Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Αντιδράσεις για το «Νομοσχέδιο Γκάγκα» στην Υγεία και οι πληρωμές που φέρνει στα δημόσια νοσοκομεία

27/10/2022
85 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Φωτιές έχει άναψε στην κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο φέρνει πληρωμές από την τσέπη των ασθενών για χειρουργεία και όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία.

Το «νομοσχέδιο Γκάγκα», όπως είναι πλέον γνωστό καθώς τις αλλαγές εμπνεύστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναμένεται να αλλάξει όλη τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούνταν δωρεάν.

Εάν ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο το οποίο τώρα είναι σε δημόσια διαβούλευση θα επιβάλλει στους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε στο ίδιο το δημόσιο σύστημα, είτε στον ιδιωτικό τομέα εάν καταλήγουν εκεί.

Να υπενθυμιστεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Γεγονός βέβαια που κάνει τους περισσότερους αντιδρώντες συνδικαλιστικές του ΕΣΥ να εκτιμούν πως θα υπάρχει καθοδήγηση των πολιτών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν πιλοτικά στα δημόσια νοσοκομεία και στα οποία οι πολίτες και πάλι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για να δουν νυστέρι τις απογευματινές ώρες.

Αναταράξεις στη ΝΔ από το νομοσχέδιο


Οι αλλαγές αυτές προκαλούν αναταράξεις στο γαλάζιο στρατόπεδο αφού τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο κόμμα της ΝΔ υπάρχουν πολλά στελέχη που αντιδρούν με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ειδικά τώρα που διανύουμε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr πολλά γαλάζια στελέχη έχουν απευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτήν την περίοδο λόγω και των έντονων πολιτικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει ο Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει διευκρινήσεις και λεπτομέρειες για το «νομοσχέδιο Γκάγκα» από την ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Στη συνεδρίαση του τομέα υγείας της γαλάζιας παράταξης αναμένεται να παραστούν ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία και συνέταξε το νομοσχέδιο, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του τομέα υγείας αλλά και συνδικαλιστές.

Πήγες του ethnos.gr σημειώνουν ότι η παράταξη εσωτερικά «βράζει» καθώς υπάρχουν βουλευτές που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας αφού δέχονται διαμαρτυρίες από τις τοπικές κοινωνίες.

Έρχονται αλλαγές Πλεύρη


Θεωρείται πάντως κακή χρονική συγκυρία η προώθηση των αλλαγών αυτήν την περίοδο στο εθνικό σύστημα υγείας, την ώρα που όλοι αναμένουν να οριστεί η τελική ημερομηνία για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την Άνοιξη.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του ethnos.gr υπογραμμίζουν πάντως πως ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος φέρεται να διαφωνεί με πολλές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προτίθεται να κάνει αλλαγές ώστε οι ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν τελικώς να μην επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες και υπάρξουν αντιδράσεις λίγο πριν τις κάλπες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τις αλλαγές που προωθούνται στα νοσοκομεία οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους είτε για να χειρουργηθούν άμεσα στον ιδιωτικό τομέα λόγω της μεγάλης αναμονής που υπάρχει στο ΕΣΥ, είτε ακόμη και στα απογευματινά χειρουργεία τα οποία επίσης είναι με πληρωμή.


ethnos.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ