Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

«Κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ακίνητα - Ποιοι και πότε θα ωφεληθούν

29/12/2022
46 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Οι όποιες αναπροσαρμογές γίνουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με το νέο έτος, θα επιφέρουν μείωση και στον ΕΝΦΙΑ αλλά όχι για τον φόρο που αφορά το 2023.

Σημειώνεται ότι οι δήμοι της χώρας μπορούν να προβούν, από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 20 Ιανουαρίου 2023, στην υποβολή αιτιολογημένης γνωμοδότησης για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. 


Τα στοιχεία που θα προσκομιστούν, θα εξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι όποιες «διορθώσεις» για υψηλές τιμές ζώνης θα γίνουν μετά τις 20 Ιανουαρίου. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία όμως δεν θα φανεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα του 2023. 

Αν και αυτό αναμένεται να εκδοθεί τον Μάρτιο του 2023, δεν θα «περιλαμβάνει» τον πιθανό νέο υπολογισμό των αντικειμενικών. 


Σύμφωνα με διάταξη του ΥΠΟΙΚ, ο ΕΝΦΙΑ του 2023 υπολογίζεται και επιβάλλεται με βάση τις τιμές ζώνης, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Συνεπώς, οι όποιες μειώσεις γίνουν, δεν θα αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2023 αλλά προφανώς τον φόρο της επόμενης περιόδου.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, στα σχέδια της κυβέρνησης για τις φορο-μειώσεις της ερχόμενης τετραετίας είναι και νέο «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ. Η επικείμενη ένταξη 2.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ωστόσο θα επιστραφεί στους φορολογούμενους, με περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.


Τονίζεται ότι δήμοι της χώρας αναμένεται να υποβάλλουν προτάσεις και μετά την Πρωτοχρονιά για μειώσεις στις τιμές ζώνης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων. Με πρόταση που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τις δημοτικές παρατάξεις και θα κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ζητείται η μείωση τουλάχιστον στο μισό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, μετά την αναπροσαρμογή των τιμών που ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022 από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, και προκάλεσαν εκτίναξη των τιμών εκκίνησης σε όλες τις ζώνες του δήμου.


dikaiologitika.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ