Μετά το μοναδικό έργο «ψάλτες της Κω» που παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό στο «ΒτΚ», ο γνωστός φιλόλογος, συγγραφέας Μανόλης Χατζηγιακουμής, προσφέρει στον πολιτισμό της Κω, ένα μεγάλης πολιτιστικής αξίας έργο, με τίτλο «Μουσικός θησαυρός της Κω»..
Πρόκειται για ένα ογκώδες επιμελημένο έργο, που αποτελείται από ένα τόμο με φωτογραφίες των αφηγητών και άλλα, 12 ψηφιακούς δίσκους διαρκείας 11,5 περίπου ωρών και 3 δίσκους επιλογές. Οι ψηφιακοί δίσκοι αποτελούν επιλογή από ηχογραφήσεις που έγιναν αό τον συγγραφέα τα έτη 1964-1968, με το ερασιτεχνικό γερμανικό μαγνητόφωνο του (Grudig). Οι ηχογραφήσεις αυτές διασώζουν την δημοτική μουσική της υπαίθρου όλων των χωριών της Κω. Αποκριάτικα, του γάμου, μοιρολόγια, στοιχοπλακιές, μια εκδοχή του Ερωτόκριτου κ.α.
Διασώθηκαν έτσι λαϊκές παραδόσεις της Κω, με διπλή μάλιστα παράδοση εκφοράς ασματική/τραγουδιστική και απαγγελτική/ραψωδική, η οποία παραπέμπει απ’ ευθείας στην όμοια ασματική – ραψωδική των Ομηρικών επών (όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Ανδριανόπουλος).
Ο ίδιος ο συγγραφέας, στον πρόλογό του, τονίζει «Η συγκεκριμένη δεκαετία για την Κω (1960-70) ήταν μια ιστορικά «παραδοσιακή» εποχή. Η έως πρόσφατα Οθωμανική και Ιταλική κατοχή επιπλέον της μεγάλης απόστασης από τον εθνικό κέντρο, κράτησε και μετά την ενσωμάτωση (1948) του τοπικό προφορικό πολιτισμό εξαιρετικά ζωντανό, αυθεντικό και αναλλοίωτο».
Ειδικό αφιέρωμα για την έκδοση, έκανε στις 16 Οκτωβρίου 2022 και ο Δημ. Δουλγερίδης στην εφημερίδα «Νέα».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μεγαλειώδες αυτό έργο, έγινε με δαπάνη του συγγραφέα, χωρίς καμία απολύτως οικονομική στήριξη από Δήμο ή Περιφέρεια. Θα πρέπει όμως και ο Δήμος Κω, να βρει τρόπο, ώστε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη όλων των πολιτών της Κω για το έργο του διακεκριμένου και γνωστού ανά το Πανελλήνιο συμπατριώτη μας.
Ανδρέας Ι. Χατζημιχαήλ