Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Καμπανάκι για την δραματική αύξηση κρουσμάτων σε νησιά – Κινητές μονάδες σε ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο και Κω

01/08/2021
617 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Κρίσιμος μήνας ο Αύγουστος για τα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Στη Μύκονο οι Αστυνομικοί από χθες μοιράζουν μάσκες στη Χώρα ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν ως μετρό και το mini lockdown οπού χρειάζεται. Με την αγωνία στα ύψη μπαίνει ο Αύγουστος, αφού η απρόβλεπτη αύξηση των κρουσμάτων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αίσθημα ανεμελιάς και εφησυχασμού στα νησιά με τον Νίκο Χαρδαλιά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αν δούμε οτι η κατάστασή ξεφεύγει και δεν ,μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τα κρούσματα γιατί έχουμε νέες εισροές θα πάρουμε μέτρα όπως στην Μύκονο».

Μοιράζουν… μάσκες στη Μύκονο 

Μύκονος και Ίος βρίσκονται λίγο πριν το κόκκινο ενώ έξι ακόμα νησιά παρουσιάζουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Πάρος Ρόδος και Σαντορίνη έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ Αστυνομικοί μοιράζουν από χθες μάσκες στους επισκέπτες της Χώρα, σε συνεργασία και με το Σωματείο Επιχειρηματιών της Χώρας αλλα και την χορηγία του Δήμου Μυκόνου. «Η τοπική μας κοινωνία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη σημερινή κατάσταση και προσπαθεί να συνδυάσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με την συνεπή εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.» «Οι πλειοψηφία των επιχειρηματιών τηρούν τα μέτρα, οι ανεύθυνοι που δεν τα τηρούν είναι δουλειά της πολιτείας. Αν χρειάζονται μέτρα να τα πάρουν τώρα οχι στο τέλος.»

Το στοίχημα του Δεκαπενταύγουστου 

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις μετακινήσεις του δεκαπενταύγουστου. «Μας ανησυχεί ο Αύγουστος. Συγκεκριμένα νησιά που παρουσιάζουν κινητικότητα λόγω, όχι των τουριστών αλλά του ανοίγματος των δραστηριοτήτων, είναι αυτά που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα και καθοδηγούν τη δυναμική του πανδημικού κύματος». Η Πάρος καταβάλει μεγάλη προσπάθεια αναφέρει στο Mega ο Δήμαρχος. Με 144 δώματα covid -19 και 3 θαλάμους στο Κέντρο υγείας, παραλληλα με την τήρηση των μέτρων στέκεται ακόμη έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες.

Για να αποφευχθεί ένα σκληρό lockdown εν μέσω καλοκαιριού «κόκκινα» νησιά αναμένεται να υπάρξουν από δω και στο εξής «τετραπλάσιοι» έλεγχοι προκειμένου να υπάρξει αποτροπή των όρθιων πελατών, ενώ πλέον συστάσεις θα γίνονται ακόμα και στα στενά σοκάκια όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Τις «χαμένες» εμβολιαστικά ημέρες του Αυγούστου επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση με τις κινητές μονάδες που θα αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επικοινωνήσει με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Χαλκιδική, επιχειρώντας να δει εάν υπάρχει εμβολιαστικό ενδιαφέρον από εργαζόμενους, οι οποίοι αμέλησαν μέχρι σήμερα να κάνουν το εμβόλιο. Όπου εκδηλωθεί η πρόθεση από αρκετούς εργαζόμενους, οι μονάδες θα βρίσκονται εκεί, με προσωπικό που θα «απελευθερωθεί» από τα εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.

Self Test: Πρόστιμα 300 ευρώ και στέρηση μισθού στους εργαζόμενους

Με την νέα ρύθμιση ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος που αρνείται να κάνει το τεστ θα έχει διπλή ποινή – Πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον βρεθεί να δουλεύει χωρίς τεστ και στέρηση μισθού για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνει το τεστ και δεν δηλώνει το αποτέλεσμα. Στον ιδιωτικό τομέα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και στέρηση μισθού, αν δεν δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test τους. Σύμφωνα με τo imerisia.gr, με νέα ΚΥΑ, θεσπίζεται πρόστιμο 300 ευρώ και για τους εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού self test στο σύστημα “Εργάνη” ενώ είναι υποχρεωμένοι. Μέχρι τώρα τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες. Ειδικότερα, το ΣΕΠΕ μπορεί πλέον να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου (self test, rapid test ή PCR test) για τον κορονοϊό ή έχοντας δηλώσει θετικό αποτέλεσμα. «Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τροποποιείται επίσης η παράγραφος 4 του άρθρου 6 της απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021 και προβλέπεται ότι το ΣΕΠΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε εργαζόμενους οι οποίοι προσέρχονται στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, ή προσέρχεται ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει η νέα ΚΥΑ.

Τα πρόστιμα σε εργοδότες και εργαζόμενους

Η προηγούμενη ΚΥΑ προέβλεπε την επιβολή προστίμου μόνο στους εργοδότες που επέτρεπαν σε εργαζόμενους τους να εισέρχονται στους χώρους εργασίας χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου. Τα πρόστιμα για τους εργοδότες που έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό είναι τα εξής: επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ άπαξ εφόσον δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες Με τις νέες διατάξεις, το πλαίσιο αυστηροποιείται καθώς προβλέπεται πλέον πρόστιμο και για τον εργαζόμενο. αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας και πιαστεί να δουλεύει χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ στην Εργάνη ή το έχει δηλώσει και αυτό είναι θετικό τότε του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός: δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self test, rapid test ή PCR test), είτε έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 Αν ο εργαζόμενος προσέλθει στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει κάνει το τεστ ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας για τον λόγο αυτό και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκ μέρους του/ης εργαζόμενου/ης. Δηλαδή ο εργοδότης νομιμοποιείται να κόβει το μισθό στους εργαζόμενους που δεν εμβολιάζονται και δεν κάνουν το υποχρεωτικό τεστ, για όσο χρονικό διάστημα αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ.

Διπλή ποινή για αρνητές και αμελείς 

Συνεπώς με την νέα ρύθμιση ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος που αρνείται να κάνει το τεστ θα έχει διπλή ποινή : Πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον βρεθεί να δουλεύει χωρίς τεστ Στέρηση μισθού για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνει το τεστ και δεν δηλώνει το αποτέλεσμα

Γιατί «κοκκινίζουν» τα δημοφιλή νησιά της Ελλάδας;

Μια ανάσα από το «κόκκινο» και συνεπώς από τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται οκτώ δημοφιλή νησιά της Ελλάδας. Πρόκειται για τη Μύκονο, την Ίο, τη Ζάκυνθο, την Τήνο, τη Λευκάδα, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Ρόδο. Μάλιστα, η Μύκονος έχει ήδη περάσει ένα δεκαήμερο με… απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 01:00 και απαγόρευση μουσικής ολόκληρο το 24ωρο. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση, ο κοροναϊός έχει… πάει διακοπές, αφού τα κρούσματα στην ενδοχώρα μειώνονται και αυξάνονται συνεχώς στα νησιά. Ο λόγος είναι το τουριστικό κύμα, το οποίο κορυφώνεται, καθώς πλησιάζουμε και στον Δεκαπενταύγουστο. Γιατί «κοκκινίζουν» τα οχτώ δημοφιλή νησιά; Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για πρώτη φορά η αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι προέρχεται από κρούσματα από εργαζόμενους αλλά και επισκέπτες. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ τρία στα τέσσερα κρούσματα σχετίζονται με κορονοπάρτι, λένε αρμόδιες πηγές. Το 46%, ήτοι το ένα στα δύο κρούσματα, προέρχεται από εστίαση – μπαρ – πάρτι σε βίλες. Το 28% από συνωστισμούς στη διασκέδαση. Το 11% προέρχεται από γάμους, βαπτίσεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις και ένα 15% είναι άγνωστης προέλευσης.

Κάποιοι… δεν βάζουν μυαλό 

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο 56 παραβάσεις, και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Πουλί Μυκόνου, εντοπίστηκε πάρτι σε βίλα με τη συμμετοχή 300 ατόμων. Επίσης σε συνολικά πέντε μπαρ σε Ίο (δύο) και Τήνο (τρία μπαρ) οι ιδιοκτήτες ήταν υπότροποι, και επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και 15νθήμερο λουκέτο. Στην Πάρο επιβλήθηκε από 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερο λουκέτο σε 5 μπαρ. Αλλά και στην Αττική, συγκεκριμένα στην Ανάβυσσο, σε beach bar που διοργάνωνε γάμο επιβλήθηκε 2.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη και 7ημερο λουκέτο. Τα περισσότερα πρόστιμα αφορούν όρθιους πελάτες και μη τήρηση αποστάσεων.

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ/ ΣΚΑΙ/ ΗΜΕΡΗΣΙΑ/ MEGA

 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ