Στο Κίεβο της Ουκρανίας βρίσκεται για περισσότερες από 7 ημέρες η Κώα δημοσιογράφος Άννα Σαρηγιάννη η οποία μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από την πρώτη γραμμή του πολέμου, για τους αναγνώστες του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης.
Η απεσταλμένη μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο “Ράδιο Πρώτο” και στο «ΒτΚ», για τα όσα βιώνει, την κατάσταση που επικρατεί και την διαφορά που υπάρχει μεταξύ του προσφυγικού στην Κω και στην Ρουμανία καθώς η αποστολή της ξεκίνησε από τα σύνορα της Ευρώπης.
Μία αποστολή πολεμική, επικίνδυνη , με καταστάσεις και γεγονότα που αδιαμφισβήτητα θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό της νεαρής ρεπόρτερ. «Είναι μία τεράστια δημοσιογραφική εμπειρία που ελπίζω να μην ζήσω ξανά. Δεν περίμενα να αντικρύσω όλα αυτά που είδα φτάνοντας στην Ουκρανία» ,ανέφερε η Άννα Σαρηγιάννη.
Όπως είπε είχε μία εικόνα για το Κίεβο ότι είναι μία πόλη προστατευμένη, κάτι που δεν ισχύει στην πράξη. « Άλλαξα ως άνθρωπος με αυτή την εμπειρία.»
Όλα ξεκίνησαν όταν στην σύσκεψη της εφημερίδας μετά τις συνεντεύξεις που έκανε η συνάδελφος με τον κ. Τσιάμη στην Ουκρανία έπεσε στο τραπέζι και η αποστολή. « Είπα στον εκδότη κ. Διαματάρη ο οποίος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος για τις συνεντεύξεις με τον ομογενή στο Κίεβο, ότι θα μπορούσα να φέρω εις πέρας μία αποστολή στον πόλεμο. Το πρώτο πράγμα που μου είπε είναι να το συζητήσω με τους γονείς μου όπως και έγινε. Βέβαια επειδή γονείς είναι και έχουν φόβο και ανησυχία, επέλεξα να ξεκινήσω την αποστολή από τα σύνορα στην Ρουμανία και στη συνέχεια να περάσω στο Κίεβο διασχίζοντας με παλιό τρένο σοβιετικού τύπου ένα κομμάτι της χώρας για να φτάσω έως την πρωτεύουσα».
Φοβάται η Άννα όλες αυτές τις ημέρες; «Φοβάμαι. Άλλα ο φόβος δεν νίκησε την αγάπη μου για την δουλειά , για το ρεπορτάζ. Δεν ξέρω αν θα κάνω στο μέλλον ξανά μία τόσο επικίνδυνη αποστολή. Μάλιστα προχθές έπεσε μία οβίδα στα 500 μέτρα από εμάς, αλλά συνεχίζουμε».
Αυτό που δεν θα ξεχάσει είναι τα βλέμματα των προσφύγων στην Πολωνία. « Δεν είναι ίδιο καθόλου με αυτό που ζήσαμε στην Κω. Τότε ήταν άνθρωποι άλλης κουλτούρας, άλλης θρησκείας. Τώρα μιλάμε για ανθρώπους που μοιράζονται με εμάς την ίδια θρησκεία, είναι στην Ευρώπη και έχουν ένα τρόπο ζωής πιο κοντά στα δικά μας δεδομένα. Έτρωγαν κάνοντας το σταυρό τους που ζουν».
Σε ότι αφορά την καθημερινότητά της στο Κίεβο, η Κώα δημοσιογράφος διαμένει σε ένα ξενοδοχείο με δημοσιογράφους. Τρώνε μία φορά την ημέρα, ενώ όλα τα καταστήματα είναι κλειστά πλην των σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που κλείνουν όμως στις 2 και επιτρέπεται η αγορά συγκεκριμένων προϊόντων.
« Φεύγουμε για τις αποστολές μας και επιστρέφουμε στις 6 το απόγευμα καθώς στη συνέχεια υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Καθημερινά περνάμε από ελέγχους πολλούς διότι υπάρχουν και πολλοί Ρώσοι πράκτορες. Δεν μπορούμε να επισκεφτούμε πολλά μέρη. Πήγα και στην Μπούκα. Έγινε μία σφαγή σε αυτή την πόλη. Δεν τραβήξαμε φωτογραφίες και πλάνα προς σεβασμό των νεκρών που ακόμη βρίσκονται κατά δεκάδες στους δρόμους».
Σίγουρα, η δημοσιογράφος θα έχει να καταγράψει ακόμη πολλά , ενώ θα είναι πολύ δύσκολο ενδεχομένως να μεταφέρει τα όσα βιώνει. Εικόνες δυνατές, γεμάτες πόνο και δυστυχία. Πόλεμος το 2022 στην Ευρώπη. Ευχόμαστε στην αγαπητή Άννα να είναι καλά , να συνεχίσει να είναι μάχιμη και γρήγορα να επιστρέψει στην βάση της στη Νέα Υόρκη.
Σάντυ Λαδικού