Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Διεκδικείται η επέκταση του επιδόματος ανεργίας

29/11/2023
189 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επαναπροσλήψεων ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου με το βασικό ζητούμενο ωστόσο να παραμένει η υλοποίηση της υπόσχεσης για χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε προ μνημονίων επίπεδα.

Όπως εξήγησε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, όχι μόνο δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες αλλά άμεσα θα ξεκινήσει ο νέος γύρος επαφών για το ζήτημα καθώς, όπως είπε, πρόκειται για μια αδικία εις βάρος χιλιάδων εργαζομένων του νησιού που θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Το κοστολόγιο, με βάση τους υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ανέρχεται σε περίπου 69 εκατ. ευρώ για 250.000 εποχικά απασχολούμενους το μεγαλύτερο μέρος των οποίων απασχολείται σε ξενοδοχεία και που η αλλαγή καθεστώτος στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας έχει υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νησιά στο τελευταίο διάστημα και οι καταναλωτές βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι επιβεβλημένο όπως είπε ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, να ασχοληθεί η κυβέρνηση σοβαρά με το ζήτημα και να κάνει αποδεκτό ένα δίκαιο αίτημα που αφορά στους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου του τουρισμού.

«Στη Ρόδο καταρρίψαμε ακόμα ένα ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό. Το ρεκόρ αυτό το σήκωσαν στις πλάτες τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίοι και φέτος υπερέβαλαν εαυτόν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο φόρτο εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι που κρατούν όρθιο το τουριστικό οικοδόμημα το οποίο στηρίζει κατά κύριο λόγο την εθνική οικονομία. Ως Εργατικό Κέντρο Ρόδου δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας για την χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας που όχι μόνο το οφείλει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους αλλά είναι και ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας. Είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι οικονομικές και εργασιακές συνθήκες στον κλάδο του τουρισμού για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που τον εγκατέλειψαν αλλά και να γίνει ελκυστικός και για νέους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου η επέκταση του επιδόματος ανεργίας αφορά σε περίπου 45.000 εποχικά απασχολούμενους στο νησί, δηλαδή περίπου το 85% του εργατικού δυναμικού εκτός από τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους στο νησί. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι εργαζόμενοι δικαιούνται επιδόματος 3 μηνών και 5 ημερών εφόσον έχουν συμπληρώσει από 101 έως 149 ημέρες εργασίας με την καταβολή του επιδόματος να διακόπτεται για την πλειονότητα των εργαζομένων τον μήνα Φεβρουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα έως την καταβολή του πρώτου μισθού της νέας σεζόν που για τους περισσότερους είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Μάιο αλλά και για μεγάλο αριθμό, τον Ιούνιο.

Λιγότερες οι καταγγελίες για τους κακοπληρωτές

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της τουριστικής περιόδου 2023 είναι ότι μειώθηκαν οι καταγγελίες για εξόφληση των οφειλόμενων μισθών, δώρων, επιδομάτων κλπ στους εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε ο κ. Π. Εγγλέζος οι καταγγελίες είναι λιγότερες και ακόμα λιγότερες είναι εκείνες που παίρνουν τη δικαστική οδό αφού οι περισσότερες διαφορές μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη για την καταβολή δεδουλευμένων επιλύονται έπειτα από την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφεται φέτος, είναι πως οι περισσότερες καταγγελίες δεν αφορούν σε ξενοδοχεία αλλά κυρίως σε καταστήματα εστίασης.

Καταβλήθηκαν τα επιδόματα στους πυρόπληκτους

Ολοκληρώθηκε η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους (εργαζόμενους και επιχειρήσεις) περιοχών που είχαν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, στις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Αταβύρου, Λινδίων, Νότιας Ρόδου, Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Το επίδομα των 534 ευρώ καταβλήθηκε σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέχρι και την 17η/7/2023.

Να σημειωθεί ότι όσοι δεν πήραν τα σχετικά επιδόματα, αυτό οφείλεται σε λάθος διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη συμπλήρωση των σχετικών αιτημάτων και τα χρήματα καταβάλλονται σε όσες περιπτώσεις γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Για τον λόγο αυτό καλούνται όσων οι λογαριασμοί δεν έχουν πιστωθεί ακόμα με τα χρήματα να επανελέγξουν τις αιτήσεις τους ή να έρθουν σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να εντοπιστεί το λάθος, να διορθωθεί και να γίνει η καταβολή των χρημάτων. Πηγή:www.dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Χατζηνικολαου Σπυρος
Χατζηνικολαου Σπυρος 30/11 - 09:48
φαγανε φαγανε.....
ας πληρωνεται λοιπον και ο Αδωνις μονο με τρεις μηνες τον χειμωνα και το καλοκαιρι να τρωει το σκ...ο του τουριστα να δει την γλυκα, εξαλλου κ εκεινος το εχει υπογραψει το εν λογο μετρο στο μνημονιο με τους ναζι γερμανους που διοικουν.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ