Πανελλήνιες 2021: Αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας οι βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλήνιων εξετάσεων.
Ολοι οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν με τον κωδικό τους να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας εκτός από τον 8ψήφιο κωδικό τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Τέλος, για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον έχουν συμπληρώσει το κινητό τους στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες, να λάβουν με μήνυμα τις βαθμολογίες τους.
Πανελλήνιες 2021: Χρονοδιάγραμμα
Περίπου 10 μέρες απομένουν μέχρι την έναρξη της διαδικασίας της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου και μέχρι τότε αναμένονται αρκετές ανατροπές για τους φετινούς υποψηφίους, λόγω των αλλαγών που έχουν θεσπιστεί για την είσοδο στα πανεπιστήμια και κυρίως με την έλευση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Η θέσπιση ενός ακαδημαϊκού κριτηρίου που θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των υποψηφίων και το συντελεστή που επιλέγουν τα πανεπιστημιακά τμήματα θα αφήσει ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων με πολύ χαμηλές επιδόσεις εκτός ΑΕΙ.
Με την ανακοίνωση των συνολικών επιδόσεων των βαθμολογιών από την επόμενη εβδομάδα, θα δοθεί μια πιο καθαρή εικόνα της κίνησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο.
Υπολογισμός Ελάχιστης Βάσης
Ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο θα είναι αυτός που σε συνδυασμό με την κλίμακα από 0,8 έως 1,20 θα κλειδώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάτω από την οποία ο υποψήφιος δεν θα έχει δυνατότητα πρόσβασης στα πανεπιστημιακά τμήματα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, όπως ήταν οικείος στους υποψηφίους τα τελευταία χρόνια.
Γύρω στις 15 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας των ειδικών μαθημάτων, θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες τους ενισχύοντας ή αποδυναμώνοντας τον μέσο όρο του κάθε υποψηφίου ανάλογα με τις επιδόσεις τους, καθώς και αυτά πλέον έχουν οριστεί από τα πανεπιστημιακά τμήματα με συντελεστή που κυμαίνεται από το 0,7 έως το 1,10.
Επιλογή σχολών
Στη συνέχεια, αναμένεται να ανακοινωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά πανεπιστημιακό τμήμα, καθορίζοντας σε ένα μεγάλο ποσοστό την επιλογή σχολών και τμημάτων σε μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων που κινούνται σε μέτριες ή χαμηλές βαθμολογίες.
Οι υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες δεν επηρεάζονται καθόλου από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με τον ανταγωνισμό μεταξύ τους για τη διεκδίκηση υψηλόβαθμων σχολών να αποτυπώνεται στις βάσεις εισαγωγής που θα προκύψουν στα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά πανεπιστημιακό τμήμα, γύρω στις 20 Ιουλίου θα «ξεκλειδώσει» η δυνατότητα οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου.
Μηχανογραφικό
Οι υποψήφιοι, εφόσον γνωρίζουν σε ποιες σχολές και τμήματα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση, θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και θα «κλειδώσουν» τις επιλογές τους, αναμένοντας τις βάσεις εισαγωγής του Αυγούστου για να οριστικοποιήσουν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Παράλληλα με το μηχανογραφικό θα «τρέχουν» οι προθεσμίες και για το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο προσφέρει 8.100 θέσεις σε Δημόσια ΙΕΚ.
Δικαιούχοι συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι όλοι οι υποψήφιοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων αλλά και οι απόφοιτοι Λυκείου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 52 ειδικοτήτων σε 520 ΙΕΚ σε όλη τη χώρα που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Τουρισμού, καθώς και στον ΟΑΕΔ. Οι εγγραφές και η επιλογή των σπουδαστών θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβρη.