Η Σύνοδος όλων των δημάρχων της χώρας πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης και σ’ αυτήν συζητούνται και θα ληφθούν αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων -υπό το πρίσμα, των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επηρεάζουν και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι και η Αυτοδιοίκηση ζητά από το κράτος «συνέπεια και υπευθυνότητα. Να διαισθανθεί τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα». Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανάφερε ότι σε κάποια από τα θέματα που απασχολούν τους δήμους έχουν δοθεί λύσεις, «σε άλλα όμως όχι και γίνονται πιο πιεστικά και έντονα».Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των δήμων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά όπως είπε δεν επαρκούν.
Γι’ αυτό ζήτησε να συγκληθεί ξανά η Κοινή Επιτροπή ΚΕΔΕ-υπουργείων Εσωτερικών-Οικονομικών για να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα «και με βάση αυτά να σχεδιάσουμε άμεσα και να υλοποιήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων».
Εκτός από την οικονομική ενίσχυση ο κ. Παπαστεργίου πρότεινε να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για τους δήμους παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή αιολικά, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να καταστούν «ανεξάρτητοι ενεργειακά».
Όσον αφορά τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης ζήτησε να επιδοτηθούν με 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, διαφορετικά «θα δούμε διακοπές ρεύματος» στις επιχειρήσεις αυτές, είπε.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα μείωσης των επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο τέλος ταφής, λέγοντας ότι είναι «παραλογισμός» να συζητείται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για τις αρμοδιότητες των δήμων σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, τη ναυαγοσωστική κάλυψη και την Πολιτική Προστασία, επισημαίνοντας ελλιπή χρηματοδότηση από το κράτος, έλλειψη προσωπικού και μέσων κ.α.
Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση την καταδίκασε απερίφραστα και δήλωσε αλληλέγγυος με τον ουκρανικό λαό και τους δημάρχους.
Επίσης τόνισε ότι «η ελληνική αυτοδιοίκηση εκφράζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ομοθυμία της και πλήρη αποδοκιμασία σε χώρες και καθεστώτα που επιχειρούν ασκώντας βία να αλλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης, σήμερα στην Ουκρανία και πιθανόν αύριο κάπου άλλου στην ευρύτερη γειτονιά μας, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και της Διεθνείς Συνθήκες».
«Τώρα είναι η στιγμή να είναι ενωμένη η Αυτοδιοίκηση η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας “καταιγίδας” και δέχεται σφυροκόπημα από όλες τις πλευρές» τόνισε στο χαιρετισμό τους, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος στα μεγάλα θέματα με τα οποία σήμερα είναι αντιμέτωποι οι δήμοι, όπως η ενεργειακή κρίση, το τέλος ταφής, η γραφειοκρατία, η αβεβαιότητα των διεθνών εξελίξεων κ.ά.
Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση περιμένει επίσης από την κυβέρνηση «συγκεκριμένες δεσμεύσεις-απαντήσεις».
Από την πλευρά του ο α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «όλοι μαζί, κυβέρνηση-αυτοδιοίκηση», πρέπει να αναζητήσουν τρόπο στο πώς «θα απαντήσουμε στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Επίσης ζήτησε να προχωρήσει επιτέλους ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του κράτους, η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η κατάρτιση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας.
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας, επισήμανε τις επιπτώσεις στα έργα των δήμων από την αύξηση του κόστους των υλικών, ενώ αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είπε ότι οι δήμοι πρέπει να είναι έτοιμοι για την υποδοχή προσφύγων. Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται αυτή την ώρα με τοποθετήσεις δημάρχων και θα ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα.
dikaiologitika.gr