικιών και επαγγελματικών χώρων.
Ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας είναι προ των πυλών για τους καταναλωτές, αφού τα μηνύματα από όλες τις πλευρές είναι εξαιρετικά ανησυχητικά όχι μόνο για τις τιμές των καυσίμων που η ανοδική τους πορεία συμπαρασύρει ανατιμήσεις σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης φέρνοντας στα όριά τους τους καταναλωτές, αλλά και για το υψηλό κόστος στην κατανάλωση ρεύματος.


Ο καλός ακόμα καιρός και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στα Δωδεκάνησα, βοηθούν σημαντικά τα νοικοκυριά να συγκρατήσουν τα έξοδά τους καθώς αποφεύγουν -επί του παρόντος- τον πονοκέφαλο για τα έξοδα θέρμανσης, ωστόσο οδεύουμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το σκηνικό του καιρού σύντομα θα αλλάξει.
Η κατάσταση στα νησιά καθίσταται εξόχως προβληματική με τους καταναλωτές να είναι απροστάτευτοι και με την πολιτεία να καλείται να λάβει άμεσα μέτρα και να επιβάλλει την τάξη σε αυτό το φαινόμενο που επαναλαμβάνεται ως κακόγουστο αστείο, κάθε φορά να ανακοινώνονται μέτρα και έλεγχοι που δεν αποδίδουν στην πράξη και κάθε φορά οι νησιώτες να πρέπει να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη.
To νέο ράλι τιμών της βενζίνης δημιουργεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες με τους Δωδεκανήσιους να μην προλαβαίνουν τις αλλαγές στις τιμές που αναδιαμορφώνονται προς τα πάνω ανά εβδομάδα!
Όλες αυτές οι παράμετροι σε συνδυασμό με τον φόβο ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη ενόψει του χειμώνα, έρχεται σε μία περίοδο όπου η ακρίβεια στην αγορά και ειδικά στα είδη διατροφής αποτελούν μία πραγματική «πανδημία» για τον μέσο καταναλωτή. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά τα πράγματα είναι ακόμα πολύ χειρότερα, αφού αναγκάζονται να κάνουν σημαντικές περικοπές τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, με τα περισσότερα από αυτά να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα όρια της φτώχειας.
Με την τιμή των καυσίμων να καλπάζει ανεξέλεγκτα, δεν αποκλείεται οι τιμές της αμόλυβδης μέσα στο επόμενο διάστημα να φτάσουν ακόμα και τα 3 ευρώ, γεγονός που θα ήταν καταστρεπτικό για την τοπική οικονομία και για την τσέπη των νησιωτών, ειδικά μέσα στον χειμώνα. Πηγή:www.dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ