Οι τοπικές παροιμίες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του τοπικού μας πολιτισμού και της λαϊκής εμπειρίας και παράδοσης και όπως τονίζει στον πρόλογό του ο συγγραφέας, οι Κεφαλιανές Παροιμίες διακρίνονται για τρία πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
- Για το καταπληκτικό φαινόμενο της διακριτής προφοράς ανδρών και γυναικών.
- Για την ιδιαίτερη προφορά του φωνήματος «κ» δηλαδή του φαινομένου του τσιτακισμού, γνωστού και σε άλλες περιοχές κυρίως της νοτιοανατολικής Ελλάδας.
- Για τον τρόπο φωνητικής απόδοσης συλλαβών και φθόγγων που προφέρονται ιδιωματικά στην Κέφαλο.
Οι παροιμίες της Κεφάλου -όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κωακής καταγωγής Φιλόλογος Γ.Γ. Ξενίκας που προλογίζει το βιβλίο- είναι γέννημα του χωριού, έχουν το ένδυμα, τη δροσιά και τα καρυκεύματά του. Εκφράζουν διαχρονικά το χωριό και την παράδοσή του. περιέχουν δραστικές και ευφάνταστες αλληγορίες, φλεγματικό χιούμορ, αγέρωχη, ειρωνική ή και κυνική στάση απέναντι στην κοινωνία και τη ζωή και είναι εξόχως διδακτικές και θυμοσοφικές.
Οι παροιμίες της Κεφάλου λειτουργούν ως κειμήλιο-παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, ως μια υπόσχεση ότι τίποτα δεν θα περιέλθει στη λήθη.
Στο δεύτερο μέρος το βιβλίο περιλαμβάνει ένα εξίσου ενδιαφέρον φωτογραφικό παράρτημα με παλιές φωτογραφίες της Κεφάλου και του μακραίωνου πολιτιστικού της πλούτου.