Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Για 2o καλοκαίρι, οι μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ δίνουν "ανάσα" στο δύσκολο έργο της διάσωσης στα νησιά

28/06/2024
410 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Πριν λίγες ημέρες ημέρες το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε για περιστατικό παρ’ολίγον πνιγμού στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Η άμεση ανταπόκριση από διασώστη – μοτοσικλετιστή του ΕΚΑΒ είχε ως αποτέλεσμα η γυναίκα να μεταφερθεί άμεσα σε υγειονομική δομή και να σωθεί η ζωή της. Εάν το ίδιο περιστατικό συνέβαινε ένα καλοκαίρι προηγούμενων ετών, η έκβαση πιθανόν να μην ήταν θετική, εξαιτίας ελλείψεων και καθυστερήσεων στους χρόνους διακομιδής από τα ασθενοφόρα σε προορισμούς με υψηλή τουριστική κίνηση.

Το ΕΚΑΒ επιδιώκει την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη σε προνοσοκομειακή φροντίδα των νησιών, της Χαλκιδικής η οποία κάθε καλοκαίρι «βουλιάζει» από επισκέπτες, καθώς και άλλων δημοφιλών για διακοπές προορισμών. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η μετακίνηση διασωστών – μοτοσικλετιστών από το ΕΚΑΒ της Αθήνας προς τουριστικές περιοχές – μια πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου – μειώνει τους χρόνους ανταπόκρισης, προσφέροντας πραγματική βοήθεια στις αυξημένες ανάγκες.

Οι διασώστες με τις μηχανές τους, έχουν μετακινηθεί στην Κω, την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη αλλά και τη Χαλκιδική (3 μοτοσικλέτες), προκειμένου να προσφέρουν έγκαιρη και αποτελεσματική επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, ενισχύοντας και συνεπικουρώντας τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Αντίστοιχα μέσα στον Ιούλιο, θα ενισχυθούν με Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ η Τήνος και η Σύρος. Ταυτόχρονα, Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης επιχειρούν ήδη εκτός της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ρόδο, στο Βόλο, στην Κέρκυρα αλλά και στην περιοχή της Τούζλα, στην Καβάλα, με ιδιαίτερα αξιόλογη προσφορά. Αναμένεται δε η ενεργοποίηση και άλλων μόνιμων τομέων Μοτοσικλετών, μέσα στο επόμενο μήνα, και συγκεκριμένα στη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, τα Χανιά και τη Μυτιλήνη, ενώ θα ενισχυθούν περαιτέρω οι τομείς Ρόδου, Ηρακλείου και Βόλου.

Ο υπεύθυνος Μοτοσικλετών Ταχείας Απόκρισης ΕΚΑΒ, κ. Απόστολος Δάμκαλης, τονίζει το υψηλό αίσθημα προσφοράς των διασωστών, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητοι στις τοπικές κοινωνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και εκτός του ωραρίου βάρδιάς τους θα σπεύσουν κοντά σε επείγον περιστατικό εφόσον χρειαστεί.

Παράδειγμα ένα τροχαίο που σημειώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, ξημερώματα, στην Κω. Μηχανή συγκρούστηκε με ποδήλατο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού του ποδηλάτου. Στο ατύχημα, έφτασε πρώτα ο μοτοσικλετιστής του ΕΚΑΒ, ο οποίος μαζί με άλλον διασώστη που ήταν κοντά στον τρόπο του ατυχήματος του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να τον παραλάβει ασθενοφόρο.

Ο εξοπλισμός των Μοτοσικλετών Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, περιλαμβάνει κιτ αντιμετώπισης τραυμάτων και εγκαυμάτων, κιτ τοκετού,κιτ διαχείρισης αεραγωγού και αερισμού για όλες τις ηλικίες (βρέφη, παιδιά και ενήλικες), αυτόματο απινιδωτή (AED), ηλεκτροκαρδιογράφο (με δυνατότητα αποστολής του καρδιογραφήματος στον Ιατρό του Συντονιστικού Κέντρου), φιάλη οξυγόνου. Επομένως, οι διασώστες μπορούν να παρέμβουν σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος περιστατικών, σώζοντας ζωές.

Η αγωνία για την επάρκεια των ασθενοφόρων σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας είναι δεδομένη κάθε χρόνο. Από πέρυσι το καλοκαίρι μπήκε σε εφαρμογή μια νέα μεταρρύθμιση για τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τομείς ΕΚΑΒ. Πρόκειται για την αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μικτά πληρώματα. Οδηγούν το ασθενοφόρο και μαζί επιβαίνει διασώστης για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Αυτή η δυνατότητα αξιοποιείται και εφέτος το καλοκαίρι.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑΒ, για πρώτη φορά απόφοιτοι του ΙΕΚ μπορούν να κάνουν αμισθί την πρακτική τους ως πλήρωμα ασθενοφόρου. Πρόκειται για ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι σε περιόδους εκτάκτων ή αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, κατά τις οποίες το προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί για τη στελέχωση των ασθενοφόρων του, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ η στελέχωση των πληρωμάτων του να συμπληρώνεται, ανά πλήρωμα, με έναν σπουδαστή του ΙΕΚ ΕΚΑΒ που πραγματοποιεί την πρακτική άσκησή του, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το θεωρητικό σκέλος των σπουδών του.


ygeiamou.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ανώνυμος
Ανώνυμος 28/06 - 16:17
Νοσοκομειο Κω
Ηρωες πραγματικοι Ακουσα σημερα τον τραγικο Χρυσοπουλο στον Πατση Τι λες ρε Καραμητρο που ολα βαινουν καλως στο νοσοκομειο που διοικεις? Ολα ειναι ενα τεραστιο χαλι ντροπη σου ρε ουστ να φυγετε τα διαλυσατε ολα

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ