Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Στην κατάμεστη καθολική εκκλησία της Κω, Βρετανοί συμμετείχαν στην τελετή των ευχαριστιών προς την Βασίλισσα Ελισάβετ

19/09/2022
253 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Στην κατάμεστη καθολική εκκλησία της Κω, Βρετανοί κάτοικοι του νησιού και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης της εκλιπούσας Βασίλισσας Ελισάβετ, ανήμερα της κηδείας της.  

Εκτός από τους Βρετανούς το παρόν έδωσαν η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα. Σέβη Βλάχου, ο πρόεδρος της κοινότητας Κω κ. Κώστας Σουρασής, ο πρόεδρος της ΑΝΕΜ κ. Νίκος Χατζηνικολάου, η πρόεδρος των ενοικιαζόμενων Δωματίων κα. Ελένη Παπαδούλη, η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Κω κα. Ειρήνη Παναγιωτοπούλου, ξενοδόχοι μεταξύ των οποίων ο κ. Αντώνης Χατζημιχαήλ και άλλοι.  

Την λιτή και σύντομη τελετή ηγήθηκε ο πάτερ Javier Ignacio Jubal Lazo OFM , ο οποίος είναι μέλος του Τάγματος των Φραγκισκανών και κατάγεται από τη Χιλή. Διαβάστηκαν προσευχές υπέρ της μνήμης και αναπαύσεως της Ελισάβετ, έγινε αναφορά στον νέο Βασιλιά Κάρολο ενώ όλοι μαζί τραγούδησαν ύμνους. Η τελετή μνήμης και ευχαριστιών που στα αγγλικά ονομάζεται Thanksgiving service, ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο της Αγγλίας “God Save the King” το οποίο τραγούδησαν οι παρευρισκόμενοι.  

Αν και η Βασίλισσα ήταν η επικεφαλής της Αγγλικανικής εκκλησίας, λόγω του γεγονότος ότι δεν εκπροσωπείται η εκκλησία της Αγγλίας στην Κω, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην καθολική εκκλησία του νησιού. 

Στην είσοδο του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού υπήρχε βιβλίο συλλυπητηρίων το οποίο θα δοθεί στο Βρετανικό Προξενείο της Ρόδου, ενώ εντός του ναού είχε τοποθετηθεί στεφάνι με λευκά λουλούδια και κορδέλα στα χρώματα της Μεγάλης Βρετανίας. 

Σύντομη λειτουργία προσευχής που θυμάται και δίνει ευχαριστίες για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 11.00 

Αμνός του Θεού- H Καθολική Εκκλησία Κω 

Καθώς είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ σήμερα, ας προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. 

Ευχαριστούμε για τα χρόνια της αδιαμφισβήτητης υπηρεσίας και αφοσίωσής της στη χώρα μας. Υπήρξε ένα μόνιμο πρόσωπο ενότητας για το έθνος μας. Μια διαρκής παρουσία, που στάθηκε πάνω από την καθημερινή πολιτική, δίνοντας μια αίσθηση ήρεμης παρουσίας στην ηγεσία του έθνους μας, ακόμα και στις πιο ταραγμένες στιγμές. 

Ας προσευχηθούμε για τη Βασιλική Οικογένεια καθώς θρηνούν την απώλεια μιας αγαπημένης μητέρας, γιαγιάς και προγιαγιάς. Είθε να παρηγορηθούν στη Χριστιανική της πίστη καθώς την παραστούμε στον Θεό. Θα την θυμόμαστε στις προσευχές μας και στον εορτασμό της Λειτουργίας. Είθε να αναπαύεται εν ειρήνη. 

Ας αποτίσουμε φόρο τιμής στη Βασίλισσα, στην υπηρεσία της και στην εμπνευσμένη πίστη της. 

Στις 21 Απριλίου 1947, στα εικοστά πρώτα της γενέθλια, η πριγκίπισσα Ελισάβετ είπε: «Δηλώνω ενώπιον σας ότι ολόκληρη η ζωή μου, είτε μεγάλη είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας. 

«Τώρα, εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα, είμαστε συντετριμμένοι για την απώλεια μας στο θάνατό της, και τόσο γεμάτοι θαυμασμό για τον αλάνθαστο τρόπο με τον οποίο εκπλήρωσε αυτή τη δήλωση. 

Ακόμη και στη λύπη μας, που μοιραζόμαστε με τόσους πολλούς σε όλο τον κόσμο, είμαστε γεμάτοι με μια απέραντη αίσθηση ευγνωμοσύνης για το δώρο στον κόσμο που ήταν η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. 

Στο μήνυμά της για τα Χριστούγεννα της Χιλιετίας, είπε: «Για πολλούς από εμάς, οι πεποιθήσεις μας έχουν θεμελιώδη σημασία. Για μένα οι διδασκαλίες του Χριστού και η προσωπική μου ευθύνη ενώπιον του Θεού παρέχουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο προσπαθώ να οδηγήσω τη ζωή μου. Εγώ, όπως πολλοί από εσάς, έχω αντλήσει μεγάλη παρηγοριά σε δύσκολες στιγμές από τα λόγια και το παράδειγμα του Χριστού. 

Αυτή η πίστη, που τόσο συχνά και τόσο εύγλωττα διακηρύσσεται στα δημόσια μηνύματά της, έχει αποτελέσει έμπνευση για μένα, και είμαι σίγουρος για πολλούς. Η σοφία, η σταθερότητα και η υπηρεσία που ενσάρκωσε με συνέπεια, συχνά σε συνθήκες ακραίας δυσκολίας, είναι μια λαμπερή κληρονομιά και απόδειξη της πίστης της. 

Ας προσευχηθούμε: 

Κύριε, δώσε τη βασίλισσα Ελισάβετ να γίνει δεκτή τώρα στην ελεήμονα παρουσία του Θεού, εκεί για να επανενωθεί με τον αγαπημένο της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο. Αυτή είναι η υπόσχεση της πίστης μας και η βαθιά μας παρηγοριά. Είθε η βασίλισσα Ελισάβετ Β' να παραμείνει, πάντα, ένα λαμπρό φως στην ιστορία μας. Δώσε αυτό σε παρακαλούμε μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού του Υιού σου που ζει και βασιλεύει με το Άγιο Πνεύμα ένας Θεός κόσμος χωρίς τέλος 

Αμήν. 

Αιώνια ανάπαυση χάρισέ της, Κύριε, και ας λάμψει πάνω της αιώνιο φως. 

Αμήν 

Ας προσευχηθούμε επίσης για την Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Κάρολο τον Τρίτο, καθώς αναλαμβάνει το νέο του αξίωμα 

Αμήν 

Ο Θεός ας σώζει τον Βασιλιά! 

To τρισάγιο τελέστηκε ως ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος των Βρετανών κατοίκων του νησιού μας από τον Δήμο Κω, το Γραφείο Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης και το Βρετανικό Προξενείο της Ρόδου. 

Σ. Βλάχου : « Ο δήμος Κω δεν ήταν διοργανωτής αλλά διευκόλυνε τις διαδικασίες οργάνωσης των τελετής»  

Νωρίτερα η αντιδήμαρχος κα. Σέβη Βλάχου προχώρησε σε διευκρινήσεις μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5. Ανέφερε ότι ο Δήμος Κω δεν είναι ο διοργανωτής απλώς διευκολύνει στο οργανωτικό κομμάτι τους Βρετανούς να τιμήσουν την μνήμη της εκλιπούσας. Μάλιστα όπως είπε, αρκετοί Βρετανοί που διαμένουν στο νησί αλλά και τουριστικοί παράγοντες αναζητούσαν έναν τρόπο να ανοίξουν ένα βιβλίο συλλυπητηρίων και έτσι σε συνεννόηση με το προξενείο αποφασίστηκε να τελεστεί η εκδήλωση ευχαριστιών και μνήμης.  

« Διευκολύνουμε ως προς τα διαδικαστικά. Ο Δήμος Κω δεν ήταν ούτε διοργανωτής, ούτε συνδιοργανωτής. Οι Βρετανοί τουρίστες είναι από τις σημαντικότερους επισκέπτες της Κω και ήταν μία συμβολική κίνηση να τους τιμήσουμε». 

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις από παρατάξεις και πολίτες η αντιδήμαρχος είπε μεταξύ άλλων : « Παραμένουμε στο σκεπτικό μας. Δεν υπήρχε πολιτικό χρώμα στην διαδικασία της τελετής μνήμης. Όσοι προσπαθούν να δώσουν και να το κάνουν αυτό, είναι απλά άκυρο. Δίνουμε την ευκαιρία στους Βρετανούς να τιμήσουν την εκλιπούσα. Δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα στην τελετή. Κάποιοι βιάστηκαν να παρερμηνεύσουν και είναι εκτός χρόνου, εκτός πραγματικότητας. Διευκολύναμε διοργανωτικά την διαδικασία. Αδικούμε τους εαυτούς μας». 

Η κα. Βλάχου συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη της το πως διαχειρίστηκε το θέμα και για αυτό το λόγο, εξηγεί δημοσίως το σκεπτικό και την διαδικασία. « Δεν χρειαζόταν όλη αυτή η κουβέντα η οποία οδηγεί αλλού». 

Σάντυ Λαδικού  

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Αγράμματος δικηγόρος
Αγράμματος δικηγόρος 20/09 - 14:48
Τουρισμός
Ότι και να έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αρχηγός του κράτους των Βρετανών . Καλά έκανε ο Δήμος και την τίμησε τιμώντας στο πρόσωπο της τους Βρετανούς τουρίστες. Σωστή κίνηση διπλωματίας και ευγένειας.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 19/09 - 21:44
φορούσε μαύρα ρούχα.....
η κ. Βλάχου φορούσε μαύρα ρούχα επειδή πήγε σε τρισάγιο για τη Βασίλισσα ??? Δεν υπάρχουν σχόλια !!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ