Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΔΟΜΗ ΑΣΤΕΓΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ ΜΕΣΩ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

26/08/2021
132 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η συνεχιζόμενη  οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η οποία γιγαντώθηκε μετά και την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, επηρέασαν αναπόφευκτα την οικονομική μας παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το φαινόμενο της αστεγίας και στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με την Δημοτική Σύμβουλο κ. Σταματία Κανταρζή, υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κω, στο Νησί μας αυτή τη στιγμή στο Νησί 150 συμπολίτες μας διαβιώνουν σε ακατάλληλες συνθήκες ή ακόμα στερούνται και μόνιμης στέγης.

Ο Δήμος Κω προχωράει στην δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων», ψηφίζοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο το κονδύλι των 200.000 ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια.

 Στόχος του κέντρου αυτού, είναι η υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού, που πλήττονται ή απειλούνται από την φτώχεια και των κοινωνικό αποκλεισμό

Το Κέντρο Αστέγων πρόκειται να παρέχει καθημερινές υπηρεσίες ενώ αναμένεται να λειτουργεί με τις προδιαγραφές όπως προβλέπονται από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις. Όπως εξηγεί η κ. Κανταρζή, το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Οι ωφελούμενοι του όλου έργου προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 150 άτομα.

Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε φροντίδα ούτε κατάλληλη στέγη στην Κω, χρηματοδοτείται από την Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μέσω Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020) πρόκειται να ενισχυθεί η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Αστέγων για 3 χρόνια, ενώ προβλέπεται και η πρόσληψη προσωπικού για την εξυπηρέτηση 50 αστέγων, 6 ημέρες την εβδομάδα.

Δικαιούχος του έργου και φορέας λειτουργίας του Κέντρου θα είναι o Δήμος Κω.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου

Η χρηματοδότηση της λειτουργίας για 3 χρόνια Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων στοχεύει στην κάλυψη επειγουσών στεγαστικών και βιοτικών αναγκών των αστέγων σε συμφωνία με την Εθνική και Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη για την διασφάλιση της πρόσβασης σε κατάλληλη στέγη.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στην Κω θα παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας παραμονής, ατομικής υγιεινής, βασική υγειονομική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή όταν αυτό απαιτείται, συνεδρίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους καθώς και διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες πρόνοιας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ «Καθορισμός πλαισίου ελάχιστων προδιαγραφών για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους» (ΦΕΚ Β’ 1336, 12/05/2016) θα στελεχωθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικός λειτουργός και νοσηλευτής), ένα άτομο διοικητικό προσωπικό (διοικητικός /οικονομικός υπεύθυνος) και δύο άτομα υποστηρικτικό προσωπικό (γενικών καθηκόντων και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας).

Προβλέπεται 6ωρη λειτουργία της δομής 6 ημέρες την εβδομάδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης και πέραν του ωραρίου όπως αποφάσισε η δημοτική Αρχή.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΣΤΕΓΩΝ


 Ως άστεγοι ορίζονται όλα τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στην χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Στους άστεγους περιλαμβάνονται ιδίως αυτοί που διαβιούν στον δρόμο, σε ξενώνες, αυτοί που φιλοξενούνται από ανάγκη προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.

* Η παροχή επιπρόσθετων υπηρεσιών στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης γίνεται μέσω διασύνδεσης με αρμόδιους φορείς, καθώς και με τη συνδρομή εθελοντών, υπό τον σχεδιασμό, την κατεύθυνση και εποπτεία του Συντονιστή και του επιστημονικού προσωπικού της Δομής.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ