Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μ. Κόνσολας: Οι αυξημένες ανάγκες απαιτούν αλλαγή του οργανισμού του Πρωτοδικείου Κω και ενίσχυσή του

06/02/2024
25 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

«Οι αλλαγές στο νέο δικαστικό χάρτη, αποτελούν μια ευκαιρία για μια συνολική επανεξέταση του Οργανισμού Δικαστηρίων σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες, όπως είναι το Πρωτοδικείο Κω», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, σε παρέμβασή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, που σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, επιβάλλουν την αλλαγή του οργανισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων.

Συγκεκριμένα, ζητά να προβλεφθεί μία ακόμα θέση Προέδρου Πρωτοδικών και δύο αντεισαγγελέων.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι:

- οι δικαστές πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας των μεταβατικών εδρών του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κω, αλλά και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου σε Κάλυμνο και Λέρο.

- οι δικαστές αναγκάζονται να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και πολλές φορές, λόγω καιρικών συνθηκών, να παραμένουν εκεί με αποτέλεσμα κατά την απουσία τους να μην μπορεί να στελεχωθεί Τριμελές Πλημμελειοδικείο στην Κω για αρκετές ημέρες.

- στην Κω λειτουργεί Κτηματολόγιο στο οποίο προΐσταται Πρωτοδίκης, που είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του κτηματολογικού δικαστή και με τον έλεγχο νομιμότητας σε κάθε μεταγραφή.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσία στην Κω και κυρίως των ποινικών υποθέσεων και ιδιαίτερα των κακουργημάτων.

Συγκεκριμένα, οι κακουργηματικές πράξεις που εισήχθησαν στην ανακριτική διαδικασία παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση. Το 2021 είχαμε 103 υποθέσεις, το 2022, 138 υποθέσεις και το 2023, 158 υποθέσεις.

Όπως τονίζει ο Μάνος Κόνσολας, όλα αυτά τα δεδομένα συνηγορούν στην ανάγκη αλλαγής του οργανισμού και στην ενίσχυση του Πρωτοδικείου Κω με έναν ακόμα Πρόεδρο Πρωτοδικών και δύο αντεισαγγελείς.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Κόνσολα.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης


ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση του οργανισμού του Πρωτοδικείου Κω λόγω αυξημένων αναγκών»


Κύριε Υπουργέ,


Οι αλλαγές στο νέο δικαστικό χάρτη αποτελούν μια ευκαιρία για μια συνολική επανεξέταση του Οργανισμού Δικαστηρίων σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες, όπως είναι το Πρωτοδικείο Κω.

Με βάση τον ισχύοντα οργανισμό, στο Πρωτοδικείο Κω αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας Πρόεδρος Πρωτοδικών και τέσσερις Πρωτοδίκες.

Παρά την υψηλή αίσθηση καθήκοντος που επιδεικνύουν οι δικαστικοί, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, που σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, επιβάλλουν την αλλαγή του οργανισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικαστές πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας των μεταβατικών εδρών του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κω, αλλά και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου σε Κάλυμνο και Λέρο.

Αναγκάζονται, δηλαδή, να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και πολλές φορές, λόγω καιρικών συνθηκών, να παραμένουν εκεί με αποτέλεσμα κατά την απουσία τους να μην μπορεί να στελεχωθεί Τριμελές Πλημμελειοδικείο στην Κω για αρκετές ημέρες.

Επιπρόσθετα, στην Κω, λειτουργεί Κτηματολόγιο στο οποίο προΐσταται Πρωτοδίκης, που είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του κτηματολογικού δικαστή και με τον έλεγχο νομιμότητας σε κάθε μεταγραφή.

Ένα, επίσης, στοιχείο που συνηγορεί στην ανάγκη αλλαγής του οργανισμού είναι η αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσία στην Κω και, κυρίως, των ποινικών υποθέσεων και ιδιαίτερα των κακουργημάτων.

Συγκεκριμένα, οι κακουργηματικές πράξεις που εισήχθησαν στην ανακριτική διαδικασία παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση. Το 2021 είχαμε 103 υποθέσεις, το 2022, 138 υποθέσεις και το 2023, 158 υποθέσεις.

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι με την αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικεία θα αυξηθεί ο αριθμός των Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο της Κω, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Χρειάζεται, σε μια επικείμενη τροποποίηση του οργανισμού, να προβλεφθεί μία ακόμα θέση Προέδρου Πρωτοδικών και δύο αντεισαγγελέων, με δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν έδρες Περιφερειακών Πρωτοδικείων σε Κάλυμνο και Λέρο.


Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός


1. Με βάση τις ιδιαιτερότητες του Πρωτοδικείου Κω, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν, προτίθεται να προχωρήσει σα τροποποίηση του οργανισμού για την ενίσχυση της υπηρεσίας με έναν ακόμα Πρόεδρο Πρωτοδικών και δύο αντεισαγγελείς;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ανώνυμος
Ανώνυμος 09/02 - 19:53
Άχαρος
Αυτός ο τύπος είναι στον κόσμο του!!! Αλλα προβλήματα έχει ο λαός!!! Καθημερινότητα! Και αυτός λέει αυτά που δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ!!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ