Οι επιπτώσεις ενός χαμένου καλοκαιριού θα βάραιναν δυσανάλογα τη νότια Ευρώπη, αφού η ύφεση θα είναι γενικά βαθύτερη όπως και πέρυσι και η δημοσιονομική κατάσταση θα είναι ασθενέστερη σε σχέση με τις χώρες του Βορρά, επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Η Morgan Stanley θεωρεί ότι το σημείο-κλειδί για να ανοίξει η Ευρώπη είναι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με μέτρα όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο οίκος εξηγεί ότι θα απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων με υψηλότερους ρυθμούς σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιουργώντας περιθώρια για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο.
Επιπλέον, το πρόγραμμα αγορών ομολόγων PEPP θα μπορούσε να επεκταθεί, για παράδειγμα έως τον Ιούνιο του 2022. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Ε.Ε. θα καλούνταν να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα μέσω μίας δεύτερης δόσης του SURE.
Παρότι το βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου εκτιμά ισχυρή ανάκαμψη φέτος στην Ευρώπη, τα επίμονα υψηλά και αυξανόμενα κρούσματα και ο απογοητευτικός ρυθμός των εμβολιασμών δημιουργούν κινδύνους και παραθέτει δύο εναλλακτικά πιο απαισιόδοξα σενάρια.
Στο πιο ήπιο αρνητικό σενάριο, ο ρυθμός των εμβολιασμών διπλασιάζεται κατά το δεύτερο τρίμηνο, επιτρέποντας το άνοιγμα των οικονομιών κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και οδηγώντας σε ένα αδύναμο καλοκαίρι, όπως εκείνο του 2020. Στο σενάριο αυτό, ο οίκος έχει συνυπολογίσει και την υιοθέτηση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Εάν το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η Ισπανία και η Ελλάδα θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι, αφού οι επιπτώσεις υπολογίζονται στο 2-3% του ετήσιου ΑΕΠ.
Στο πιο έντονα αρνητικό σενάριο, η Morgan Stanley υποθέτει ότι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι αυστηρότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα κρούσματα παραμένουν επίμονα υψηλά και τα προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων δεν επιτρέπουν την επιτάχυνση από τα τρέχοντα επίπεδα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να μην υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία για τα ταξίδια, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση της καραντίνας κατά την επιστροφή τους. Σε αυτό το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το ήπια αρνητικό σενάριο, με το εγχώριο ΑΕΠ να χάνει 4,1%.
Πηγή: euro2day.gr