Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Στο «σφυρί» 286 μονάδες και τουριστικά καταλύματα – 33 στα Δωδεκάνησα

03/06/2024
199 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στο «σφυρί» έχουν βγει 286 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, ανά την Ελλάδα, που διατίθενται προς πώληση, τις τελευταίες 30 ημέρες, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν αναρτηθεί, μεταξύ άλλων:

45 αγγελίες στην Αττική,
5 στην Ήπειρο,
33 στην Χαλκιδική,
26 στη Πελοπόννησο,
14 στη Θεσσαλία,
42 στη Κρήτη,
30 στις Κυκλάδες,
33 στα Δωδεκάνησα,
14 στην Εύβοια,
13 στα νησιά του Αργοσαρωνικού
11 στα νησιά του Ιονίου


Αυξήθηκαν κατά 40,19% σε σχέση με πέρυσι οι αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων
«Οι καταχωρημένες αγγελίες τη φετινή χρονιά παρουσιάζουν αύξηση κατά 40,19% σε σχέση με τον Μάιο του 2023 όταν είχαν αναρτηθεί προς πώληση 204 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα. Πρόκειται για στοιχεία «έκπληξη» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σίγουρα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών αλλά δύσκολα θα έβρισκε κανείς στο παρελθόν τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα», αναφέρει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του E – Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Στην έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου σημειώνεται ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα καταγράφει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο. Καθώς, στην πραγματικότητα, τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων, που διατίθενται προς πώλησης, δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες αγγελιών για ευνόητους λόγους.
Μεγάλη διαθεσιμότητα, σύμφωνα πάντα με τις αναρτημένες αγγελίες, καταγράφεται κυρίως σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες ή και τουριστικά καταλύματα που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση, αποτελώντας βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και εν γένει τη ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας.


Πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα «χτύπησε» ή αναμένεται να «χτυπήσει» το ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

«Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας ότι η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιαίτερα μικρών – οικογενειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση θα αυξηθούν ραγδαία στο άμεσο μέλλον και η «βαριά» βιομηχανία της χώρας θα αλλάξει χέρια», τονίζει ο κ. Μπάκας.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έως και 26 Μάϊου έχουν αναρτηθεί 125 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων. Στο σύνολο της περσινής χρονιάς αναρτήθηκαν 273 πλειστηριασμοί σύμφωνα με την πλατφόρμα eauction.gr. Μέχρι στιγμής έχουν ημερομηνία διεξαγωγής πλειστηριασμού εντός του τρέχοντος έτους 160 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα.


Ξένα funds κυρίως οι αγοραστές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων
Όπως καταγράφεται στην έκθεση του E- Real Estates, τα νέα funds ξένων ή εγχώριων συμφερόντων, στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες αλλά και μέσω απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων. Δηλαδή, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου – ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν «κόκκινες».
«Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω «haircut» των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή – απαιτήσεις στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης θα είναι υπόχρεος σ΄ αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω «haircut» των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση», σχολιάζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου.

Τέλος, την επιλογή της επαναχρηματοδότησης ή εξαγορά του δανείου σε fund επιλέγουν πλέον αρκετοί ξενοδόχοι μεγάλων μονάδων σε top τουριστικούς προορισμούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που άφησε η πανδημική κρίση, η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα δάνεια και οι λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, καθώς και το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα αυξάνουν τα έξοδα.

Η λίστα με τα ξενοδοχεία στα Δωδεκάνησα

Πηγή iefimerida.grΗ ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ