Το θέμα της καταπολέμησης του Δάκου, συζητήθηκε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον κ. Μηνά Κιάρη από την Δύναμη Αλλαγής, να ζητά από το Δημ. Σ/λιο να διεκδικήσει ο Δήμος της αρμοδιότητα για τους σχετικούς ψεκασμούς, καθώς η Περιφέρεια δεν μπορέι αν ανταποκριθεί και το πρόβλημα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Αναλυτικά, ο κ. Κιάρης, δήλωσε: «Το θέμα της καταπολέμησης του δάκου ελιάς, έρχεται κάθε χρόνο ως τυπικό θέμα για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο αν αποδέχεται το πρόγραμμα της Περιφέρειας ή όχι, αλλά μόνο τυπικό θέμα δεν είναι. Είναι πολύ ουσιαστικό και σχετίζεται άμεσα με το εισόδημα εκατοντάδων συνδημοτών μας, που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος. Είναι κοινή ομολογία, όλων όσων ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, ότι τα τελευταία χρόνια η καταπολέμηση του δάκου, δεν γίνεται όπως έπρεπε. Η Περιφέρεια, αδυνατεί να βρει ανάδοχο γι’ αυτό το έργο προκειμένου να ξεκινήσει η δακοκτονία στην ώρα της, με αποτέλεσμα να γίνονται οι ψεκασμοί αργά το καλοκαίρι και όχι από τον Ιούνιο, όπως κανονικά πρέπει και όπως είναι φυσικό, είναι πλέον αναποτελεσματικοί (οι ψεκασμοί).
Το Υπουργείο από την πλευρά του αδυνατεί, διαχρονικά, να αντιληφθεί το πρόβλημα και να πάρει αποφάσεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης. Επίσης, το γεγονός ότι το έργο της καταπολέμησης του δάκου, γίνεται από ανάδοχο ενιαία για όλο το νομό, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Εμείς λοιπόν προτείνουμε το έργο της δακοκτονίας να το αναλάβει ο Δήμος.
Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ήταν άλλωστε μία από αυτές που προβλέπονταν από τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη, να περάσει στους Δήμους.
Τουλάχιστον στους νησιωτικούς δήμους, αυτό μπορεί να γίνει. Οι νησιωτικοί Δήμοι έχουν ιδιαιτερότητες ακριβώς λόγω της νησιωτικότητας και δεν είναι το έργο τόσο απλό όπως πιθανόν στους χερσαίους νομούς, όπου εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος της Κω έχει στελεχωμένο και οργανωμένο γραφείο αγροτικής ανάπτυξης και μπορεί να αναλάβει το έργο. Η πρόταση λοιπόν, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών να εκχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα στο Δήμο Κω και βέβαια το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και τροφίμων, να εκχωρήσει τους αντίστοιχους πόρους που εισπράττει από τους ελαιοπαραγωγούς που πληρώνουν όταν βγάζουν λάδι στα ελαιοτριβεία και θέλουν να έχουν την ανάλογη ανταπόδοση. Αυτό μπορεί πλέον να γίνει εύκολα λόγω της ηλεκτρονικής οργάνωσης του κράτους τα τελευταία χρόνια, αφού το Κράτος ξέρει τι εισπράττει από την Κω σαν τέλος αντιμετώπισης του δάκου και μπορεί να το αποδώσει στο Δήμο.
Είναι καιρός πια να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη διεκδίκηση, γιατί το πρόβλημα είναι πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια και κάποιοι πρέπει να ακούσουν και να αναλάβουν, ο καθένας τις ευθύνες που τους αναλογούν».