Στις 4 του Δεκεμβρίου, γιορτάζεται η ημέρα της Αγίας Βαρβάρας. Ένα έθιμο που υπάρχει και το τηρούν οι νοικοκυρές μέχρι και σήμερα, είναι τα βάρβαρα. Από βραδύς οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα βάρβαρα. Αυτά είναι μια νηστίσιμη σούπα χυλωτή, από ασπρισμένο, ψιλοκομμένο σιτάρι, βρασμένο στο νερό, με λίγο αλεύρι και με όσπρια, όπως ρεβίθια, φασόλια, σταφίδες, σουσάμι, μαζί με ψιλοκομμένο καρύδι ή αμύγδαλο. Αφού βράσει καλά ο χυλός, του προσθέτουν αρκετή ζάχαρη και κανέλλα, για να γλυκάνει και να μυρίζει. Έπειτα τον μοιράζουν σε μπολάκια και ρίχνουν από πάνω του κανέλλα και λίγα σπόρια από ρόδι, για αφθονία στο σπίτι.
Τα βάρβαρα είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, που εκτελούσε ένα τάξιμο στην Αγία Βαρβάρα. Σήμαιναν τα σημάδια της ανεμοβλογιάς, τα οποία η Αγία Βαρβάρα τα γιάτρευε και τα εξαφάνιζε, την εποχή της επιδημικής ασθένειας.
Έτσι όλες οι νοικοκυρές που φτιάχνουν από βραδύς βάρβαρα, τα ετοιμάζουν σε διάφορα πιάτα και τα μοιράζουν στην γειτονιά. Η ιστορία θέλει το έθιμο με τα βάρβαρα να προέρχεται από την Αραβική λέξη ‘ασαρά’ εξ ου και ‘ασουρέ.’ Οι Μουσουλμάνοι το φτιάχνουν, για την Θρησκευτική γιορτή των Μουχαρέμ.
Οι Εβραίοι το φτιάχνουν, για την ανάμνηση της σωτηρίας του Νώε από τον κατακλυσμό. Οι Χριστιανοί φτιάχνουν τα βάρβαρα για την εξάλειψη της φοβερής πανδημίας της ανεμοβλογιάς, χάρις στην Αγία Βαρβάρα. Η Αγία Βαρβάρα, τιμάται ιδιαίτερα ως η προστάτης του ένδοξου Ελληνικού πυροβολικού και γίνονται ξεχωριστές γιορτές, στα φερώνυμα Ιερά Παρεκκλήσια, που υπάρχουν μέσα στα Ελληνικά Στρατόπεδα.
Στην Κω το Λύκειο Ελληνίδων, σε ειδική εκδήλωση, αναβιώνει τα ιστορικά και πανάρχαια αυτά έθιμα, για τους λουκουμάδες και τα βάρβαρα, κάθε χρόνο.(Ούτε και εφέτος λόγω των περιορισμών για την φονική πανδημία, δεν θα γίνει η εκδήλωση.)
Χρόνια Πολλά.
Ξανθίππη Αγρέλλη