Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Συντάξεις: Αναδρομικά έως €4.000 σε 370.000 δικαιούχους

08/05/2024
1596 Εμφανίσεις
7 Σχόλια

Νέος γύρος πληρωμών και αναδρομικών σε ομάδες συνταξιούχων που έμειναν εκτός επανυπολογισμού συντάξεων

Αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους με ποσά έως 4.000 ευρώ – που αφορούν τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018 – θα δοθούν στην περίπτωση που από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο εκδοθεί θετική απόφαση για τους απόμαχους της δουλειάς. Παράλληλα έρχεται νέος γύρος πληρωμών και αναδρομικών σε ομάδες συνταξιούχων που έμειναν εκτός επανυπολογισμού συντάξεων.

Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ  έγινε στις 17 Απριλίου 2024 και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι στο καλοκαίρι. Αν η απόφαση του ΑΕΔ εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα δώρα.


Όσοι δικαιωθούν θα λάβουν αναδρομικά

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν. Αν η απόφαση του ΑΕΔ δικαιώσει τους συνταξιούχους, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να επισπεύσει τις πληρωμές σε όσους έχουν αγωγές και αφετέρου να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με άλλους 900.000 συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια επειδή εκτίμησαν ότι θα πάρουν πίσω τις μειώσεις που κρίθηκαν παράνομες με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα δώρα έχει παγώσει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των δώρων, οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους. Υπογραμμίζεται ότι τα δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων είναι αντισυνταγματική.


Νέες πληρωμές

Την ίδια ώρα από τον ΕΦΚΑ ετοιμάζονται και νέες πληρωμές σε συνταξιούχους που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός επανυπολογισμού. Τέτοιες είναι ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα Ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που κατέβαλαν καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.

Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς, ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντος συζύγου. Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Πηγή: Τα Νέα

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 7
Φωτης Μαμαης
Φωτης Μαμαης 12/05 - 16:54
Σας μαθαμε
Πατριδοκαπηλοι....Εθνοκαπηλοι και ολα τα συνωνυμα σας μαθαμε...καθε μερα που περναει ολο και καποιοι εγκαταλειπουν τα τα εγκωσμια προς οφελος σας.....
Ανώνυμος
Ανώνυμος 10/05 - 18:00
Επικουρικα αναδρομικα
Οση δεν καναμε αγογεσ θα παμε στα ευροαηκα δηκαστιρια γιατη μασ ειχανε πη να μην κανουμε αγογεσ γιατη.ονομσ εινε για ολουσ
Ανώνυμος
Ανώνυμος 10/05 - 17:57
7 χρόνια και ακόμα περιμένουμε
7.8 χρονια και ακόμα παραπέρα
Ανώνυμος
Ανώνυμος 10/05 - 17:40
Epikurika anadhromoka
Tha pame sta evropaika dhikastiria osi dhen kaname agoges ihane pi na min kanume agoges oti o nomos ine ia olus
ΑνώνυμοςΣτεφανος ΚΑΛΑΡΩΝΗΣ
ΑνώνυμοςΣτεφανος ΚΑΛΑΡΩΝΗΣ 09/05 - 22:44
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Ντροπή σας
ΑνώνυμοςΣτεφανος ΚΑΛΑΡΩΝΗΣ
ΑνώνυμοςΣτεφανος ΚΑΛΑΡΩΝΗΣ 09/05 - 22:42
Συνταξιούχος ΔΕΗ
ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΝΑ ΤΟΥΣ. ΠΕΡΙΠΑΙΖΟΥΝ
Να πάει το βουνό στον Μωάμεθ.
Να πάει το βουνό στον Μωάμεθ. 09/05 - 14:06
Συντάξεις για αναδρομικά.
Από το ένα ψέμα στο επόμενο ψέμα.να περνά ο καιρός.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ