Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα όσα προκύπτουν από την συνέντευξη μας με την πολιτευτή της ΝΔ στα Δωδεκάνησα και υπεύθυνη του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών κα. Ελένη Μαυρόγαλου. Η συμπατριώτισσα μας από την Πάτμο μιλά για το ρόλο του Μητρώου στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, την επανεκκίνηση του τουρισμού μετά την πανδημία , την αναβάθμιση των δομών υγείας στα νησιά καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε κάθε επίπεδο.
ΒτΚ: Είστε υπεύθυνη του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Ποιος ο ρόλος του του στη νέα εποχή και πως συνεισφέρετε εσείς ουσιαστικά;
Ε. Μ: Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ένα καινοτόμο και πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημα που επιδιώκει από την πρώτη στιγμή να συνδέσει την κοινωνία με την πολιτική.
Σκοπός του Μητρώου είναι η ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας με στελέχη που μέσα από την εμπειρία και το γνωστικό τους πεδίο θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση πολιτικών και θα αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν συνεχώς. Είναι μία δυναμική, ανοιχτή διαδικασία που συνυπάρχει με τους υπόλοιπους μηχανισμούς του κόμματος και η προσφορά του μέσω δράσεων στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας μόνο θετικό πρόσημο θα έχουν για τους συμπολίτες μας.
Από τα τέλη του 2019 γίνεται μία ουσιαστική επανεκκίνηση του Μητρώου, τόσο με την σύσταση του Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης απο τη Γραμματεία Οργανωτικού, όσο και με τον ορισμό Συντονιστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Προσωπικά, έχω την χαρά και την τιμή να έχω αναλάβει τον Συντονισμό του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες), μίας απαιτητικής μεν πολυνησιακής Περιφέρειας, με ικανότατα, όμως, στελέχη που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών και επιδεικνύουν ήδη μία θαυμαστή διάθεση προσφοράς στον τόπο τους. Κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο, πολλώ δε μάλλον αισιόδοξο για το μέλλον και καθιστά το έργο μας μία πολύ δημιουργική πρόκληση. Ευτυχώς με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι τηλεδιασκέψεις έχουν ξεκινήσει και ήδη οι πρώτες μας προτάσεις, για ζητήματα που αφορούν στα νησιά μας έχουν φτάσει στα αρμόδια υπουργεία.
Προσωπική επιδίωξη, πέραν του να προσθέσουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι στην ανάπτυξη των νησιών μας, αποτελεί κάθε νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να έχει από ένα τουλάχιστον μέλος στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, προκειμένου ακόμη και το πιο μικρό και ακριτικό νησί να έχει τη δική του φωνή στο εγχείρημα αυτό. Κι αυτό, διότι μπορεί μεν οι κάτοικοι των νησιών να αντιμετωπίζουμε ως επί το πλείστον όμοιες δυσκολίες και προβλήματα, ωστόσο δεν παύει κάθε τόπος να έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και πάντα πιστεύω ότι πρέπει να βλέπουμε κάθε τόπο με τα μάτια των ανθρώπων του.
ΒτΚ: Ποιες οι προτάσεις για την επανεκκίνηση και εάν είναι ρεαλιστική προοπτική καθώς πολλοί ξενοδόχοι μεγάλων και μικρών μονάδων δηλώνουν ότι δεν θέλουν να ανοίξουν φέτος όχι τόσο για τις οικονομικές συνέπειες όσο για την ευθύνη διαχείρισης ενός κρούσματος στο κατάλυμα του.
Ε.Μ: Είναι γεγονός πως υφίστανται αντικειμενικές δυσκολίες που καθιστούν τον τουρισμό στην εποχή του covid-19 μία δυσεπίλυτη εξίσωση σε όλα τα επίπεδα. Οι οικονομικές επιπτώσεις της μικρής σεζόν που διαφαίνεται θανείναι σίγουρα μία κατάσταση που θα κληθεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και θα το πράξει με την ίδια σοβαρότητα που έχει αντιμετωπίσει όλους τους πληττόμενους κλάδους.
Ωστόσο, οι ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα ζητήματα όχι μόνο καθημερινής διαχείρισης και τήρησης κανόνων υγιεινής, που θα επιβληθούν, αλλά και το σύνθετο πρόβλημα της λεγόμενης αστικής ευθύνης. Κι αυτό διότι, αφενός οι ασφαλιστικές εταιρείες σε μία κατάσταση πανδημίας δε θα προβούν στη συγκεκριμένη κάλυψη και αφετέρου κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τους πελάτες εκείνους που ενδέχεται να στραφούν κατά της επιχείρησης σε περίπτωση που νοσήσουν από τον covid-19.
Θεωρώ, πως σε αυτήν την περίπτωση, εάν δεν υπάρξει κάποια συναίνεση σε επίπεδο κοινοτικών εταίρων, η λύση θα μπορούσε να δοθεί από έναν ανεξάρτητο τρίτο φορέα πιστοποίησης, που θα επιβεβαίωνε την πλήρη συμμόρφωση του ξενοδοχείου σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή και διεθνή πρωτόκολλα τήρησης της υγιεινής και παράλληλα η παραίτηση του πελάτη – φιλοξενούμενου από τυχόν αξιώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό.
Δεν πρέπει να παραλείψω, αγαπητή κυρία Λαδικού, ότι σήμερα, πραγματικά, είναι μία μεγάλη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και όλη την Ευρώπη. Πριν από λίγες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές για την σταδιακή κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ. Η Κομισιόν δίνει σήμερα το πράσινο φως για ένα σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε σταμάτησαν όλο αυτό το διάστημα να επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή μίας ενιαίας πολιτικής σε κοινοτικό επίπεδο και πως μόνο υπό αυτό το πλαίσιο θα δοθεί μία καταλυτική ώθηση στο θέμα του εισερχόμενου τουρισμού. Παράλληλα, με την ίδια σοβαρότητα που έχει επιδείξει και στην κρίση αυτή, η Κυβέρνηση στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει ένα συγκροτημένο σχέδιο, για την επανεκκίνηση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, και θα δώσει λύσεις σε όλα τα ενδεχόμενα ζητήματα που θα ανακύψουν.
ΒτΚ: Θα θέλαμε την θέση σας για το θαλάσσιο τουρισμό καθώς δεν υπάρχει ακόμη κάτι δεδομένο.
Ε. Μ.: Για να είμαι ειλικρινής, είναι ακόμη ένας κλάδος, που φοβάμαι ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Η Κυβέρνηση, όπως πράττει και σε όλους τους πληττόμενους τομείς από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, με την ίδια σύνεση και αποφασιστικότητα, προχωράει στην ενίσχυση του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικά του yachting. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, κος Γιάννης Πλακιωτάκης, προωθείται Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα Επαγγελματικά Σκάφη Αναψυχής, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα αυτών των επιχειρήσεων, ενώ η ακτοπλοΐα ενισχύεται από εθνικούς πόρους και σκοπός είναι να ενισχυθεί περαιτέρω κι από ευρωπαϊκούς. Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, είναι δυστυχώς μία δυναμική διαδικασία, που συνεχώς εξελίσσεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, έχουν αποδείξει ότι δε θέλουν κανένας να μείνει πίσω και κανένας να αφεθεί μόνος του και για αυτό, ανάλογα με τις τυχόν απώλειες και ζημίες που ενδέχεται να υποστεί ο κλάδος θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση και μέτρα.
ΒτΚ: Αναφορικά με τα δάνεια με εγγύηση του κράτους - επιστρεπτέο φόρος τι ισχύει; Έχουμε πολλές πληροφορίες για απόρριψη αιτήσεων σε μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν restart.
Ε.Μ: Στο πεδίο της οικονομίας πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα της οικονομικής ενίσχυσης που έχει δοθεί από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.
Η Κυβέρνηση κινήθηκε με αποφασιστικότητα, ευαισθησία και γρήγορα αντανακλαστικά στην υιοθέτηση και εφαρμογή εργαλείων που δίνουν τόνωση στην ελληνική οικονομία. Για το 5ετές δάνειο (ΤΕΠΙΧ) με επιχουρηγούμενο επιτόκιο για τα δύο πρώτα έτη μπορούν να κάνουν αίτηση όσα ΚΑΔ έχουν πληγεί και περνούν την αξιολόγηση των τραπεζών. Σημαντική προϋπόθεση αποτελεί πάντα η συνέπεια των ενδιαφερόμενων σε προϋπάρχουσες αντίστοιχες οφειλές μέχρι το τέλος του 2019 και ο δικαιούχος μπορεί να πάρει μέχρι 50% του τζίρου του 2019 με ανώτατο όριο 500.000 Ευρώ.
Το μεγάλο συν στην περίπτωση αυτή είναι ότι εάν μία υγιής επιχείρηση δανειοθοτηθεί, προκειμένου να ενισχύσει τη σημερινή της ρευστότητα αποπληρώσει εντός 2ετίας, ουσιαστικά θα έχει πάρει άτοκο όλο το ποσό. Σημειωτέον δε ότι έρχεται το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, ώστε να χορηγούνται δάνεια σε κεφάλαια κίνησης με ευνοϊκότερους όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις προς τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή που είναι το δεύτερο εργαλείο, η πραγματικότητα απέχει πολύ από όσα υποστήριζει αυτές τις ημέρες η αντιπολίτευση. Ήδη μέχρι την ώρα αυτή, έχουν πιστωθεί σε 8.652 επιχειρήσεις το ποσό των 5,5 εκ. ευρώ, ενώ η δεύτερη καταβολή θα γίνει στις 15 Μαΐου και η τρίτη την επόμενη εβδομάδα. Σχετικά με τις αιτήσεις που απερρίφθησαν, όπως, άλλωστε, επιβεβαίωσε και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, οι περισσότερες αφορούσαν ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν κανένα εργαζόμενο. Δεν πρέπει στο σημείο αυτό να παραβλέπουμε την οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή το οποίο βοήθησε, τόσο τους εργαζομένους, όσο και τους επιχειρηματίες. Παράλληλα, ισχύει παράταση πληρωμής των φορολογικών μας υποχρεώσεων μέχρι την 30.9.2020, ενώ εξακολουθεί και για τον μήνα Απρίλιο να εφαρμόζεται η έκπτωση του 25% επί των ασφαλιστικών μας εισφορών για την εμπρόθεσμη πληρωμή αυτών. Όπως έχει ήδη αποδείξει η Κυβέρνηση και όσο η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν.
ΒτΚ: Αναβάθμιση ΕΣΥ στα νησιά. Κατά πόσο μπορούν να αναπτυχθούν τα Δωδεκάνησα τουριστικά όταν δεν υπάρχει ΜΕΘ στα Δωδεκάνησα , υπάρχουν ελλείψεις στο ΕΣΥ και σε περίπτωση κρούσματος ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί με κάψουλα στην Αθήνα. Ο τουρισμός πλέον είναι συνυφασμένος με την ιατρική.
Ε.Μ.: Αγαπητή κα Λαδικού, σε εσάς έλεγα και προεκλογικά ότι το Σύστημα Υγείας στα νησιά μας πρέπει να θωρακιστεί και να αποτελέσει προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η οποία πρέπει να διορθώσει τις παραλείψεις του παρελθόντος. Δυστυχώς ο covid-19 και η πρωτόγνωρη κρίση που έφερε, μας πρόλαβε και ανέδειξε φυσικά ακόμη εντονότερα τις ελλείψεις στα νησιά μας. Ωστόσο, οι σωστοί, συγκροτημένοι και έγκαιροι χειρισμοί της Κυβέρνησης, η οποία βρέθηκε ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την υπεράνθρωπη προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προστάτευσε τους νησιώτες και έτσι αποφύγαμε απώλειες. Η λειτουργία 6 ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Ρόδου, φυσικά, και δε μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται για εντατική φροντίδα ασθενών στα νησιά μας, δεδομένης και της πανδημίας.
Είναι επιτακτική η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, για καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Δωδεκανήσου με την χορήγηση κινήτρων στους ενδιαφερόμενους, καθώς και επαρκής επάνδρωση τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Αυτή η αναγκαία κρατική παρέμβαση, όχι μόνο θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν στην μετά-κορωνοϊό εποχή, αλλά θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας. Είμαι σίγουρη πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός μας με την ίδια ευαισθησία που έχουν επιδείξει στην πανδημία, προτάσσοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής, θα συμβάλλουν καθοριστικά ώστε ο όρος νησιωτικότητα να αποκτήσει πραγματικό νόημα με θετικό πρόσημο στις νησιωτικές περιοχές μας. Θα ήθελα να κλείσω με τη δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι είναι απόφαση ήδη ειλημμένη να χτίσουμε ένα Σύστημα Υγείας που θα συγκαταλέγεται στα πρότυπα της Ευρώπης και, όπως καταλαβαίνετε, η Περιφέρειά μας, που αποτελεί ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού δε θα απουσιάζει από το σχέδιο αυτό.
Σάντυ Λαδικού