Αυτοψία στα μνημεία της Κω, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό τον Ιούλιο του 2017, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων.
«...Τριάμισι χρόνια μετά, θλίβομαι για την κατάσταση της απόλυτης απραξίας που αντικρίζουμε. Από τον Ιούλιο του 2017 που συνέβη ο σεισμός έως τον Ιούλιο 2019 δεν είχε δοθεί καμία κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες για συγκεκριμένες μελέτες αποκατάστασης. Ουσιαστικά, όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2020, όταν με εντολή μου ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ ήρθαν στην Κω και αποτίμησαν την κατάσταση...», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Στα ερωτήματα που ευλόγως προκύπτουν, αν δηλαδή οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και η ΕΦΑ Δωδεκανήσου εγκατέλειψαν τα μνημεία, απαντά σχετικό έγγραφο της αρμόδιας ΕΦΑ που συντάχθηκε στις 16/6/19 και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Σία Αναγνωστοπούλου.
Γίνεται αναλυτική αναφορά του συνολικού έργου και για τα «σεισμόπληκτα μνημεία στην Κω» διαβάζουμε «... η υπηρεσία μας με το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό ανταποκρίθηκε άμεσα, στη λήψη σωστικών μέτρων για την επαναλειτουργία των μουσείων και ορισμένων αρχαιολογικών χώρων... Με χρηματοδότηση εθνικών πόρων, το 2018 απομακρύνθηκε στο Κάστρο Νερατζιάς η διαλυμένη στοά... Ανατέθηκε η μελέτη αποκατάστασης του βόρειου προμαχώνα οχυρώσεων....», αναφέρει μεταξύ άλλων και σημειώνει ότι ύστερα από έγκριση του ΚΑΣ οι αναστηλωτικές εργασίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν το ίδιο κιόλας καλοκαίρι.
«...Εικάζουμε ότι τουλάχιστον έχει ήδη ενημερωθεί (σ.σ.: η υπουργός Πολιτισμού) για τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και την εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση των μνημείων της Κω από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ύψους 1,2 εκατ. ευρώ) και από ευρωπαϊκά κονδύλια (μέρος από τα 2 εκατ. που ενέκρινε η Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών) – που αναφέρει γενικόλογα στο χτεσινό Δ.Τ. κι ας μην την πιστώνει στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία» υπογραμμίζει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αντιπαραβολή της περσινής αναφοράς της Εφορείας και του χτεσινού Δ.Τ. του ΥΠΠΟΑ καθιστά οφθαλμοφανές ότι τίποτα δεν έχει γίνει στο διάστημα που μεσολάβησε μετά τις εκλογές και ότι το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει η υπουργός απλώς μεταθέτει για το επόμενο καλοκαίρι έργα που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αν η ίδια δεν είχε αδρανήσει επί δεκαπέντε μήνες...», σύμφωνα με την κ. Αναγνωστοπούλου, η οποία σχολιάζει τις καταγγελίες του τοπικού Τύπου.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κω» και τον συνάδελφο Στάθη Πίτση, «η λέξη που ακούστηκε τις περισσότερες φορές... ήταν “κλείστε τις κάμερες”. Η υπουργός, αλλά κυρίως η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του υπουργείου, Αννα Παναγιωταρέα, δεν άφησαν τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους και κάθε λεπτό μάς διέταζαν να κλείσουμε τις κάμερες, λες και δεν έπρεπε ο απλός πολίτης να ακούσει την ενημέρωση των αρμοδίων προς την υπουργό... Μάλιστα η κ. Παναγιωταρέα (δημοσιογράφος στο επάγγελμα) απαίτησε από τον δήμαρχο Κω να μην αφήσει την κάμερα της Δημοτικής Τηλεόρασης να μπει στο κάστρο (αίτημα που έγινε δεκτό από τον δήμαρχο)...».
Οι μνήμες από τη φωτιά στις Μυκήνες είναι νωπές και η πολιτική ηγεσία θυμάται καλά ότι την «έκαψε» η ανοιχτή κάμερα τοπικού μέσου ενημέρωσης που κατέγραψε τη συνομιλία των παραγόντων και την έφορο Αρχαιοτήτων Αργολίδας να δηλώνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο υδροδότησης!
https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/262984_antitheseis-gia-ta-seismoplikta-mnimeia-tis-ko