Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Διακριτή Υγειονομική Περιφέρεια για το Ν. Αιγαίο και διαχείριση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο

26/04/2024
37 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η πρόταση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου υπερψηφίστηκε και από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Νικηφόρου Παπανικόλα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου συμμεριζόμενο και εκφράζοντας την αγωνία όλων των νησιωτών για ένα ζήτημα που ήταν και παραμένει διαχρονικά πρώτο στην πολιτική του ατζέντα,  αλλά και στο ενδιαφέρον και στην αγωνία των κατοίκων των νησιών, αυτό της Υγείας,  επανέρχεται και επιμένει ότι, το σύμπλεγμα των δομών υγείας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πρέπει να διοικείται με διαφορετικά μοτίβα και διαφορετική προσέγγιση από την ηπειρωτική χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πλειοψηφία του Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε την εισήγηση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ζητώντας

1) την δημιουργία διακριτής Υγειονομικής Περιφέρειας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που σήμερα εντάσσονται στην ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.

2) την διοίκηση και διαχείριση του συστήματος των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειακών Ιατρείων, των Τοπικών Ιατρείων, των Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων,  από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας, που διέπει το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο. Η αρμοδιότητα να ενταχθεί στις αρμοδιότητες τις Περιφέρειας μαζί με τις υποδομές, τους πόρους και το προσωπικό.

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη υπερψηφίστηκε και από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Νικηφόρου Παπανικόλα. Απήχε της ψηφοφορίας η παράταξη της Χρύσας Καραγιάννη, ενώ τη δική της εισήγηση ψήφισε η “Λαϊκή Συσπειρωση” για της Μαρίας Χατζηγιάννη, δεδομ΄νου ότι ο επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Αγγέλου δεν μετείχε στη συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη απόφαση, την  35/2022 , είχε λάβει το  Περιφερειακό Συμβούλιο και  στις 18/4/2022. 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Το ζήτημα της στελέχωσης και της λειτουργίας των δομών υγείας στα νησιά μας, παραμένει διαχρονικά στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου. Όσες προσπάθειες και εάν έχουν υπάρξει, όσες καλές προθέσεις διαχρονικά έχουν εκφραστεί, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην πολυνησιακή μας Περιφέρεια, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν μπορούν να το επιτύχουν.

Οι δομές υγείας σε όλους τους βαθμούς παροχής υπηρεσιών, ακριβώς εξαιτίας της μοναδικής ιδιαιτερότητας της Περιφέρειάς μας, με τις δεκάδες ασυνεχών εδαφικών περιοχών και την τεράστια απόκλιση πληθυσμών και αναγκών από τόπο σε τόπο, πρέπει να υπόκεινται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό και μία διαχείριση, διαφορετική από τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Δυστυχώς, στην Περιφέρειά μας, οποιαδήποτε έλλειψη στο αγαθό της υγείας σε ένα μέρος δεν μπορεί να θεωρείται ότι καλύπτεται από τις παροχές σε ένα άλλο μέρος. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που να προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύει.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου συμμεριζόμενο και εκφράζοντας την αγωνία όλων των νησιωτών για ένα ζήτημα που ήταν και παραμένει διαχρονικά πρώτο στην πολιτική του ατζέντα, αλλά και στο ενδιαφέρον και στην αγωνία των κατοίκων των νησιών, επανέρχεται και επιμένει ότι, το σύμπλεγμα των δομών υγείας στην Περιφέρειά μας πρέπει να διοικείται με διαφορετικά μοτίβα και διαφορετική προσέγγιση από την ηπειρωτική χώρα.

Αυτή η σημαντική στροφή στην διοίκηση περνάει μέσα από:

1) την δημιουργία διακριτής Υγειονομικής Περιφέρειας για τα νησιά μας, που σήμερα εντάσσονται στην ΥΠ Πειραιώς και Νήσων.

2) την διοίκηση και διαχείριση του συστήματος των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειακών Ιατρείων, των Τοπικών Ιατρείων, των Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων,  από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας, που διέπει το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο. Η αρμοδιότητα να ενταχθεί στις αρμοδιότητες τις Περιφέρειας μαζί με τις υποδομές, τους πόρους και το προσωπικό.

Εισηγούμαστε να αιτηθεί η Περιφέρεια τα ανωτέρω 1) και 2)

 

Να σημειωθεί ότι το θέμα της δημόσιας υγείας συζητήθηκε χθες εκτός ημερήσιας διάταξης, με πρόταση της παράταξης ‘Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου” την εισήγηση της οποίας συνυπέγραψαν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων “Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο” του Νικηφόρου Παπανικόλα και”Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο” της Χρύσας Καραγιάννη.

Μετά από την ενημέρωση που έκανε ο Περιφερειάρχης σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει κατά την διάρκεια των θητειών της η Περιφερειακή Αρχή, ο Νικηφόρος Παπανικόλας διευκρίνησε ότι η παράταξή του συνυπέγραψε στο να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μόνο και όχι το περιεχόμενο της εισήγησης της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στη συνέχεια, κατά την ψηφοφορία, υπερψήφισε την πρόταση του Περιφερειάρχη.

 

realvoice995.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ