Μια νέα εποχή για τον πολιτισμό στα Δωδεκάνησα σηματοδοτεί το έργο «Πολιτιστικά Masterplans», που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Ιάσονα Φωτήλα.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 15 πόλεις και νησιά αποκτούν το δικό τους στρατηγικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης, ανάμεσά τους και τρία νησιά της Δωδεκανήσου: Λέρος, Κως και Ρόδος.
Οι δεκαπέντε πόλεις και νησιά, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Ανατολικό Αιγαίο και τη Θεσσαλονίκη που αποκτούν το δικό τους Πολιτιστικό Masterplan: Ικαρία, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Λέρος, Κως, Ρόδος, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Σουφλί και Θεσσαλονίκη.
Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκπονήθηκε με τη συνεργασία τριών πανεπιστημίων (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πάντειο), με ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 592.031 ευρώ.
Ένα εργαλείο για το μέλλον του πολιτισμού στα Δωδεκάνησα
Τα Πολιτιστικά Masterplans δεν περιορίζονται στην αποτύπωση της υφιστάμενης πολιτιστικής δραστηριότητας. Αποτελούν ένα στρατηγικό εργαλείο που συνδέει τον πολιτισμό με την τοπική ανάπτυξη, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί νέες προοπτικές εξωστρέφειας.
Για τη Λέρο, με το μοναδικό μνημειακό της απόθεμα και την ιδιαίτερη πολιτιστική της κληρονομιά, το Masterplan αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της σύγχρονης δημιουργίας.
Η Κως, γενέτειρα του Ιπποκράτη, αποκτά ένα σύγχρονο εργαλείο για την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού, με έμφαση στη σύνδεση του παρελθόντος με τη σημερινή δημιουργικότητα.
Η Ρόδος, με το ισχυρό πολιτιστικό της αποτύπωμα και την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στον κατάλογο της UNESCO, εντάσσει πλέον τον πολιτισμό στον στρατηγικό της σχεδιασμό, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της διεθνούς της ταυτότητας.
Δηλώσεις και επόμενα βήματα
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως «ο πολιτισμός δεν είναι μόνο μνήμη και δημιουργία, αλλά και εργαλείο κοινωνικής συνοχής, βιώσιμης ανάπτυξης και εξωστρέφειας».
Η διάχυση των αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί με ειδικές ημερίδες, ανάμεσά τους και στη Ρόδο στις 4 Νοεμβρίου 2025, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα σχέδια για τα Δωδεκάνησα.
Με την ολοκλήρωση των 15 Πολιτιστικών Masterplans, το Υπουργείο Πολιτισμού παραδίδει στις τοπικές κοινωνίες ένα ισχυρό εργαλείο πολιτιστικής πολιτικής, που φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο στρατηγικού σχεδιασμού για όλη τη χώρα.
kalymnos-news.gr