Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά - Πως θα τα εκτυπώσετε

30/04/2022
239 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ξεκινά σήμερα η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με 7.200.000 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων να πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Μαΐου - Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ έφτασε για περίπου 7.200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινά σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου 2022 την ηλεκτρονική αποστολή των νέων εκκαθαριστικών. Σταδιακά τις επόμενες ημέρες θα τα λάβουν όλοι οι υπόχρεοι πολίτες, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Μαΐου. Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ έτους 2022 αναμένεται να εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2022 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2023. Ωστόσο για ακόμη μία χρονιά όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό του φόρου δεν θα έχει καμία πρόσθετη έκπτωση.

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκαλυφθεί και το τελικό ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μετά τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αλλά και την αύξηση των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών. Από το σύνολο των περίπου 7.200.000 ιδιοκτητών ακινήτων ΕΝΦΙΑ άνω του 1 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 6.200.000 ιδιοκτήτες, από τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει συνολικά όσα και πέρυσι, δηλαδή 2,58 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί ότι από τις αλλαγές σε κλίμακες, αφορολόγητα, συντελεστές και εκπτώσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες θα έχουν μείωση ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 900.000 ιδιοκτήτες θα λάβουν εκκαθαριστικό με αμετάβλητο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, 320.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω φόρο.

Ωφελημένοι είναι όσοι έχουν μικρές και μεσαίες περιουσίες, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους αυξήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2022. Αυτό διότι μειώθηκαν από εφέτος οι βασικοί συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων και διευρύνθηκαν-συγχωνεύτηκαν τα κλιμάκια. Ετσι, ακόμη και αν κάποιος μεταφέρεται σε υψηλότερο κλιμάκιο, λόγω της αύξησης της τιμής ζώνης της περιοχής του, θα πρέπει (βάσει των δημοσιευμένων παραδειγμάτων του υπουργείου Οικονομικών) να δει μείωση του φόρου σε σύγκριση με πέρυσι.


ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet για να μπείτε στην εφαρμογή.

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADEΚάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
  • Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.


reader.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ