Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μαγιάτικο ψάρι 26 κιλών από τα νερά της Τελένδου

03/11/2020
1469 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ένα μεγάλο μαγιάτικο ψάρι 26 κιλών αλιευμένο στα νερά της Τελένδου στον πάγκο του  Ιχθυοπωλείου ΤΘΟΥΛΑ του Μανώλη Καμπουράκη στο σταθμό ΤΑΧΙ Καλύμνου, σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020.

Το μαγιάτικο ψάρι αλιεύτηκε με συρτή στη θαλάσσια περιοχή της Τελένδου από τον δεινό ψαρά Παντελή Μίχα τον ευρωψαρά όπως του αρέσει να τον φωνάζουν.

Το Μαγιάτικο έχει κρέας συμπαγές και νόστιμο και μαγειρεύεται με διάφορουςς τρόπους. Η τιμή του όπως μας είπε ο Μανώλης Καμπουράκης είναι προσιτή στα 10 ευρώ το κιλό.

Λίγα λόγια για το μαγιάτικο ψάρι (Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια )

Το μαγιάτικο είναι ψάρι της οικογένειας των Καραγγιδών (Carangidae) και η επιστημονική του ονομασία είναι Seriola dumerilli (Σεριόλα του Ντυμερίλ). Το μαγιάτικο είναι ένα ψάρι που συναντάται σε πολλές θάλασσες. Είναι δεινός κυνηγός και ρυθμιστής του οικοσυστήματος των θαλασσών

Το σώμα του μαγιάτικου έχει σχήμα ατράκτου και θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε τορπιλοειδές. Έχει σχετικά πεπλατυσμένα πλευρά. Το κεφάλι του παρουσιάζει μια έντονη καμπυλότητα

Ο κορμός του περιλαμβάνει πτερύγια από μαλακές και σκληρές ακτίνες,

Επίσημα το μεγαλύτερο μήκος που έχει καταγραφεί είναι 190cm και το μεγαλύτερο βάρος 80,6kg, ενώ συνήθως το συναντάμε στα 110cm.

Στην περίοδο του Μαΐου που η θάλασσα της Μεσογείου αρχίζει να θερμαίνεται τα Μαγιάτικα πλησιάζουν στις ακτές για να κυνηγήσουν μεγάλες μάζες μικρών ψαριών αλλά και να αναπαραχθούν. Η περίοδος αυτή ξεκινά από το Μάιο και κλείνει τον κύκλο της τον Σεπτέμβριο. Η πιο έντονη στιγμή της αναπαραγωγής είναι τον Ιούλιο

Το Μαγιάτικο είναι κυνηγός και τρέφεται από κοπάδια ψαριών. Στο χώρο της Μεσογείου κύρια τροφή του είναι ψάρια όπως: η ζαργάνα ο γαύρος, η σαρδέλα, οι γόπες, οι μπακαλιάροι, τα σκουμπριά, οι κολιοί, καθώς επίσης και διάφορα είδη ασπόνδυλων, όπως καλαμάρια.

 Το Μαγιάτικο είναι είδος βενθοπελαγικό της υποτροπικής ζώνης και το συναντάμε συνήθως σε βάθη 20-70μ. κοντά σε υφάλους ή βαθιές παράκτιες χαραδρώσεις. Έχει συναντηθεί σε βάθος μέχρι 360μ. Τα ενήλικα άτομα είναι μοναχικά ή συναντώνται σε ομάδες 2-3 ατόμων σε αντίθεση με τα νεότερα ψάρια τα οποία είναι κοπαδιάρικα.

Αν και οι πληθυσμοί των Μαγιάτικων είναι ικανοποιητικοί, τα τελευταία χρόνια λόγω της συνεχούς αλιείας ο αριθμός τους μειώθηκε αισθητά.

Δείτε φωτογραφίες του Μάμα Χαραμαντά

kalymnos-news.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ