Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Αντ. Αβρίθης: Μας ενδιαφέρει αλήθεια η Αλυκή;

04/09/2022
139 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

Με αφορμή ένα πρόσφατο άρθρο στα τοπικά μέσα αναρωτιέμαι αν στα αλήθεια μας ενδιαφέρει η αλυκή , η οικολογία και η άγρια ζωή . Αν πραγματι θελουμε έναν τόπο ευημερίας των ζώων και δεν προβάλλουμε τυχοδιωκτικά ένα θέμα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό . Από την επικίνδυνα ελλιπή και λανθασμένη επιστημονικά τοποθέτηση περι του θέματος μόνο το πρώτο μπορω να συμπεράνω . Η αλυκή υπέστη "ανεπανάληπτη οικολογική καταστροφή"  καθώς πρέπει να "τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό από ένα κανάλι". 
Έχω διατυπώσει τις ορθές επιστημονικά  προτάσεις διαχείρισης πολλαπλές φορές σε ανύποπτο χρόνο σε αυτή την σελίδα . Εν συντομία , δεν είναι λύση να ανοίγουμε το κανάλι οπότε θελουμε δεν είναι η αλυκή πισίνα . Το νερό μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού είναι υφάλμυρο , γλυκό έως υφάλμυρο μπορεί να είναι το νερό σε μια αλυκή . Έτσι επιβιώνουν οι μικροοργανισμοί με τους οποίους τρέφονται τα Φλαμίγκο και γενικότερα όλα τα είδη πτηνών που έρχονται στην αλυκή . Εν συντομία , έχει παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια ότι όταν εισέρχεται αυτή την περίοδο αλμυρό νερό στην αλυκή αναπτύσσεται το φαινόμενο <red tide > όπου αναπτύσσεται ραγδαία φυτοπλαγκτόν με αποτέλεσμα θα παράγονται βιοτοξίνες και να εξαντλείται το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό της λίμνης . Αποτέλεσμα ; Ότι υπάρχει μέσα στην λίμνη ΠΕΘΑΙΝΕΙ ! 
Έχει υπάρξει περίοδος όπου τα μέλη μας στην ομάδα birds of Kos παρατήρησαν νεκρα ακόμα και φλαμιγκο εξαιτίας αυτού του φαινομένου . Ποια θα ήταν μια αληθινή λύση ; 
Η διενέργεια υδρολογικής μελέτης για την σωστή διαχείριση του νερού με σκοπό την διατήρηση κάποιας στάθμης αλλά και μιας σχετικά σταθερής ποιότητας όσον αφορά την αλατοτητα . Αν λοιπόν ενδιαφερόμαστε πραγματικά ,αποδεχόμαστε και επενδύουμε σε μια επιστημονική λύση για το καλο της φύσης και του ανθρώπου . 
Τέλος αν μπορω να πω κάτι για εμένα είναι ότι είμαι ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί ότι εκφράζεται δημόσια αποσκοπώντας σε κάποιο συμφέρον , η ανιδιοτελής άλλωστε προσφορά γνώσης σε αυτή την σελίδα τα τελευταία χρόνια νομίζω το αποδεικνύει . 
Αντώνης Αβριθης 
Υ.γ. Τα γεγονότα που αναφέρονται εχουν αναρτηθεί στην σελίδα και την ομάδα και μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει άμεσα .


Αντώνης Αβρίθης - Βιοποικιλότητα της Κω

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
Ανώνυμος
Ανώνυμος 05/09 - 16:31
ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΟΜΙΖΩ. ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ.
τιγκακιωτης
τιγκακιωτης 05/09 - 09:14
οι σκνιπες?
και τι θα γινει με τις σκνιπες? οι σκνιπες εφυγαν απο τοτε που σταματησαν τα αποβλητα στην περιοχη, και απο τοτε που μπαινει θαλασσινο νερο στην αλυκη. αν σταματησει το θαλασσινο νερο, θα καταστραφουν ολες οι επιχειρησεις εστιασης!!. καλες ειναι οι επιστημονικες προσεγγισεις, αλλα και η πραξη, δειχνει πολλα!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 04/09 - 23:33
το προσεγγίζουν με προχειρότητα....
Αντώνη, είναι σημαντικό που παραθέτεις επιστημονικά δεδομένα. Το ζητούμενο είναι ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και η σημερινή το προσεγγίζουν με προχειρότητα και δεν έχουν κάνει καμία σημαντική παρέμβαση ! Η ευθύνη είναι διαχρονική !!!Στην Κω υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι διοικούντες δεν τις πιστεύουν !!!Παρόμοια κατάσταση και στον υδροβιότοπο στο Ψαλίδι !

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ