Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μητοστάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια

26/08/2020
26 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο συμφωνιών ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.


Όπως είπε, αυτό θα γίνει με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. "Η Ελλάδα μεγαλώνει", είπε χαρακτηριστικά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπράβο στο Λιμενικό για την διάσωση των μεταναστών στη Χάλκη

O κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας συγχαρητήρια στο Λιμενικό για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 96 μεταναστών ανοιχτά της Χάλκης. "Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να μεταδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας στις ανθρώπινες ζωές", είπε χαρακτηριστικά. Η αναφορά ήταν απάντηση σε πρόσφατα δημοσίευμα των New York Times που έκανε λόγο για επαναπροωθήσεις μεταναστών στην θάλασσα από το ελληνικό Λιμενικό, θέμα για το οποίο ρωτήθηκε από την Κριστιάν Αμανπούρ, στην συνέντευξή του στο CNN.

Μίλησε για "μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος" στις δύο συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι "ο λόγος μας σήμερα πρέπει να είναι υπεύθυνος" για να μην υπονομευτεί η εθνική στρατηγική της χώρας.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι όσα θα ακουστούν σήμερα Τετάρτη στη Βουλή θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για να υπονομεύσει την εθνική στρατηγική. Γι αυτό είπε δεν θα δευτερολογήσει. (Η αναφορά θεωρείται ότι αποτελεί αιχμή για την κριτική που αναμένεται να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία με την Αίγυπτο, για την οποία άλλωστε ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία.)

Για τις συμφωνίες για την ΑΟΖ σημείωσε ότι αυτός είναι ο ρόλος της Ελλάδας. Ο εγγυητής των Ανατολικών Συνόρων της Ευρώπης αλλά και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Ενώ έκανε αναφορά στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της Καγκελαρίου Μέρκελ, για τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης. Και δεν παρέλειψε να δώσει τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την υπογραφή των Συμφωνιών.

Εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, με μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος για τη χώρα

Στη συνέχεια, περνώντας στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για "μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας", καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να "κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο". Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. "Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος", τόνισε.

Προϊδέασε ότι ο λόγος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα λεγόμενα στην αίθουσα θα αποτελέσουν "τεκμήρια" που θα μπορούσε κανείς στο εξής να χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει την εθνική στρατηγική της χώρας.

Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, "καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας".

Επiσήμανε ότι πάνω απ' όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρας μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. "Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο".


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ