Νέες παρεμβάσεις στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο των ενεργεία, όσο και των συνταξιούχων -μέσω του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων- βρίσκονται στο τραπέζι.
Φορέας αυτών των παρεμβάσεων αναμένεται να είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στο οποίο είναι ασφαλισμένοι κοντά στους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 300.000 είναι εν ενεργεία και επιπλέον 300.000 είναι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβριο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προεξόφλησης μερισμάτων (σ.σ. πρόκειται για ένα τύπο "επικουρικής” πέραν εκείνης που πληρώνει το τέως Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων -ΤΕΑΔΥ) και σε παλαιότερους συνταξιούχους, αλλά και το ενδεχόμενο παροχής δανείων σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.
Υπενθυμίζεται από τις αρχές Μαίου το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχει δώσει τη δυνατότητα προεξόφλησης σε 12μηνη βάση σε όλους όσους βγαίνουν στη σύνταξη αλλά και δυνατότητα 9μηνης προεξόφλησης σε όσους είχαν βγει στη σύνταξη το προηγούμενο τρίμηνο.
Καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr αναφέρουν από τους περίπου 1.900 δημοσίους υπαλλήλους που βγήκαν στη σύνταξη τελευταία, γύρω στους 200 (δηλαδή κοντά 1 στους 10) αιτήθηκαν 12μηνη προεξόφληση των μερισμάτων τους. Δηλαδή αιτήθηκαν να εισπράξουν "έναντι” τα μερίσματα των επόμενων 12 μηνών.
Σημειώνεται πως η δυνατότητα της 12μηνης προεξόφλησης θα παραμείνει "ανοιχτή” για εκείνους που θα βγουν μελλοντικά στη σύνταξη, δηλαδή δεν πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο με μία ορισμένη προθεσμία.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά εφόσον -έως τον τέλος Σεπτεμβρίου - ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων τα οποία έχει προϋπολογίσει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων δεν διατεθεί για την προεξόφληση μερισμάτων στους νέους συνταξιούχους, τότε θα εξεταστεί η χρήση τους και προς άλλες δύο κατηγορίες ασφαλισμένων -μελών του εν λόγω Ταμείου.
- Η πρώτη κατηγορία είναι εκείνη στην οποία ανήκουν όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν το τελευταίο 6μηνο. Δηλαδή εκείνο που ενδεχομένως θα εξετασθεί είναι να μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος βγήκε στη σύνταξη πχ το 2022 ή και νωρίτερα, να λάβει, εφόσον το χρειάζεται (πχ για λόγους υγείας) να λάβει "έναντι” τα μερίσματα των επόμενων έως και 12 μηνών.
- Η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνη στην οποία ανήκουν οι ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, εκείνο το οποίο πιθανόν να εξετασθεί είναι να μπορεί ένας εν ενεργεία υπάλληλος να λάβει "έναντι” πχ τρεις μισθούς (κάτι που αντιστοιχεί σε ποσό ακόμα και 4.000 ευρώ) υπό τη μορφή δανείου, το οποίο θα μπορεί να εξοφλήσει τμηματικά στο μέλλον μέσω δόσεων (με τόκο 4%) - παρακρατήσεων στο μισθό τους. Ένα τέτοιο μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως να αφορά καταρχάς συγκεκριμένες κατηγορίες εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.
Σε σχέση με το μισθολογικό ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως επίκειται από το 2024 η αναμόρφωση του μισθολογίου με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς, με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά. Συγκεκριμένα, το εν λόγω επίδομα θα πάει από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ, από 70 ευρώ για τα δύο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα 170 για όσους έχουν τρία παιδιά, ενώ για όσους έχουν τέσσερα θα πάει στα 220 ευρώ.
Επίσης η νέα αξιολόγηση θα συνδεθεί −για πρώτη φορά− και με τις αμοιβές στο Δημόσιο (δηλαδή με το μισθολογικό σκέλος). Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, προ ημερών, δήλωσε πως η αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο για να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας και πως είναι ανοιχτός στη "διεύρυνση" των εν λόγω παροχών. Περαιτέρω, το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει ρητά "ετήσια αξιολόγηση που συνδέεται με αμοιβές και στόχους"
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανεξέτασης των ειδικών μισθολογίων, όπως των ενόπλων δυνάμεων και των γιατρών.
capital.gr