Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Εγκλωβισμένοι στα νησιά οι Ουκρανοί πρόσφυγες – Δεν μπορούν να καταγραφούν νόμιμα

17/04/2022
393 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μετά τον Γολγοθά τους να γλυτώσουν από τον πόλεμο και να βρεθούν σε ασφαλή εδάφη, οι Ουκρανοί πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στα νησιά της Ελλάδος έχουν να ξεπεράσουν ακόμη ένα εμπόδιο, αυτό της νόμιμης καταγραφής. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας προκύπτει ότι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Κω και άλλα νησιά, οι οποίοι προσπαθούν να καταγραφούν νόμιμα, δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες καθώς δεν προβλέπεται η διεκπεραίωση στη νησιωτική Ελλάδα.  

Την ώρα που στην Κω και άλλα 4 νησιά του ανατολικού Αιγαίου λειτουργούν οι νέες υπερδομές φιλοξενίας μεταναστών, δεν προβλέπεται η νόμιμη καταγραφή και χορήγηση των εγγράφων στους Ουκρανούς που βρίσκονται στα νησιά.  

Πιο συγκεκριμένα Ουκρανοί που βρίσκονται εδώ και λίγες εβδομάδες στην Κω και παρουσιάστηκαν μάλιστα από την πρώτη στιγμή στην αστυνομία και άλλες υπηρεσίες, ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα για να καταγραφούν.  

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον καθώς δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ για να εργαστούν νόμιμα όπως έχει εξαγγείλει και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταγραφούν για να τους χορηγηθεί ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, άδεια παραμονής.  

Όπως προκύπτει σε τέσσερις πόλεις γίνεται αυτή η καταγραφή. Πρόκειται για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα. Τα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν αποκλειστικά για Ουκρανούς πρόσφυγες δεν βρίσκονται στα νησιά αλλά στις Σέρρες και Ελευσίνα. Λειτουργούν αποκλειστικά για την υποδοχή και φιλοξενία των Ουκρανών.  

Όπως είναι αντιληπτό, αρκετοί Ουκρανοί πρόσφυγες που κατέφτασαν στην Ελλάδα, βρέθηκαν στην χώρα μας καθώς είχαν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα για να τους υποδεχτούν και φιλοξενήσουν σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.  

Μάλιστα από την πρώτη στιγμή του πολέμου το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε μεριμνήσει για την υποδοχή και την απλοποίηση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής. Μόνο που οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Κρήτης και οι Ουκρανοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν έχουν τα χρήματα για να μετακινηθούν ούτε το Υπουργείο καλύπτει τα εισιτήρια σε αυτή την περίπτωση.  

Οι πρόσφυγες ουσιαστικά βρίσκονται εγκλωβισμένοι και παράνομα μάλιστα σε νησιά που λειτουργούν ολόκληρα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και ζητούν να βρεθεί μία λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει. 

Σάντυ Λαδικού  

 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ