Την αντίδραση του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά προκάλεσε δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου Παναγιώτη Μηταράκη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Δήμαρχος Κω με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποίησε στον κ. Μηταράκη, στους Βουλευτές Δωδεκανήσου και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τονίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει απροσδόκητες συνέπειες και αντιδράσεις, καλεί Υπουργούς και πολιτικά στελέχη να αγωνιστούν για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και ζητάει στήριξη, ειδικά στα ακριτικά νησιά, με βάση την αρχή της νησιωτικότητας.
Εν’ τω μεταξύ ο Δήμαρχος Κω αναμένεται να προκαλέσει σύσκεψη Φορέων στο νησί μας, για αυτό το σημαντικό ζήτημα που αφορά άμεσα την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά.
«Υπουργέ,
έκπληξη και απορία προκάλεσαν στην κοινωνία του νησιού μας οι δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Μηταράκη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.
Άραγε ποιόν εξυπηρετεί μια τέτοια δήλωση; Εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης;
Οι Υπουργοί και το σύνολο των πολιτικών στελεχών πρέπει να αγωνίζονται για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και όχι να υπονομεύουν με τέτοιους τρόπους ότι έχει απομείνει.
Ειδικά σε νησιά όπως η Κως, που βιώνει βαθιά οικονομική κρίση από την μείωση του τουρισμού ενώ σηκώνει από χρόνια το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού, μια τέτοια συζήτηση προκαλεί έντονο προβληματισμό και αμφιβολίες ως προς το περιεχόμενό της.
Δεν μπορεί να επικαλείται ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου μειωμένες ροές και αποσυμφόρηση, την στιγμή που επεκτείνει το ΚΥΤ στην Κω ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την περίοδο που προσλαμβάνονται δεκάδες συνοριοφύλακες στα νησιά, ενώ ακόμα σήμερα φιλοξενούνται στην Κω σχεδόν 1500 πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως κατανοείτε το πρόβλημα δεν είναι απλά αριθμητικό, σε σχέση με τον αριθμό των μεταναστών, αλλά πρωτίστως πολιτικό και οικονομικό.
Η νησιωτικότητα, που αναγνωρίζεται άλλωστε από το Σύνταγμα της χώρας μας, με τα ιδιαίτερα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά των νησιών μας, απαιτεί στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια, ειδικά όταν μιλάμε για τα ακριτικά μας νησιά.
Προσδοκώ πως επρόκειτο για μια άστοχη δήλωση, δίχως συνέχεια.
Κάθε άλλη περίπτωση, όπως κατανοείτε, θα επιφέρει απροσδόκητες συνέπειες και αντιδράσεις.»
Γραφείο Τύπου