Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Γιατί ιδρώνουν τα πόδια μας; Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό...

07/05/2022
85 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που βρίσκονται πίσω από την εφίδρωση και τρόπους αντιμετώπίσης της κατάστασης.

Αν και αποτελεί ένα είδος ταμπού για να το συζητήσεις με τους φίλους σου, η εφίδρωση των ποδιών δεν είναι μία κατάσταση για την οποία πρέπει να ντρέπεσαι. Σίγουρα δεν είναι μία ευχάριστη αίσθηση, ούτε ένας λόγος για να κάνεις πλάκα, παρόλα αυτά δεν πρέπει να το αμελήσεις, ψάχνοντας το γιατί συμβαίνει αυτό, ώστε να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Γιατί ιδρώνουν τα πόδια;


Όπως εξηγεί η Emily Splichal, ποδίατρος στη Νέα Υόρκη, οι πιο συχνές αιτίες της εφίδρωσης αποτελούν τα κλειστά παπούτσια, οι υψηλές θερμοκρασίες, το στρες και το άγχος, με τη Deanne Robinson, πιστοποιημένη δερματολόγο να συμφωνεί πως συχνά οι κάλτσες και τα παπούτσια δεν επιτρέπουν στα πόδια μας να αναπνέουν. Συνεπώς, αν η εφίδρωση οφείλεται σε έναν από τους παραπάνω λόγους, δεν μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Φυσικά, δεν αποτελούν οι μοναδικοί, καθώς όπως εξηγεί ο ποδίατρος Miguel Cunha, η εφίδρωση των ποδιών, αν και σπάνια, μπορεί να οφείλεται σε μία κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία. Όπως ορίζει το Mayo Clinic, η υπεριδρωσία προκαλεί έντονη εφίδρωση σε περιοχές όπως τις μασχάλες, το πρόσωπο, τα χέρια ή και τα πόδια, ακόμα κι αν το άτομο δεν έχει βρεθεί σε καμία από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις. "Τα άτομα με υπεριδρωσία ιδρώνουν σε σημείο που η ενυδάτωση μπορεί κυριολεκτικά να 'τρέχει' από τα πόδια τους", αναφέρει ο δρ Cunha. Παράλληλα, ο ποδίατρος εξήγησε πως η υπεριδρωσία συνήθως συνδέεται με την πάθηση του διαβήτη, του θυρεοειδούς, την εμμηνόπαυση και ορισμένa φάρμακα.

Πώς θα απαλλαγείς από τον ιδρώτα στα πόδια;

Αν πράγματι ο ιδρώτας οφείλεται σε έναν από τους λόγους που παραθέσαμε στην αρχή, τότε υπάρχουν τρόποι ώστε να μειώσεις το φαινόμενο. Αρχικά, καλό είναι να πλένεις καθημερινά τα πόδια σου, με σαπούνι και νερό και να θυμάσαι να τα στεγνώσεις καλά. Όπως εξηγεί η γιατρός Robinson, το να διατηρείς στεγνά τα πόδια είναι πολύ σημαντικό γιατί το βρεμένο δέρμα σε συνδυασμό με τα κλειστά παπούτσια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βακτηρίων και μυκητιάσεων, όπως συμβαίνει με τους αθλητές. Στη συνέχεια προτίμησε κάλτσες και παπούτσια που επιτρέπουν στο δέρμα σου να αναπνέει. Τα υλικά που συνήθως απορροφούν την υγρασία είναι τα καλύτερα, όπως για παράδειγμα ο πολυεστέρας και το νάιλον σε ό,τι αφορά τις κάλτσες, ενώ στα παπούτσια προτίμησε εκείνα που στεγνώνουν γρήγορα όπως αυτά με το πλέγμα. Παράλληλα, μπορείς πάντα να έχεις μαζί σου ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες, από τη στιγμή που γνωρίζεις το πρόβλημα. Από την άλλη, μπορείς να δοκιμάσεις προϊόντα, όπως αποσμητικά και αντι-μυκητιακά που θα κρατήσουν τα πόδια σου στεγνά.

Σημαντικό να προσέξεις πως οι παραπάνω λύσεις όχι μόνο καταπολεμούν την αίσθηση των ιδρωμένων ποδιών, αλλά και τη μυρωδιά που συνοδεύεται με αυτή. "Ο ιδρώτας δεν μυρίζει από μόνος του. Είναι η αλληλλεπίδραση του ιδρώτα με τα βακτήρια στο δέρμα που δημιουργεί αυτή τη δυσάρεστη οσμή που τη συνδέουμε με τα ιδρωμένα πόδια", εξηγεί η δρ Robinson, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να διατηρήσεις τα πόδια σου στεγνά.

Ωστόσο, αν δεις πως οι παραπάνω συμβουλές δεν βοηθούν την κατάσταση, με αποτέλεσμα η έντονη εφίδρωση να εξακολουθεί να υπάρχει, σε συνδυασμό με πόνο και ξεφλούδισμα, οφείλεις να συμβουλευθείς έναν πιστοποιημένο και εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να κινηθείς, ανάλογα με την κατάστασή σου. 


shape.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ