Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

"Μαγιάτικο" πακέτο ρευστότητας – Πότε πάνε ταμείο οι πληττόμενες επιχειρήσεις

23/04/2021
158 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά για το αν το άνοιγμα σημαίνει και «κόφτες» σε σειρά μέτρων που αναμένονται το Μάιο και στόχο έχουν τη στήριξη της ρευστότητας.

Στην προσπάθεια στήριξης της ρευστότητας εστιάζει το οικονομικό επιτελείο καθώς, εκτός απροόπτου με το πασχαλιάτικο «ποδαρικό» του Μάη εντείνεται η προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας με αιχμή την εστίαση.

Άλλωστε το θέμα της χορήγησης άμεσης ρευστότητας που έχουν ανάγκη πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο, αλλά και ο προβληματισμός για το αν το άνοιγμα σημαίνει και «κόφτες» σε σειρά μέτρων αναδεικνύεται σε μείζον για την αγορά, μετά και τις ανακοινώσεις των 5 νέων μέτρων από τον Πρωθυπουργό.

 Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ελευθεροεπαγγελματίες, μετρούν τις μέρες μέχρι το άνοιγμα προγραμμάτων και του κρατικού κορβανά ώστε να μπορέσουν να καλύψουν υποχρεώσεις και συσσωρευμένες οφειλές.

 

Σταδιακή η «αποσωλήνωση»

 

Πάντως την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον Alpha επισήμανε πως η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος δεν θα είναι «κλείνω έναν διακόπτη», αλλά σταδιακή, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών, απάντησε: «Είναι εύκολο για κάποιον να το υπόσχεται, όμως πώς το θέμα είναι πώς θα πληρωθεί ο λογαριασμός. Άλλωστε, για παράδειγμα, ένα κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι μη επιστρεπτέα, άρα έμμεση διαγραφή. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, το 2015 κάποιοι έγιναν κυβέρνηση με μια φαντασίωση, τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, τώρα συνεχίζουν με τη διαγραφή του ιδιωτικού».

 

Στο φόντο αυτό τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά μια σειρά από μέτρα για το Μάιο το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 2 δις ευρώ.

 

Πότε ξεκινούν πληρωμές;

 

Έτσι σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση της 7ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με ρευστότητα, αυτόν τον κλάδο (εστίαση) που θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, όπως το έχουμε κάνει συστηματικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα» είπε ο υπουργός.

 

Η νέα φάση της Επιστρεπτέας 7 θα είναι ύψους 1 δις ευρώ και οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 Πρόκειται για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους. Ωστόσο, καθώς αναμένεται να ισχύσει «κόφτης» που θέτει ως προαπαιτούμενο τη πτώση τζίρου του 2020 έναντι του 2019, μια στις δυο επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός. Όσοι περάσουν από τις 704.464 επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση για το εν λόγω πρόγραμμα, θα λάβουν ενίσχυση από 1.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.

 

Με βάση, πάντως, τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιδιώκεται να καλυφθούν όσοι έμειναν εκτός χρηματοδοτήσεων στην Επιστρεπτέα 6, καθώς έχει μπει και το κριτήριο μείωσης τζίρου το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020. Το ανώτατο που μπορεί να φτάσει η ενίσχυση είναι έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

 

Ενοίκια, αποζημίωση ειδικού σκοπού, πάγια και ΕΣΠΑ

 

Επιπλέον αναμένονται στην αρχή του μήνα οι ανακοινώσεις για το εύρος ισχύος μέτρων όπως οι αναστολές αναστολών συμβάσεων, τα «παγώματα» δόσεων ρυθμίσεων και το «κούρεμα» ενοικίων. Με δεδομένη και τη δημοσιονομική πίεση αλλά και τις συστάσεις των θεσμών για «λελογισμένες και στοχευμένες» παρεμβάσεις στήριξης, δεν αποκλείεται να «πέσει κόφτης» και στα μέτρα αυτά ανάλογα με το ποιες δραστηριότητες θα παραμείνουν «κλειστές».

 

Πέρα από την Επιστρεπτέα 7 και μετά τις εκταμιεύσεις αυτές αναμένεται να γίνει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός κτλ. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται

 

  • 1000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  •   
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  •   
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

 

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Άλλο ένα μέτρο με εκκίνηση εφαρμογής το Μάιο είναι και αυτό της επιδότηση πάγιων δαπανών. Εκτιμάται ότι ως τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει το πρόγραμμα που έχει ύψος 500 εκατ. ευρώ και εστιάζει στην στήριξη επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

 

"Πήχης" της ενίσχυσης μπαίνει αναλογικά με τις πάγιες δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

 

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

 

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε εκπομπή του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού ΙΟΝΙΑΝ, επίκειται πακέτο για τον τουρισμό όπου θα ενταχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – τουριστικά γραφεία κ.α.). Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στόχος της Κυβέρνησης είναι η οικονομική ενίσχυση και στήριξη του τουρισμού που ανοίγει στις 14 Μαΐου.

 

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της εστίασης, την Δευτέρα του Πάσχα αλλά και για το κεφαλαίο κίνησης ο υπουργός ανέφερε ότι «τα χρήματα που θα πάρουν οι επαγγελματίες θα έχουν την μορφή επιδόματος αλλά θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 να έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις δαπάνες.»

 

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πακέτα στήριξης για κλάδους που μέχρι σήμερα δεν είχαν ενταχθεί σε κάποιο ευεργετικό πρόγραμμα όπως γυμναστήρια , παιδότοποι κ.α.

 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «μέχρι 10 Μάιου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης. Όσοι μπουν 10 Μάιου στην πλατφόρμα, στόχος είναι να πάρουν τα χρήματα Μάιο. Είναι το ταχύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην ιστορία».


news247.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ