Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μαρία Σκαμπαρδώνη: Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής

11/05/2020
79 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Όλοι οι γιατροί σήμερα, στο ξεκίνημα τις ιατρικής του καριέρας, δίνουν τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη, τον οποίο φημολογείται πως έγραψε ο ίδιος τον 4ο αιώνα π.Χ. Σε αυτόν ορκίζονται πως θα μάχονται υπέρ της ανθρώπινης ζωής αμερόληπτα και δίκαια, σε αυτόν υπόσχονται πως τίποτα δε θα κλονίσει το ρόλο τους ως θεραπευτές της ανθρώπινης ζωής. Απευθύνονται στον ‘’Μέγα Ιπποκράτη’’ (όπως συνήθιζε να τον χαρακτηρίζει ο Αριστοτέλης), διότι είναι η πιο εξέχουσα και διαχρονική μορφή στην ιστορία της Ιατρικής.

Όλοι οι γιατροί σήμερα, στο ξεκίνημα τις ιατρικής του καριέρας, δίνουν τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη, τον οποίο φημολογείται πως έγραψε ο ίδιος τον 4ο αιώνα π.χ. Σε αυτόν ορκίζονται πως θα μάχονται υπέρ της ανθρώπινης ζωής αμερόληπτα και δίκαια, σε αυτόν υπόσχονται πως τίποτα δε θα κλονίσει το ρόλο τους ως θεραπευτές της ανθρώπινης ζωής. Απευθύνονται στον ‘’Μέγα Ιπποκράτη’’ (όπως συνήθιζε να τον χαρακτηρίζει ο Αριστοτέλης), διότι είναι η πιο εξέχουσα και διαχρονική μορφή στην ιστορία της Ιατρικής.

Η ζωή του Ιπποκράτη

Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε το 460 πχ στην Κω , ενώ καταγόταν από το γένος των Ασκληπιαδών,. Η σπάνια ευφυία και φιλομάθειά του φάνηκε από νωρίς και έτσι ξεκίνησε να σπουδάζει Ιατρική στο Ασκληπιείο , πρώτα δίπλα στον πατέρα του και αργότερα σε διάφορους δασκάλους, όπως τον Ηρόδικο και τον Γοργία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε να διδάσκει την Ιατρική και να ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα, επειδή ήθελε να λυτρώσει τους ανθρώπους από τη δεισιδαιμονία και τις προλήψεις της εποχής, οι οποίες θεωρούσαν πως οι ασθένειες είναι τιμωρία από το θεό. Ταξίδεψε σε ολόκληρη της Ελλάδα, σε μέρη όπως η Θάσος, η Δήλος, ακόμα και στην Περσία όπου θεωρείται πως ήταν προσκεκλημένος του βασιλιά Αρταξέρξη Β’. Ο Ιπποκράτης σύλλεγε τις διάφορες πληροφορίες, επεξεργαζόταν τη γνώση, θεράπευσε διάφορους ασθενείς και θεμελίωσε την Ιπποκρατική Ιατρική, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες ευεργεσίες της ανθρωπότητας. Ο Ιπποκράτης θεωρεί σπουδαία την πρόληψη των ασθενειών, και θεωρεί πως η εξέταση μίας ασθένειας θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά, διότι μία νόσος δεν είναι στατική αλλά εξελίσσεται. Ο ίδιος και οι μαθητές του θεωρούσαν ότι κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος πρέπει να εξετάζεται στον πάσχοντα.

Οι Ιπποκρατικοί έδιναν μεγάλη σημασία στην ηθική του θεράποντος ιατρού, δεν αποδέχονται τη χορήγηση φαρμάκων για τη θανάτωση κάποιου ασθενή, ενώ θεωρούν πως οι αιτίες των ασθενειών δεν έχουν θεϊκή καταγωγή, αλλά απορρέουν από τη στεναχώρια, το βρώμικο νερό, την ακαθαρσία, τη μόλυνση και επιβάρυνση της φύσης. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε πως η κατάσταση της ψυχής, το περιβάλλον, ακόμα και ο καιρός, διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο για την εμφάνιση μίας ασθένειας. Για τους Ιπποκρατικούς, η ισορροπία των ‘’τεσσάρων χυμών’’ που υπάρχουν στον άνθρωπο (αίμα, φλέγμα, κίτρινη και μαύρη χολή), είναι αυτή που κάνει έναν άνθρωπο να θεωρείται υγιής.

Ο Ιπποκράτης πέθανε στη Λάρισα το 377 π. Χ, σε ηλικία 83 ετών. Θεωρείται ακόμα και σήμερα, ως η μεγαλύτερη προσωπικότητας της Ιατρικής που πέρασε ποτέ από τον κόσμο.  


Σημαντικότερα έργα- βιβλιογραφία

Τα έργα του Ιπποκράτη στο σύνολό τους είναι 59. Τα περισσότερα περιέχουν μελέτες για διάφορα όργανα του σώματος, συμβουλές, υποδείξεις και παρατηρήσεις.

Μπορούμε να αναφέρουμε μερικά, όπως:

·Περί Ανατομής 

  • Περί Καρδίας 
  • Περί Σαρκών 
  • Περί αδένων

·Περί τροφής (αυτά τα βιβλία του χαρακτηρίζονται ως ανατομικά)

Έγραψε βιβλία που αφορούν τη γυναικολογία και της παθήσεις της γυναίκας, όπως:

  • Περί Παρθενίων
  • Περί Γυναικείας Φύσεως
  • Περί Γυναικείων Α', Β'
  • Περί Αφόρων
  • Περί Επικυήσεως
  • Περί Επταμήνου και Οκταμήνου
  • Περί Εγκατατομής Εμβρύου

όπως και διάφορα βιβλία που αφορούν τη γενικότερη φύση της Ιατρικής, όπως:

  • Ο όρκος
  • Περί Ιατρού, περί Τέχνης.

Αξίζει να αναφερθεί η εξαίσια συνεισφορά της Ιπποκρατικής Ιατρικής στην οδοντιατρική Επιστήμη. Οι διάφορες παθήσεις των ούλων, η ορθοδοντική, όπως και η φύση των δοντιών, δημιούργησαν το υπόστρωμα για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των οδοντικών παθήσεων.

Η Παγκόσμια Ιατρική, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα, θεωρώ πως οφείλει στον Ιπποκράτη τη γέννηση της Επιστήμης η οποία θεραπεύει και μένει σταθερός στυλοβάτης για τη συνεχή βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και υγείας, την Ιατρική.

Λέξεις-κλειδιά: Ιπποκράτης, πάθησης, προκαταλήψεις, γυναικολογία, ασθένεια, στεναχώρια, όρκος του Ιπποκράτη

Σχετικά άρθρα

Παιδικές ασθένειες και συμπτώματα

Προάγουμε την υγεία, εμποδίζουμε την ασθένεια

7 απλές συμβουλές για υγεία και μακροζωία

Θαλασσινά: η υγεία στο πιάτο σας


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ