Συχνά η συζήτηση γύρω από τα αντισυλληπτικά αφορά στο τι μπορεί να συμβεί όταν ξεκινήσεις τη χρήση ως μέθοδο αντισύλληψης, ωστόσο λίγες είναι οι φορές που συζητάμε για το τι συμβαίνει όταν τα σταματήσεις για δικούς σου λόγους.
Τα αντισυλληπτικά αποτελούν τη δεύτερη πιο διαδεδομένη μέθοδο αντισύλληψης από το 2019, συνεπώς καταλαβαίνουμε πως ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών στον κόσμο κάνει χρήση. Αν για χρόνια βρισκόσουν κι εσύ στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με το Mayo Clinic, μπορείς να σταματήσεις όποτε θέλεις τη χρησή - φυσικά για παν ενδεχόμενο το προτιμότερο είναι να συμβουλευθείς τον γυναικολόγο σου.
Πιθανές παρενέργειες
Αλλαγή στον κύκλο σου
Αν και πολλές γυναίκες μπορεί να μην εντοπίσουν κάποια αλλαγή στην περίοδό τους όταν σταματήσουν τα αντισυλληπτικά, άλλες μπορεί να έχουν άστατο κύκλο για λίγο καιρό. Σύμφωνα με τη γυναικολόγο, Kerry-Anne Perkins, προκειμένου ο κύκλος να σταθεροποιηθεί, μπορεί να περάσει και ένας χρόνος. Ειδικότερα, αν έπαιρνες τα αντισυλληπτικά για να σταθεροποιήσεις τον κύκλο σου, είναι πιθανό να επιστρέψουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που είχες πριν τα ξεκινήσεις, εξηγεί η γιατρός. Από την άλλη, δεν είναι παράξενο να έχεις αλλαγές στη ροή και στη διάρκεια της περιόδου σου, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της χρήσης των αντισυλληπτικών είχες μικρότερη διάρκεια.
Αλλαγές στο βάρος
Αν και μία έρευνα από το 2014 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Women's Health μελέτησε το αν υπάρχει αλλαγή στο βάρος μετά τη λήξη της χρήσης βάσει της πεποίθησης που υπάρχει, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το χάπι δεν συνδέεται με βραχυπρόθεσμες αλλαγές. Ωστόσο, αν αυτό συμβεί δεν μιλάμε για παραπάνω από μισό κιλό τον χρόνο. Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί η γυναικολόγος Perkins, "κάποιες γυναίκες κάνουν κατακράτηση υγρών ενώ παίρνουν το χάπι, επομένως αν συμβαίνει αυτό για εσένα, μπορεί να χάσεις λίγα κιλά αφού το κόψεις. Άλλοι μπορεί να κάνουν κατακράτηση αφού το κόψουν, εξαιτίας προσωρινών ορμονικών διαταραχών. Ξανά, δεν θα είναι παραπάνω από 1 κιλό". Επιπλέον, θυμήσου πως είναι φυσιολογικό να έχεις αλλαγή στην όρεξή σου ως αποτέλεσμα της ορμονικής ανισορροπίας που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του βάρους σου.
Ορμονικές διαταραχές
Είναι επόμενο αφού σταματήσεις να παίρνεις τα αντισυλληπτικά να παρατηρήσεις αλλαγές στο δέρμα σου και στα μαλλιά σου, εξαιτίας της προσωρινής ορμονικής ανισορροπίας. Η ακμή είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα, όπως και η απώλεια των μαλλιών, όπως υπογραμμίζει η δρ Perkins.
Επίπεδα γονιμότητας
Αν σταμάτησες τα αντισυλληπτικά, προκειμένου να ξεκινήσεις προσπάθειες για να μείνεις έγκυος, είναι λογικό να αγχώνεσαι και να αναρωτιέσαι για τη γονιμότητά σου. Σύμφωνα με μία έρευνα από το 2018, το να κόψεις τα αντισυλληπτικά χάπια δεν καθυστερεί ή επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό τα επίπεδα γονιμότητας να είναι πιο χαμηλά από τότε που ξεκίνησες να τα παίρνεις, αν μιλάμε για χρόνια.
Αλλαγές στη διάθεση
Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σωματικές αλλαγές, παρά συναισθηματικές κατά τη λήξη της χρήσης. Όμως, αν την περίοδο που έκανες χρήση, αντιμετώπιζες αλλαγές στη διάθεση και είχες συναισθηματική ανισορροπία, τότε αυτό ίσως σταματήσει όταν κόψεις τα χάπια. Από την άλλη, αν είχες συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και συχνές αλλαγές στη διάθεσή σου πριν ξεκινήσεις τα χάπια, είναι πιθανό οι συνθήκες αυτές να επανέλθουν κατά τη λήξη της χρήσης.
Αλλαγή στη λίμπιντο
Αν και οι απόψεις διίστανται μία έρευνα από το 2012 έδειξε πως ίσως υπάρχει μία μικρή σύνδεση ανάμεσα στα ορμονικά αντισυλληπτικά και τη μειωμένη λίμπιντο, χωρίς όμως τα αποτελέσματα να αποτελούν επαρκή. Ωστόσο, όπως εξηγεί η δρ Perkins, αν είχες μειωμένη σεξουαλική διάθεση ενώ χρησιμοποιούσες τα χάπια, ίσως μετά νιώθεις μεγαλύτερη όρεξη και έχεις υψηλότερη λίμπιντο.
Σε κάθε περίπτωση αν σκέφτεσαι να σταματήσεις να παίρνεις τα αντισυλληπτικά χάπια για τους δικούς σου λόγους, οφείλεις να το συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου, με τον οποίο μπορείς να είσαι σε επικοινωνία και κατά τη διάρκεια της λήξης, ώστε να είσαι σίγουρη για το αν τα συμπτώματα που βιώνεις είναι φυσιολογικά.
shape.gr